Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Oldi je napisal/a:
Ko smo jo kupili je bilo rečeno, da kar ne dozori prezimi in spomladi nadaljuje. Do sedaj iz tega še nikoli ni nič bilo, sicer prezimijo na drevesu, potem pa počasi propadejo.

To je bilo zelo napačno rečeno, ali pa napačno slišano Rolling Eyes . Nedozoreli plodovi žal vedno odpadejo.

Se pa jeseni pojavijo zametki prvega roda v naslednjem letu. To so bunkice debeline od prosa do grahka. Te pa načeloma prezimijo, če jih le ne doleti kakšna huda pozeba.
In seveda, če je les (grm) pravilno dozorel pred zimo, oziroma pred minus temperaturami._________________mfranc
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Potem bi jih bilo najbolje potrgati?

Prejle je šla pod zobe še druga, vzdolž in počez počena, pri muhi pa še cela. Izgleda, da se naša sorta pred zrelostjo pri muhi ne odpira, tako da olje in lepilni trak odpadeta. Kako zo izgleda pri vas se muha na prvi pogled odpre, ali gre za mikro razpoke? Kolikor se spomnim iz morja, so pri zrelih muhe odprte.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Oldi je napisal/a:
Potem bi jih bilo najbolje potrgati?

Logična metoda je, čiščenje vsega starega, kjer se lahko preko zime pasejo bolezni in prezimijo škodljivci.

Sam jih preko zime pustim na tleh pod figo. Po logiki, da v zemljo vrnem točno tiste snovi in elemente, ki jih je figa (iz)črpala preko korenin._________________mfranc
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Optimist je napisal/a:
sreco je napisal/a:
Optimist je napisal/a:
Je samosevec, bog si ga vedi katera figa je imela prste vmes....
Torej bo nova sorta! ;)
Poimenoval sem jo "Hg" Wink

Fige, ki zrastejo iz semen ne rodijo. Imajo lepo listje in na njih se veliko sadežev zadela, vendar na koncu ne dozorijo in odpadejo. Testirano tudi v praksi več let.

Možno, sploh tu pri nas še tak extra figa težko dozori. No, če ne bo nič v parih letih jo bom pa oplemenitil. Do tedaj bom tud to že obvladal ;)

sreco je napisal/a:
krnekdo je napisal/a:
No le preberi si linkano, pa boš videl, da si falil.
Če ti zraste "žensko drevo", boš imel plodove.

Še en, ki ve več od znanstvenikov in praktikov.

Še malo razlage:

Ja, spredaj je 'če'. In v praksi se uporablja uveljavljene metode in ne metode, ki imajo spredaj 'če'.

Še razlaga, da boš razumel, kako to gre v praksi: Naredi si cca. 100 sadik iz semen, čakaj kakšnih 5 let, da pridejo v rodnost in potem poglej, koliko boš imel ženskih. Morda nekaj. Imel boš pa prelep sadovnjak s 100 figovimi drevesi. In to je to, kar trdiš, da je OK.

Torej v teoriji gre (? % uspeha), v praksi se pa to ne priporoča razen za razvoj novih sort. In to ti vse piše v citiranem članku.

sreco je napisal/a:
metuljc je napisal/a:
Figa, smokva (Ficus carica) je enodomno drevo z dvospolnimi socvetji, to je znanstveno dejstvo.

Sem hotel samo optimistu pomagati, da ne bo predolgo čakal na rezultat, tako kot sem jaz in sem potem preveril, zakaj gojim samo listje.

Očitno pa je potrebno še malo razlage:

http://waynesword.palomar.edu/pljun99b.htm

Prvi plodek, mali, micani pa tolk sladak, da....
Torej tudi sejanec rodi! Pa še lepš liste ima Smile

post images[/quote]

upload gambar

adult photo hosting

capture screen_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Lepo izgleda, ni kaj. Se ti sedaj kaj bolj sanja katera sorta bi utegnila biti?
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Takega sadeža še nisem zasledil. Okrogel, majhn, popolnoma gladka kožica, kot pri češnji rečmo..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Kakšna je potem odprtina pri muhi, ki bi jo zapolnil z oljem ali lepilnim trakom, se vidi iz pol metra s prostim očesom, ali pa gre za mikro razpoke?
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Optimist je napisal/a:
Takega sadeža še nisem zasledil. Okrogel, majhn, popolnoma gladka kožica, kot pri češnji rečmo...

He, he bomo probali kaj cepiti ali podtakniti, ko bo dovolj velika. a ne? Wink
PoB

Odgovor Napisal/-a PoB »

Pozdravljeni vsi na forumu!
Sem novinec na tem forumu. Prijavil sem se, ker me v zvezi s figami muči naslednja zadeva:

Predlani sem posadil figo, za katero mi je bilo rečeno, da gre za Miljsko figo in naj bi obrodila črne zelo okusne plodove. Figo sem kar izdatno pognojil z ovčjim gnojem in drevo je začelo bujno rasti in letos je bilo v prvem rodu polno drobnih plodov, ki pa jih je žal uničil aprilski sneg. V drugem rodu je drevo spet obilno obrodilo, a se je pojavila težava s črvivostjo. Vsi plodovi pri polovični velikosti odpadejo zaradi črvivosti. Kako naj rešim to težavo? Odpadejo seveda vse rešitve s kemičnimi sredstvi. Hvaležen bi bil za kakšen predlog.
Kot zanimivost: Par metrov stran od tega drevesa sem novembra lani posadil še eno figo in sicer Belico. Posadil in pognojil sem jo na enak način in ta rastlinica je že spomladi imela polno plodov, ki pa jih je prav tako uničil sneg v aprilu. V drugem rodu je spet krepko obrodila in ti plodovi dozorevajo brez vsakih težav. Nobene črvivosti, nobenega odpadanja plodov...

Hvala vsem že vnaprej za mnenja in predloge.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

PoB je napisal/a:
Pozdravljeni vsi na forumu!
Sem novinec na tem forumu. Prijavil sem se, ker me v zvezi s figami muči naslednja zadeva:

Predlani sem posadil figo, za katero mi je bilo rečeno, da gre za Miljsko figo in naj bi obrodila črne zelo okusne plodove. Figo sem kar izdatno pognojil z ovčjim gnojem in drevo je začelo bujno rasti in letos je bilo v prvem rodu polno drobnih plodov, ki pa jih je žal uničil aprilski sneg. V drugem rodu je drevo spet obilno obrodilo, a se je pojavila težava s črvivostjo. Vsi plodovi pri polovični velikosti odpadejo zaradi črvivosti. Kako naj rešim to težavo? Odpadejo seveda vse rešitve s kemičnimi sredstvi. Hvaležen bi bil za kakšen predlog.
Kot zanimivost: Par metrov stran od tega drevesa sem novembra lani posadil še eno figo in sicer Belico. Posadil in pognojil sem jo na enak način in ta rastlinica je že spomladi imela polno plodov, ki pa jih je prav tako uničil sneg v aprilu. V drugem rodu je spet krepko obrodila in ti plodovi dozorevajo brez vsakih težav. Nobene črvivosti, nobenega odpadanja plodov...

Hvala vsem že vnaprej za mnenja in predloge.

PoB živjo,

izbral si dve odlični figi. Belica je dvorodka, prvi rod ti je letos ˝šel po gobe˝, drugi rod rojeva (tudi na celini)˝ po planu˝. Vsaj pri meni je bilo tako - rodila je preostali del prvega roda in drugi rod - skoraj hkrati. Miljska figa je enorodna figa, ki je prav tako izgubila prvi rod, ter ga ponovno nastavila. Ker je pozna, letos verjetno ne bo obrodila do konca (pri meni do sedaj le ena, danes zjutraj je bila odlična). Imava oba še mlade rastlince. Nič strahu, s figami je vse v redu, z vremenom/pogoji pač ne. Lp.
(če še napišeš od kje si, oz. kje v Sloveniji imaš fige, bomo lažje...)
Odgovori