Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2017

Odgovori
donkey

Odgovor Napisal/-a donkey »

Če bo komu slučajno ostalo kakšno seme viška se priporočam in dam za poštnino+pivo. pivo
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Rade je napisal/a:
Jaz sadim v vrsti Elbo izmenično s kakšnimi češnjevci, ki precej zrastejo v visino, da lahko porabim kole od Elbe, da na njih na visini nekje metr in pol privežem sosednje veje češnjevcev. Tako je prostor optimalno izkoriščen.

Ja to bo to. Po obisku pri tebi sem v glavi imel, da so visoki in sem seveda tako tudi pričakoval, ter ustrezno odstranjeval zalistnike. Rolling Eyes Jasno, po nepotrebnem. Vsekakor pa mi do sedaj ni zraslo do neke višine, ki bi obetala kaj večji celoletni pridelek. Spodaj je lepo zasedeno, višjih etaž pa ni videti. Vsekakor sem spregledal sortne lastnosti + kdo ve kakšne lastnosti so imeli posamezni predniki.
ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

Kako pogosto in koliko zalivate paradižnike tisti, ki jih imate v loncih/koritih?
Kako naj bi bilo prav?

Je to res, da če jih zalivaš preveč postanejo vodeni, če premalo pa bolj okusni?
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Če zalivaš preveč, bodo lahko listi rumeneli in korenine gnile, rastline pa hirale, vodenost plodov bi bila še najmanjša težava. Kdaj je zalivanja premalo? Takrat, ko rastlina nakaže rahlo uvelost je zadnji čas za zalivanje. Ampak zalivanje v posodah je precej bolj zahtevno kot na vrtu kjer rastline z razširjenimi koreninami še vedno najdejo dovolj vlage. Jaz imam sicer manj stvari v loncih, kar pa imam, imam spodaj večje in globlje podstavke, v katere odteče višek zalivanja, ki ga rastlina porabi kasneje._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Pri nas na vrtu paradižnik nikoli ni ne vem kaj dobro uspeval. No letos ga malo bolj "ujčkam" (alge, aminokisline, guano,...) in tudi vreme mu je naklonjeno tako da je zgodba drugačna. Cool

ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

MARIJAV je napisal/a:
Če zalivaš preveč, bodo lahko listi rumeneli in korenine gnile, rastline pa hirale, vodenost plodov bi bila še najmanjša težava. Kdaj je zalivanja premalo? Takrat, ko rastlina nakaže rahlo uvelost je zadnji čas za zalivanje.

Če v 20L loncu zalivam zjutraj vsake dva dni toliko, da spodaj priteče voda ven, je to preveč ali premalo?

Meni začnejo kazati znake "uvelosti" nekje na tretji dan.
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Bicikel je napisal/a:
Rade je napisal/a:
Jaz sadim v vrsti Elbo izmenično s kakšnimi češnjevci, ki precej zrastejo v visino, da lahko porabim kole od Elbe, da na njih na visini nekje metr in pol privežem sosednje veje češnjevcev. Tako je prostor optimalno izkoriščen.

Ja to bo to. Po obisku pri tebi sem v glavi imel, da so visoki in sem seveda tako tudi pričakoval, ter ustrezno odstranjeval zalistnike. Rolling Eyes Jasno, po nepotrebnem. Vsekakor pa mi do sedaj ni zraslo do neke višine, ki bi obetala kaj večji celoletni pridelek. Spodaj je lepo zasedeno, višjih etaž pa ni videti. Vsekakor sem spregledal sortne lastnosti + kdo ve kakšne lastnosti so imeli posamezni predniki.

Elba je res bolj nizek, pa zalistnikov se ne odstranjuje, sem že razložil nekje prej. Zanimivo pa je, da je pri meni ena Elba letos zrastla preko metra in pol, plodovi zelo podobni originalu, obložen tudi na višjih etažah. Me zelo zanima, kakšen bo okus, mogoče se je skrižalo na bolje, heheh. Večina Elbe pa je takšne kot original, cca meter v višino in lepo obloženo v dveh etažah na treh do štirih vejah, torej obilno. Bicikel, če boš kje blizu, se oglasi na kakšno pivo pa bova rekla kakšno besedo na to temo ob ogledu vrta. Tvoji Apero so noro obloženi in komaj čakam na prve zrele plodove. Polar Bear pa je pravi velikan, mislim da bodo nekateri plodovi blizu ene kile._________________kar zraste pač zraste
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ja Polarbear je zagotovo sorta, ki se jo splača imeti. Za svojo velikost so med zgodnejšimi in okusnejšimi. Očitno imaš tudi dobre pogoje za rast.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Za Elbo Italijani povedo, da je determinirana sorta

http://www.isisementi.com/Prodotti/Varieta.aspx?Lang=ENG&PID=1031

Nemci (Švicarji) pa navajajo, da je grmičar

https://www.saemereien.ch/samen_online_shop/tomatensamen-bestellen-tomate-buschtomate-elba-f1-lycopersicon-esculentum-tomatensamen

Determiniran, oz. grmičar je samo približno isto; niso vsi nizki paradižniki grmičarji._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Včeraj sem utrgala prvi "solatno zrel" Giant Belgium. Lepo se barvajo tudi Black Krim in Amazon Cchocolate. Ostali na spodnjih etažah dobivajo tisto belkasto barvo, ki je predhodnica rdeče ali rumene, kakršne že je barve zrel plod.

Elba ima od pred nekaj dnevi samostojno temo. Čeprav pišete, da je F1, sem jo osamosvojila. Škoda bi bilo, da bi se vsi podatki o njej skrili med tole obširno debato. O Elbi pišite prosim v njeno temo, če želite imeti podatke zbrane na enem hitro dosegljivem mestu.
Odgovori