Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2016
Pozdravljeni,
sem nov na tem forumu,ki sem ga do sedaj le bral,pa sem se
po sili razmer tudi prijavil,ker imam problem.
Sem čist sveži gojitelj čilija in sem za prvič začel z sorto Anahaim.
Sadike imam v loncih na balkonu-zahodna stran(popoldanska pripeka).
Sedaj ko se delajo plodovi jih je že kar precej,ko so zrastli do polovice,pričelo gniti. Najprej se pojavi manjša in se nato širi po sredini.
Morda preveč zalivam,manjka kakšno hranilo? Nekje je pisalo,da bi ga naj škropil z kalcijem?
sem nov na tem forumu,ki sem ga do sedaj le bral,pa sem se
po sili razmer tudi prijavil,ker imam problem.
Sem čist sveži gojitelj čilija in sem za prvič začel z sorto Anahaim.
Sadike imam v loncih na balkonu-zahodna stran(popoldanska pripeka).
Sedaj ko se delajo plodovi jih je že kar precej,ko so zrastli do polovice,pričelo gniti. Najprej se pojavi manjša in se nato širi po sredini.
Morda preveč zalivam,manjka kakšno hranilo? Nekje je pisalo,da bi ga naj škropil z kalcijem?
-
- Kraj: Domžale
Pajdo je napisal/a: |
Pozdravljeni, sem nov na tem forumu,ki sem ga do sedaj le bral,pa sem se po sili razmer tudi prijavil,ker imam problem. Sem čist sveži gojitelj čilija in sem za prvič začel z sorto Anahaim. Sadike imam v loncih na balkonu-zahodna stran(popoldanska pripeka). Sedaj ko se delajo plodovi jih je že kar precej,ko so zrastli do polovice,pričelo gniti. Najprej se pojavi manjša in se nato širi po sredini. Morda preveč zalivam,manjka kakšno hranilo? Nekje je pisalo,da bi ga naj škropil z kalcijem? |
Gnitje plodov paprike/čilija - tipično za pomanjkanje kalcija. Potreben bo foliaren tretma (špricanje) s kalcijevim gnojilom, ki ga dobite v vsaki bolje založeni trgovini na oddelku za vrtnarjenje.
Prejšnji teden naredim pindjur in ga seveda ojačam z 8 kajenčki in 1 feferonom. Ob testiranju se mi je zdela masa ravno prav pikantna (4 mali kozarci), ene dvakratnik od tistega, ki ga dobiš v trgovini. Včeraj na pikniku odprem in pekočine sploh ni bilo več čutiti, skoraj nič.
A kdo ve, če kapsicin po določenem času ali iz katerega koli drugega razloga razpade?
A kdo ve, če kapsicin po določenem času ali iz katerega koli drugega razloga razpade?
kapscin ne razpade, ampak ko se ohladi je milejši. pri vseh pekočih paprikah, čilijih sem že zdavnaj opazila, da niso vedno enako pekoči. to je izredno opazno pri mladih plodovih in kasneje pri sušenih čilijih. nekaj časa so izredno pekoči potem nekaj dni manj, in spet zelo pekoči. ( ali na to vpliva vreme, vlaga in pd, luna kdo ve kaj). Nikolaj premalo si dal čilijev in verjetno kakšna od snovi v pindjuru (pinđuru) neutralizira ostrino. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Kraj: Domžale