Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Tonček je napisal/a:
Danes sem si ogledal fižol sivček, ki ga en hmeljar goji v svojem hmeljišču. Lahko bi mu rekli kar hmeljarski sivček namesto udomačenega izraza savinjski sivček. Fižol je bil visoke rasti in videti zelo zdrav. Zgleda, da je tudi neobčutljiv na bolezni. Posajen je v manjkajočih zasaditvah hmelja. Hmelj, ki raste skupaj s fižolom, se mora redno škropiti, najmanj 6x na leto. Škropijo z atomizerjem.
Če bi koga zanimal nakup za ozimnico, mi naj javi na ZS.

Hmeljarski sivček sem danes tudi poslikal. Fižol že dozoreva in bo kmalu na voljo kupcem, ki prisegajo na domače, slovenske pridelke.

Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Ta fižol je verjetno deležen nekega namakanja?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pepe, dvomim. Meni se zdi, da je fižol samo tisto ubogo spredaj, ono zadaj pa hmelj. Da bi bil fižol tako gost, visok in bujno zelen ??? Surprised
Tonček

Tisto "ubogo" (sivček) je v dveh stranskih vrstah in v nekaj vrstah v sredini, kjer manjka hmelj, ostalo je hmelj. Sivček zori in se bo kmalu pobral, oluščil in prodal. Prejšnji teden se je vse skupaj oškropilo z akaricidom z atomizerjem in to ob 9h zjutraj, kar bi se moralo izvesti ponoči. Ponoči se škropi zaradi čebel in tudi zato, ker je hladneje, da ni premočne izhlapitve škropiva.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Andrej Banko je napisal/a:
Je možno to kupiti kje v Sloveniji ali vsaj v EU ?
Iščem, iščem ... in ne najdem. Samo ameriški in kanadski zadetki !

https://www.ebay.de/itm/252217553978

http://www.natalino-shop.de/epages/78438014.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/78438014/Products/013012

https://www.etsy.com/at/listing/904148120/50-jacobs-cattle-bean-seeds
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tonček, za tale sivček, ki ga "oglašuješ" se najlepše zahvaljujem. Bom raje poskusila leto pretoči z lastnim pridelkom (če/ko bo) Laughing_________________naredimo svet lepši
Tonček

Mogoče pa je ta akaricidni hmeljarski sivček primeren kot zdravilo zoper gliste pri glišavih otrocih?
brbr

Kakor pravijo: vsaka stvar je za nekaj dobra, a ne?

Glede mojega pridelka, pa, po včerajšnjem vetrolomu prekl, kaže slabše, kot sem se nadejala v prejšnjem zapisu._________________naredimo svet lepši
Tonček

Pri nas že dolga leta postavljamo fižolu plastične prekle. Estetika trpi, fižol pa strumno stoji.
brbr

Imam za eno gredo plastičnih prekl. Te so brez večjih posledic (tiste, najbolj izpostavljene, so malo nagnjene) preživele včerajšnji veter.

Pri ostalih pa so prekle bambusne palice (prijatelj se vsako leto bojuje z bambusom, ki si ga je zasadil na vrt kot okras...)

Za lesene sem se odločila, ker se fižol po lesenih raje/lažje vzpenja.

Očitno si bo treba omisliti kakšno drugo rešitev... Ena varianta je, da drugo leto prekle postanvimo izmenično: na dve bambusni eno plastično, v upanju, da palstična zadrži padec lesenih..._________________naredimo svet lepši
Odgovori