Stran 8 od 8
Objavljeno: Sr Avg 12, 2015 3:00 pm
Napisal/-a pajo
metuljc je napisal/a: |
Dokler gre za majhne količine, kis ne more igrati neke velike vloge. Kis bi bil v funkciji konzerviranja, če bi zaradi njega pH padel precej nizko, ker v tako kislem okolju večina bakterij in gliv ne more živeti. Enako velja za sol, kmi je v večjih količinah ovira, ker v slanem okolju bakterije in glive (in vsa druga živa bitja enako, seveda, razen slanoljubih/halofilnih posebnežev). Vendar v naših shrankih ni toliko kisa (razen v kislih kumaricah,...) ali soli. Po mojem mnenju torej je tako: kis lahko podkrepi okus, bi šlo pa tudi brez. Moja naravoslovna plat pa pravi: naredi nekaj z in nekaj brez kisa, označi in potem kasneje preveri. Ugotovitve si zapiši, naslednje leto se potem drži ustreznega recepta. (pajo, si zadovoljen?) |
Jao metuljc vedel sem koga moram pobezati če hočem lep odgovor! Zadovoljen._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Sr Avg 12, 2015 3:23 pm
Napisal/-a mfranc
stara postaja je napisal/a: |
Vprašanje za izkušene: je nujno dodati v čili omako (tako s paradižnikom in papriko) kis? Vsepovsod berem, da je v receptu tudi kis, jaz pa se pri najboljši volji ne morem spomniti, če sem ga lani dodala ali ne. Kako sem delala, sem opisala pri čili 2014 (stran 94), bilo je zelo dobro, a kot rečeno, ne vem, če s kisom ali brez.
|
No ja, verjetno tudi malo konzervira, pa čeprav je kis notri samo zaradi okusa .....
Sicer pa obstoja tudi precej receptov, kjer se čili omakce okisajo z limoninim sokom.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Sep 18, 2015 11:39 am
Napisal/-a marmel
Poskusil naredit marmelado s čilijem in je kar dobro uspela...če koga zanima kaj sem dal noter:
- 5 breskev + 1 jabolko (skupaj očiščenega 840 g)
- želirni sladkor (450 g)
- 1 čili (Naga Jolokia)
- 1 vanilijev sladkor
- ½ žličke ingverja v prahu
- sok ½ limete
Objavljeno: Pe Sep 18, 2015 1:19 pm
Napisal/-a marmel
No zdaj sem ugotovil, da namazana z maslom na kruhu komaj kaj požgečka (na žličko je bilo še kar čutit, zdaj pa nič)
Drugič več kurjave noter
Objavljeno: So Sep 19, 2015 8:49 am
Napisal/-a marmel
Kaj čilijeve omake pasterizirate, ko jih napolnite v stekleničke? Nabavil sem tiste PVC zamaške s katerimi se omaka lepše toči iz flaške pa ne vem koliko temperature prenesejo ti zamaški.
Objavljeno: So Sep 19, 2015 10:03 am
Napisal/-a metuljc
Nepasterizirane ne morejo obstati dlje časa. Prevri en zamašek v vodi, pa boš videl. Sicer pa, če polniš vrelo omako v stekleničke, ki si jih v pečico na vsaj 100 stopinj temeljito pregrel, pokriješ s prevretimi zamaški, ki jih sproti jemlješ iz vrele vode, ki si jih dodal kis (pokrovčki v njej so vreli vsaj nekaj minut), je to zadosti.
Objavljeno: So Sep 19, 2015 10:56 am
Napisal/-a marmel
metuljc je napisal/a: |
Nepasterizirane ne morejo obstati dlje časa. Prevri en zamašek v vodi, pa boš videl. Sicer pa, če polniš vrelo omako v stekleničke, ki si jih v pečico na vsaj 100 stopinj temeljito pregrel, pokriješ s prevretimi zamaški, ki jih sproti jemlješ iz vrele vode, ki si jih dodal kis (pokrovčki v njej so vreli vsaj nekaj minut), je to zadosti. |
Ok, bom. Hvala za nasvet
Objavljeno: Po Sep 21, 2015 12:10 am
Napisal/-a rukola
stara postaja je napisal/a: |
....Kako sem delala, sem opisala pri čili 2014 (stran 94), ... ... Na olivnem olju ... čebulo, dodala ....papriko in paradižnik, solila, malo sladkala, pražila, da je zelenjava oddala sok . Dodala ... čilije, ..., dodala malo suhe bazilike in origana, gorčična semena in zeleni poper. ... |
Take recepte imam najraje .... brez količin, tudi približnih "na uč", ni. Večina je takšnih. Takšni z vsaj približnimi količinami, so zelo redki.
Pajo, kako ti delaš omakco?
.
Objavljeno: Po Sep 21, 2015 12:17 am
Napisal/-a pajo
rukola je napisal/a: |
stara postaja je napisal/a: | ....Kako sem delala, sem opisala pri čili 2014 (stran 94), ... ... Na olivnem olju ... čebulo, dodala ....papriko in paradižnik, solila, malo sladkala, pražila, da je zelenjava oddala sok . Dodala ... čilije, ..., dodala malo suhe bazilike in origana, gorčična semena in zeleni poper. ... |
Take recepte imam najraje .... brez količin, tudi približnih "na uč", ni. Večina je takšnih. Takšni z vsaj približnimi količinami, so zelo redki.
Pajo, kako ti delaš omakco?
. |
Tako kot je zapisano. _________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Sr Sep 23, 2015 8:13 pm
Napisal/-a muha
Trocki je napisal/a: |
Danes naredil "special" čili omako. Izkazala se je za zelo okusno. Prilagam recept, če bo še kdo poizkusil naredit.
400g očiščene hokaido buče 170g čilija (v mojem primeru habanero yellow) 130g paradižnika 1 čebula 5 strokov česna malo olja 1/2 žličke muškatnega oreščka 1/2 žličke soli žlička sojine omake
Ocena pekočnosti: 5-6/10 |