Stran 67 od 158
Objavljeno: Pe Jun 06, 2014 4:35 pm
Napisal/-a orlica
Objavljeno: Pe Jun 06, 2014 4:48 pm
Napisal/-a seba993
Evo moji kandidati za vršičkanje so presajeni. Sem uzel največje sadike in jih posadil v mešanico preperelega kokošjega gnoja in preperelih trsnih tropin. Pa brikete sem dodal.
Čez kakšen teden pa jih bom poveršičkar._________________LP seba993
Objavljeno: Pe Jun 06, 2014 8:07 pm
Napisal/-a mfranc
Marmel, vsekakor zelo zanimivo ime, sam bi bil sigurno tako firbčen, da bi poklical vrtnarstvo Klement.
Sem tudi firbcal po spletu z Googlom , ta sicer to ime noče prepoznati, tudi specialno v bolj znanih jezikih, če pa vzamem to ime za spakedranko, pridem do čudnih "rešitev" .
Na kratko: Zieghorn Bello
Zieghorn bi lahko bila znana sladka paprika kozji rog
po nemško ziege = koza, horn = rog
Bello ... hmmm v angleščini sladko papriko imenujeo z Bell Pepper, ali sweet pepper
Tudi to bi napeljevalo na sladko papriko ...
Kako priti do "Mali pekoči feferoni" bi pa moral vedeti gojitelj .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Jun 06, 2014 10:04 pm
Napisal/-a Spiridon
mfranc je napisal/a: |
Spiridon, lahko kaj bolj konkretiziraš te izkušene hrvaške gojitelje? Hvala!
Seveda pa kar tako ne morem zanikat, da tudi pri njemu kaj ne štima, saj kdor dela ta greši. Najlažje je seveda z gobcem opletati . |
Dvomite v resničnost? Mislite, da sem si vse skupaj enostavno izmislil in da samo z gobcem opletam?
Povezava na enega od hrvaških forumov. Vse skupaj se začne pri vpisu #1703 ter se nato z večjimi ali manjšimi presledki nadaljuje čez kakšnih deset, petnajst strani (če se komu ljubi brati):
http://www.forum.hr/showthread.php?t=697612&page=86
Seveda je tega tudi na drugih forumih še nekaj, a se mi enostavno ne ljubi več iskati... Upam, da je že ta zgornja povezava zadosten dokaz, kako si nisem z željo, da bi pač malo opletal z gobcem, neko zgodbico enostavno izmislil.
mfranc je napisal/a: |
P.S. Aja, da se ti ne zatakne "naš Peter" - takole smo debatirali na prejšnem forumu:
zoyba je napisal/a: | mfranc sem malo pogledal Petrovo ponudbo.Poznaš tole:
Leutschauer Paprika Chrunchy pepper from Slovenia. Low heat, thin-walled and especially well suited to be dried. When dried, its powder has a very tasty and gently hot flavor (Capsicum annuum) |
mfranc je napisal/a: | He, he, Zoyba, izgleda da nas (Slovence) ma Peter rad :grin: Drugače je to paprika ki iz Slovaške, poimenovana po kraju Levoča, po celem svetu pa jo poznajo po nemškem imenu kraja Leutschau.
Jo pa povsod hvalijo. |
|
Ne jemljite tega "našega" Petra (če pogledate stran nazaj, ste ga tudi vi dali v narekovaje) kot kak morebiten napad na vas. Ni bilo mišljeno tako in z vpisom nisem imel prav nobenih slabih namenov... Forume kot je ta namreč uporabljam zgolj za iskanje odgovorov na nekatera vprašanja okoli gojenja ter za izmenjavo izkušenj, ne pa za kakšno "dvobojevanje". Želim, da še naprej ostane tako... Nazadnje urejal/a Spiridon 07 Jun 2014 11:49; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Pe Jun 06, 2014 11:23 pm
Napisal/-a Bicikel
Spiri, saj mfranc ni mislil tebe, ampak druge, ki so krivili Petra. Vsaj tako sem jaz razumel.
Objavljeno: So Jun 07, 2014 9:04 am
Napisal/-a pajo
jutranji sprehod po rastlinjaku mi je prav dobro pasal. Čiliji izredno lepo delajo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: So Jun 07, 2014 6:05 pm
Napisal/-a Trocki
Končno nas je obiskalo tako vreme, kot ga imajo čiliji najraje. Do sedaj so bolj počasi napredovali, sedaj pa kar vidno rastejo (drugo leto obvezno nabavit/narest rastljinjak).
Objavljeno: Ne Jun 08, 2014 8:47 pm
Napisal/-a Spiridon
Ja, lepo rastejo, le malo višja zračna vlaga bi bila več kot zaželjena. Trenutna 15% je dosti prenizka. Če se bo tako nadaljevalo, bodo kmalu nastopile težave...
A mogoče kdo od tukajšnjih gojiteljev čilijev dodaja svojim rastlinam tudi aeriran kompostni čaj (AACT - actively aerated copost tea)? Gojitelji canabisa in nekateri gojitelji zelenjave prisegajo nanj češ, da dela čudeže.
Objavljeno: Ne Jun 08, 2014 9:38 pm
Napisal/-a Trocki
Nemogoče da imaš tako nizko vlago. Poglej vlago po državi: http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/vreme_avt.html
Pri meni je trenutna temperatura 28°C pri 45% vlagi. Precej pomembna pa je temperatura rosišča, ki je trenutno 15°C. Kalkulator za izračun rosišča dobiš tukaj. http://www.dpcalc.org/
Kaj je rosišče: http://sl.wikipedia.org/wiki/Rosi%C5%A1%C4%8De
Če je rosišče nad 13°C je že kar nekaj vlage v zraku. Poleti ko je tista grozna sopara se rosišče dvigne tudi nad 20°C. Prejšnji teden je bilo rosišče le okoli 5°C, kar je precej nizko (lahko je rosišče tudi v negativi pri +20°C, če je zelo suh zrak). Bom raje nehal, ker me je precej zaneslo (vremenski navdušenec pač).
Objavljeno: Po Jun 09, 2014 12:39 am
Napisal/-a Spiridon
Trocki je napisal/a: |
Nemogoče da imaš tako nizko vlago. Poglej vlago po državi: http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/vreme_avt.html Pri meni je trenutna temperatura 28°C pri 45% vlagi. Precej pomembna pa je temperatura rosišča, ki je trenutno 15°C. Kalkulator za izračun rosišča dobiš tukaj. http://www.dpcalc.org/ Kaj je rosišče: http://sl.wikipedia.org/wiki/Rosi%C5%A1%C4%8De Če je rosišče nad 13°C je že kar nekaj vlage v zraku. Poleti ko je tista grozna sopara se rosišče dvigne tudi nad 20°C. Prejšnji teden je bilo rosišče le okoli 5°C, kar je precej nizko (lahko je rosišče tudi v negativi pri +20°C, če je zelo suh zrak). Bom raje nehal, ker me je precej zaneslo (vremenski navdušenec pač). |
Nemogoče je mogoče. Veter podnevi ob visoki temperaturi naredi svoje... Zdaj zvečer je že dosti bolje, vlaga je 50%, podatki o rosišču pa mojim rastlinicam na žalost ne pomenijo kaj dosti. Na okenskih policah v tretjem nadstropju so daleč od vsake rosice.