Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Moj skalnjak, ženine rože in vse kar leta in lazi naokoli

Odgovori
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Rudbekije še z druge strani, s katere jih običajno ne gledamo.

cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Hvala Robertino za vse
Si pa mojster slike
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Robertino je napisal/a:
Tukaj se bolje vidijo noge...

... in zadek.

Tako, zdaj je enigma razrešena.
Takole mi piše Tomi Trilar (PMS): pražuželka iz redu srebrnih ribic. Vendar so ga sedaj razbili na dvoje in sedaj spada v red skalnih skakačev(=pračeljustnice) (Microcoryphia=Archaeognatha)
Nazadnje urejal/a metuljc 08 Jul 2017 08:57; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Metuljc, hvala za odgovor in, seveda, zahvala tudi g. Tomiju.

Robertino - super.
Robertino

Se pravi, da imam en tak mini JURSKI PARK?
Laughing
Robertino

Metuljnica.

Metulj ali vešča?

Metulj.

Kaj ti dam, kaj ti dam, da te malo požgečkam....

Črv ali deževnik? Skriva se v trhlenem štoru.

Oklepnika.

pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Po dolgem času sem zopet odprla to temo. Ogromno novih fotografij, gledam pa me zraven kar mrazi, ves čas imam občutek, da mi nekje nekaj leze, ampak seveda moram pogledati do zadnje strani. Pikapolonico sem pa dvakrat šla gledat, tako lepa 'šolska' je.

Neverjetno koliko raznovrstnega drobirja gomazi naokoli pa gre vedno nekako mimo našega očesa.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Poleg vzorcev, barv in zloščenih oblekic so mi zelo zanimive oči. In tale letalec ima prav imenitne Smile

Funkcija sprednjih izrastkov tega oklepnika mi nekak ne gre v račun .... so to členaste tipalke ali nogice ??
Nazadnje urejal/a figula 09 Jul 2017 08:18; skupaj popravljeno 1 krat
Robertino

Pri metuljih in kobilicah, ki sem jih slikal, sem opazil, da so očesa na posnetkih precej nejasno izrisana, barve se prelivajo med seboj, in do zdaj take ostrine, kot jo vidim na primer pri muhah, enostavno ne dobim. Zanimivo je tudi to, da se tista temnejše obarvana pika, ki bi bila pri človeku zenica, premika po očesu nekako tako kot bi se premikala na tv zaslonu. Zaslon miruje, posamezne točke na njem pa se prižigajo, oziroma ugašajo in ustvarjajo gibanje. A sem zakompliciral tole? Mogoče se motim, a meni se res zdi tako.

Sem pa danes zasledil, da dodatna očesca na vrhu glave čebel in še nekaterih žuželk menda služijo temu, da z njimi določajo ambientalno svetlobo in na osnovi te informacije pravilno zaznavajo barvo predmetov (v njihovem primeru cvetov), ne glede na to, ali je okoliška svetloba modrikasta (opoldanska), ali pa topla rumenkasto oranžna, kakršna je ob sončnem zahodu. Tako je na primer rumen regratov cvet zanje popolnoma enako rumen tako zjutraj, kot čez dan, ali za proti večeru.

To sem bral na eni strani, ki je namenjena fotografiji (a ni čudno, kam sem zašel? Wink ) Tak način zaznavanja barve svetlobe naj bi skušali narediti tudi za fotoaparate, da bi smodejno, neodvisno od senzorja aparata bistveno bolje "ugotavljali" in nastavljali pravo belino (WB - white balance). Zdaj je to odvisno le od tega, kaj aparat vidi skozi objektiv. In na primer v gozdu, pod zelenimi krošnjami, aparat v glavnem "useka" precej mimo.

Oklepnikove prednje antene so tipalke. Predno jo je ucvrl v skrivališče jih je dvignil od tal.
Nazadnje urejal/a Robertino 09 Jul 2017 10:08; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, te antene so v resnici tipalnice (strokovno antene), preobražene noge, torej si bil v razmišljanju v pravi smeri. Sicer pa so tile "oklepniki" edini kopenski rakci, sodijo med enakonožce, skupino rakov, Imenujemo jih mokrice ali tudi navadni prašički.

Oči žuželk so tako imenovane sestavljene ali fasetne oči, sestavljene iz desetin (ali stotin) očesc, zato najbrž vidiš to prelivanje v njihovih očeh. Več o očeh žuželk.
Odgovori