Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Recepti s čilijem

Odgovori
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

metuljc je napisal/a:
Dokler gre za majhne količine, kis ne more igrati neke velike vloge. Kis bi bil v funkciji konzerviranja, če bi zaradi njega pH padel precej nizko, ker v tako kislem okolju večina bakterij in gliv ne more živeti. Enako velja za sol, kmi je v večjih količinah ovira, ker v slanem okolju bakterije in glive (in vsa druga živa bitja enako, seveda, razen slanoljubih/halofilnih posebnežev). Vendar v naših shrankih ni toliko kisa (razen v kislih kumaricah,...) ali soli.
Po mojem mnenju torej je tako: kis lahko podkrepi okus, bi šlo pa tudi brez. Moja naravoslovna plat pa pravi: naredi nekaj z in nekaj brez kisa, označi in potem kasneje preveri. Ugotovitve si zapiši, naslednje leto se potem drži ustreznega recepta.
(pajo, si zadovoljen?)

Jao metuljc vedel sem koga moram pobezati če hočem lep odgovor! Zadovoljen._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

stara postaja je napisal/a:
Vprašanje za izkušene:
je nujno dodati v čili omako (tako s paradižnikom in papriko) kis? Vsepovsod berem, da je v receptu tudi kis, jaz pa se pri najboljši volji ne morem spomniti, če sem ga lani dodala ali ne.
Kako sem delala, sem opisala pri čili 2014 (stran 94), bilo je zelo dobro, a kot rečeno, ne vem, če s kisom ali brez.


No ja, verjetno tudi malo konzervira, pa čeprav je kis notri samo zaradi okusa ..... Rolling Eyes

Sicer pa obstoja tudi precej receptov, kjer se čili omakce okisajo z limoninim sokom.

LP_________________mfranc
marmel
Prispevkov: 95
Pridružen: Če Mar 27, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a marmel »



Poskusil naredit marmelado s čilijem in je kar dobro uspela...če koga zanima kaj sem dal noter:
- 5 breskev + 1 jabolko (skupaj očiščenega 840 g)
- želirni sladkor (450 g)
- 1 čili (Naga Jolokia)
- 1 vanilijev sladkor
- ½ žličke ingverja v prahu
- sok ½ limete

marmel
Prispevkov: 95
Pridružen: Če Mar 27, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a marmel »

No zdaj sem ugotovil, da namazana z maslom na kruhu komaj kaj požgečka (na žličko je bilo še kar čutit, zdaj pa nič) Sad

Drugič več kurjave noter Exclamation
marmel
Prispevkov: 95
Pridružen: Če Mar 27, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a marmel »

Kaj čilijeve omake pasterizirate, ko jih napolnite v stekleničke? Nabavil sem tiste PVC zamaške s katerimi se omaka lepše toči iz flaške pa ne vem koliko temperature prenesejo ti zamaški. Question
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nepasterizirane ne morejo obstati dlje časa. Prevri en zamašek v vodi, pa boš videl. Sicer pa, če polniš vrelo omako v stekleničke, ki si jih v pečico na vsaj 100 stopinj temeljito pregrel, pokriješ s prevretimi zamaški, ki jih sproti jemlješ iz vrele vode, ki si jih dodal kis (pokrovčki v njej so vreli vsaj nekaj minut), je to zadosti.
marmel
Prispevkov: 95
Pridružen: Če Mar 27, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a marmel »

metuljc je napisal/a:
Nepasterizirane ne morejo obstati dlje časa. Prevri en zamašek v vodi, pa boš videl. Sicer pa, če polniš vrelo omako v stekleničke, ki si jih v pečico na vsaj 100 stopinj temeljito pregrel, pokriješ s prevretimi zamaški, ki jih sproti jemlješ iz vrele vode, ki si jih dodal kis (pokrovčki v njej so vreli vsaj nekaj minut), je to zadosti.

Ok, bom. Hvala za nasvet Smile
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

stara postaja je napisal/a:
....Kako sem delala, sem opisala pri čili 2014 (stran 94), ...
... Na olivnem olju ... čebulo, dodala ....papriko in paradižnik, solila, malo sladkala, pražila, da je zelenjava oddala sok . Dodala ... čilije, ..., dodala malo suhe bazilike in origana, gorčična semena in zeleni poper. ...

Take recepte imam najraje Crying or Very sad .... brez količin, tudi približnih "na uč", ni. Večina je takšnih. Takšni z vsaj približnimi količinami, so zelo redki.

Pajo, kako ti delaš omakco?

.
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

rukola je napisal/a:
stara postaja je napisal/a:
....Kako sem delala, sem opisala pri čili 2014 (stran 94), ...
... Na olivnem olju ... čebulo, dodala ....papriko in paradižnik, solila, malo sladkala, pražila, da je zelenjava oddala sok . Dodala ... čilije, ..., dodala malo suhe bazilike in origana, gorčična semena in zeleni poper. ...

Take recepte imam najraje Crying or Very sad .... brez količin, tudi približnih "na uč", ni. Večina je takšnih. Takšni z vsaj približnimi količinami, so zelo redki.

Pajo, kako ti delaš omakco?

.

Tako kot je zapisano. Very Happy_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Trocki je napisal/a:
Danes naredil "special" čili omako. Izkazala se je za zelo okusno. Prilagam recept, če bo še kdo poizkusil naredit.

400g očiščene hokaido buče
170g čilija (v mojem primeru habanero yellow)
130g paradižnika
1 čebula
5 strokov česna
malo olja
1/2 žličke muškatnega oreščka
1/2 žličke soli
žlička sojine omake

Ocena pekočnosti: 5-6/10 Very Happy
Odgovori