Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Habaneri: Capuccino, Peach, Ebony Giant, Manabi Sweet, Morado, Antillais Carribbean. Spet bo peklo. Wink

mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Kako so krasni, risbico lahko narediš, toliko barv...

Lepo bodi, Mil
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ali mi lahko kdo podari seme zelo hudih čilijev, prosim? Toliko, da pridem do svoje sadike.

Spomladi sem dobila sadiko kajenske paprike, ki še nič ne kaže zrelosti, eden sam je bil rdeč, mož pravi, da ne peče dovolj. Smile

V zameno imam letos samo seme koriandra in mešanih navadnih cinij. Žal. Pa nekaj mešane solate, ni ločena po sortah._________________Lp, Živa
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Za semena si pa precej zgodnja. Po navadi jih začnemo zbirat pozimi. Saj jih ne misliš že sedaj sadit? Semena pa boš lahko brez problema dobila tudi taka, da bo tudi možu pošteno vroče Laughing
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Živa,

za semena ne bo problem, javi se nam proti koncu leta, pa se bo vsekakor našlo kaj primernega.

Bi bilo pa zanimivo videti tvojega moža ko bi zgolj ugriznil v kakega nuklearca - moruga, jolokia, 7pot...

Če pa ti Cayenne do sedaj ni obrodil, potem si verjetno falila kje pri vzgoji. Gre namreč za sorto, ki skozi celo leto pridno zagotavlja plodove. No, vsaj pri meni je bilo vedno tako.

Wink
živa

Zelenc, Goldhorn, hvala. Nisem vedela, da sem prezgodnja, predvidevala sem, da je tako kot pri papriki in paradižniku Embarassed

Kajenska paprika je dala dva zrela plodova, za ostale še čakam. Jo imam v loncu pod balkonom, na zahodni strani._________________Lp, Živa
živa

tvojega moža ko bi zgolj ugriznil v kakega nuklearca - moruga, jolokia, 7pot... heheh - Zelenc,mene tudi, komaj čakam. Laughing
Pippovo omako uporablja številko 7.

Če bom imela priliko mu dati takega, kot naštevaš, ga bom slikala in ti pokazala fotografijo_________________Lp, Živa
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

živa je napisal/a:
Če bom imela priliko mu dati takega, kot naštevaš, ga bom slikala in ti pokazala fotografijo

Samo prej mu je treba povedati - da ne bo prehudih posledic.
(lahko da za vse vpletene... Wink ).
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

živa, oprosti da te popravim - prosim uporabljaj raje: kajenski čili.

Toliko zmede je v teh prevodih in mene kar zvije .... recimo ko na svoji strani naša "zelo priznana nutricistka" napiše recept s sestavino: kajenski poper to pa ne
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

To so zakuhali Angleži, ki imajo besedo pepper za papriko in poper. Za Cayenne pepper pa tule https://www.kulinarika.net/zdravje/diete/759/nad-kilograme-s-kajenskim-poprom/ takole pojasnijo: Kajenski poper je plod kajenske paprike, ki že stoletja slovi po svojih sestavinah,... Se pravi, da je kajenski poper proizvod/plod iz kajenske paprike in ne rastlina. Lingvisti pa v jok, če si preveč začinijo. Shocked
Odgovori