Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Hvala! Meadowsweet. Kaj vraga počne na zelo suhem travniku... No, boljše kot pa da ga ni Smile Letos prvič, upajmo, da se uspe obdržati.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Crtj, doma je tam, veš. Ker je to pač navadna sračica, Filipendula vulgaris.

To je njeno pravo rastišče, brestovolistna sračica pa je doma ob jarkih in na mokrotnih travnikih.

http://www.zaplana.net/flowers/Rosaceae/FilipendulaVulgaris(NavadniOslad)/si_FilipendulaVulgaris(NavadniOslad).asp
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

O, oprosti crtj, sem te napačno informirala Crying or Very sad , je pa sračica kot dropwort še skoraj bolj zdravilna. Boš pridelal med posebej za ženski spol Smile.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Hvala obema Smile Tudi meni ni bilo čisto jasno, kako je ta moja zadeva lahko "brestovolistna" (kar sem našel z naknadnim googlanjem), ampak cvet je super ustrezal.

"... finely-cut, radical leaves, fern-like in appearance which form a basal rosette". OK, to pa je res to.

In še extra bonus:

"Mature leaves smell of oil of Wintergreen when crushed, due to the release of methyl salicylate."

Wintegreen (gaultheria) je priljubljena sestavina za "domača sredstva" proti varoji, tako da če je tole kemično blizu, je zelo zanimivo.

Pa lahko se razmnožuje z delitvijo korenin. Čista zmaga.
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Tale grm ima julija same rumene cvetove. Kar pa je še bolj pomembno okoli njih brenči na kile čebel. Res imajo rade ta grm. Ali kdo zna povedati za kaj gre?

Sem ga probal vzgojit iz potaknjencev, pa se je vse posušilo. Sedaj sem pa iz pesti semen do enega kalčka prišel.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Tole je neka šentjanževka. Ali je samonikla, ali pa katera od žlahtnih variant pa nebi znal določiti.
Pri meni se na njih pase največ čmrljev.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ja, šentjanževka in ja, super za čebele. Lahko tudi daš namakat v šnops in porabljaš zlagoma prek zime, če si nagnjen k temu, da te zamori pomanjkanje sončnih dni. Aii pač ker ti je všeč Smile

Tale je sicer zanimiva, ker kot kaže res grmasto, napol olesenelo raste, kakor kakšna starejša sivka. Naše lokalne so vse zelnate. A bi lahko jeseni kakšno izpulil?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kako velik pa je ta šentjanžev grm, Malček? Šentjanževke me zelo zanimajo sunny_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Hm šentjanževko nabiram za čaj in olje odkar sem otrok. Tale grm je 1,2 m v višino in 2m v širino pa mislim da še ne misli nehati rasti. Super šentjanževka torej. Čeprav ko pomečkaš cvetek pri tem grmu ni temno rdeče. Pri šentjanževki pa je.

Tudi povsem olesenel je. Spodaj je vsaj za palec raje več debelo deblo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V zdravilne namene za vsak slučaj tele grmaste šentjanževke ne bi nabirala. Dvomila bi namreč, da ima enake sestavine, kot ona, ki spada med trajnice, ne grme, in raste po travnikih ali v naših vrtovih, če je ne populimo kot plevel.

Ti tole tole kaj pomaga pri določitvi ?
Odgovori