Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

thag je napisal/a:
Zanima me, lpmami kaksna semena uporaljaste to? Kako do semen? Ko krompir cveti, iz cvetov? Bi tudi sam poizkusil naslednje leto se poigrat s tem Smile

Ja, seveda, po cvetenju krompir naredi (vsaj nekateri še) zelene plodove, podobne drobnim paradižnikom. Ko porumenijo, so v njih zrela semena. A vedi, da bodo prvo leto od teh krompirčkov, zraslih iz semen, siti le palčki (če živijo pri tebi). Wink
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Thag: Zanima me, lpmami kaksna semena uporaljaste to? Kako do semen? Ko krompir cveti, iz cvetov? Bi tudi sam poizkusil naslednje leto se poigrat s tem Smile
Iz tistih bunkic, ja, ki pri nekaterih sortah krompirja nastanejo iz cvetov. Kot je rekla Metuljc, je prvo leto res bolj igračkanje in pridelek miniaturen. To je potem za sajenje za naslednje leto, kot na primer čebulček iz semena._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 11 Maj 2017 08:34; skupaj popravljeno 1 krat
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

Hvala obema, ne zanima me toliko za pridelek ampak kot izziv Smile bom poizkusil ko se plodovi naredijo Smile
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Je nisem poslušal, družinski člani so rekli, da je rekla, da je tudi zato dobro, da je usut.
Je pa ključno pri tem kaj razumeš kot hladno, 10 ali 20°C ker v črni gajbici ob južni fasadi bo hitro 30°C.
Sem danes še enkrat preveril velikost štibl, na prostem tudi prek 40cm, v gajbicah cca 30cm, ista sorta.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Danes obrnili 2 gajbici, prvi listi so bili že rumenkasti. Ta, ki je bila najdlje v ZV in nato ob južni fasadi, je imela 340g, druga, glavnino časa ob JF, pa 370g.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Danes sem opazila na krompirju (na njivi) kar lepo število pikapolonic. Drugje (recimo na česnu) jih nisem zasledila. Ene par se je paril (sem ju kar nekaj časa opazovala, ker sem pikapolonice "v akciji" videla prvič).
Zdaj pa mi ne da miru misel, zakaj neki jim je moj krompir tako všeč. Ali predvidevajo, da bo ušiv in kanijo svoj zarod izleči na njem? Za zdaj namreč ni o kakšnih ušeh ne duha ne sluha._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Takole moj krompir v vreči:

Včeraj sem že četrtič dosul nekaj centimetrov zemlje.
Me res zanima, koliko bo čez dobra 2 meseca tukaj notri pridelka ?!
brbr

Skrivnost s pikapolonicami razrešena - okoli in med krompirjem, pa tudi drugod po njivi raste rastlina, ki v tem času gosti obilico črnih uši. To seveda privablja pikapolonice, ki jih je toliko, da moram prav pazit, kam stopim, da jih ne pohodim. Še nikoli v življenju nisem videla toliko pikapolonic (so pa čisto prave - rdeče s sedmimi pikami).
Drugače pa na krompirju že pridno pobiram koloradske hrošče in me zanima, ali pikapolonice morda jedo jajčeca koloradskeg hrošča. To bi bila popolna zmaga, kaj._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Brbr, da, poslikaj tole zborovanje pikapolonic pri tebi, da vidimo spet enkrat ta domače pike._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

To, da jih je veliko , ne pomeni, da jih je veliko na enem kupu, ampak, da so posamične vsepovsod. Največ, kar sem jih dobila skupaj, so bile po tri. Pa še na teh fotografijah se vidijo le po dve, ker je izgleda tretja med slikanjem zlezla za list. So pa slikane na rastlini, ki gosti uši.

tule so med česnom

tule pa med krompirjem

Se moram podučit, kako izgledajo jajčeca od pikapolonic. Da jih ne bi po pomoti uničevala, kot to počnem z jajčeci koloradskega hrošča. Moram priznat, da mi je hudo, ko jih pobijam Crying or Very sad_________________naredimo svet lepši
Odgovori