Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Obrezovanje vrtnic - splošno

Moderator: Melona

Odgovori
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Še nikoli nisem mojih vrtnic začela obrezovati februarja, danes smo imele premiero tudi v tem.

Garden-ja, spomnila sem se, da si pred časom namignila, da boš kaj zapisala o obrezovanju, kot si to slišala na zadnji delavnici. Sem jaz to kje spregledala?_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Isaan

Odgovor Napisal/-a Isaan »

Tudi jaz sem obrezovala. Tokrat preimerno, prvič sama. Med vrtnice sem se odpravila s škarjami in polno glavo teoretičnega znanja o obrezovanju.

A ko sem stala pred grmički, mi ni bilo več vse tako kristalno jasno... Še enkrat se mi je potrdilo, da teorija in praksa nista eno in isto.

Letos sem imela še lahko nalogo, floribunde, grmi in HT. Tistih nekaj antičnih sem pustila čisto pri miru, se mi zdi da so premajhne za kakršno koli obrezovanje...

Takole sem obrezala Chippendale. Prosim povejte, če kaj popravim. Predvsem me skrbi, da sem pustila preveč vej. Ali naj jih nekaj povsem odrežem? Tale Chippendale je bil posajen lani, iz lonca.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Isaan, ne, tako pusti. So bile veje že razvejane?

1vrtnica, je ostalo samo pri obljubi. Na našem koncu so stvari že tako daleč, da je za obrezovanje že prepozno, na srečo mi je uspelo, imam pa ogromno dela z raznimi pleveli.

Moram pa nekaj drugega povedat.
Zadnjič sva bili z irenokk na delavnici v Sv. Ivanu in mi je oko padlo na njene škarje. Potem pa še roka.
Vam povem, mercedes od škarij, česa podobnega še nisem poskusila. Felco 6. Niti ne veš, da jih imaš v rokah, in niti čutiš ne, je že odrezano._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Isaan

Odgovor Napisal/-a Isaan »

Ja kar precej je bil razvejan, v sredini sem ga samo malo prikrajšala cca 1/3 ali še malo manj, ob straneh bolj. Levo od tega grmička na sliki je Gebruder Grimm, ta je bil med najslabšimi po prirastu lani, upam, da ga nisem preveč "ostrigla".

Irena naj pove kje je kupila škarje, jaz z mojimi nisem najbolj zadovoljna.
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Jaa, tudi mene zanima, kje se kupi te škarje in koliko stanejo. Ker jaz sem brezupen primer z njimi.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

vtipkajta Felco 6 škarje, vrže kar nekaj zadetkov, stanejo okol 40 eur._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Ja, lahko jih naročite preko spleta, a jih imajo tudi v boljših kmečkih trgovinah in vrtnarskih. Pa Felco 12 naj bi bile še boljše, ker se ročaj premika ko režeš in naj bi roka še manj trpela. Teh še nisem preizkusila.

Za moške roke pa so Felco 2 ali 5 - imajo daljše ročaje, zato lažje odrežejo debelejše veje, a mojim majhnim rokam so večkrat ušle Very Happy
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Kako sem opravil?

Zelo lepo je cvetela cel november, pa tudi decembra je bila pogumna.
Lepa je.
Bila je na domačiji, tako, da se sedaj tudi z vrtnicami ukvarjam.
Poleti jo je ena gospa obrezala.
Spodaj pri tleh ima kar nekaj novih stebel v debelini svinčnika.
Malo sem jih skrajšal na štiri očesa.
Mogoče pa kakšno lepo novo deblo rata v sredini?

doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Zelo lepa vrtnica, Zuf, lepo ,da si prirajžal tudi na te strani.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

bravo zufko, ma ti si enkraten. vsega se lotiš in to mi je všeč. jaz sem tudi danes dokončala obrezovanje tukaj v Lj. in sem se držala pregovora, katerega sem nedavno prebrala nekako v smislu: če imaš nekoga rad si oster...bila sem že cel teden ostra in sem rezala enako ostro. kako bo, bomo videli. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori