Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

lpmami daj poglej kakšno zimo nam bodo napovedali Smile
https://www.farmersalmanac.com/what-is-a-persimmon-23613
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Sem pogledala na povezavo. Tista kakijeva teta pravi, da prerežemo kakijevo peško in če vidimo
--- vilice, bo zima blaga,
--- žlico, bo veliko snega,
--- nož, bo mraz grizel in rezal kot nož.

Sliki sta sicer precej slabi (toliko pač zmore moj mobi), a mogoče le razberemo, kakšna zima nas čaka Wink

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

In kaj, če ti 3 semena dajo 3 različne odgovore?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Bo pa vsega po malem. Laughing
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Na levi sliki vidim žlico. Wink
A ti kakiji najbrž napovedujejo zimo pri Batagelliju, ker so rasli tam. Če se bom spomnila, bom prerezala peške mojih lastnih kakijev, ko bodo zreli. Very Happy
metuljc

Eh, ja, to so kalčki, mlade rastlinice, in lepo se vidita klična lista, pa stebelce. Jaz bi rekla, da je oblika odvisna od tega, kako sta orientirana klična lista glede na ravnino reza. (kaj čmo, poklicna deformacija). Wink
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Mi je zanimivo, da je meso peške sivo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami je napisal/a:
Sem pogledala na povezavo. Tista kakijeva teta pravi, da prerežemo kakijevo peško in če vidimo
--- vilice, bo zima blaga,
--- žlico, bo veliko snega,
--- nož, bo mraz grizel in rezal kot nož.

Radovednost mi ni dala miru. Še sama sem prerezala 5 pešk. Vse prave miniature plastičnih žličk za kavo. A tudi približno niso tako velike in izrazite, kot v prispevku iz linka. No, tudi sicer se glede na letošnje vreme ne bi čudila obilnim snežnim padavinam.

Mogoče trditev ni tako zelo iz trte zvita. Lahko da rastline na osnovi razmerja v naravi nekako čutijo, kako se bo vreme razvilo. (Razen nenadnih pozeb)Če je res kaj na tem, si razlagam takole:
- mrzla zima - kalček ostaja v ravni obliki - nož, ker čuti, da se še ne sme dlje razviti
- veliko snega - kalček čuti, da že vnaprej lahko dela na kličnih listih - žlička ,
- blaga zima - že nakazuje tudi peclje kličnih listov. Metuljc, tole kar kliče po strokovni korekturi

Zanimivo bo spremljati te trditve. Dodatnih lopat za sneg pa na osnovi gornjega ne bi šla kupovat. Wink Laughing
metuljc

Pecelj kličnega lista je povsem korekten izraz.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

muha je napisal/a:
... Lahko da rastline na osnovi razmerja v naravi nekako čutijo, kako se bo vreme razvilo. ...

V to sem vsako leto bolj prepričan. Ampak, kako razbrati?
Odgovori