Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Helleborus - teloh

cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Hvala Rak. Upanje umre zadnje
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Pred leti sem od Plamenke dobil nekaj sejancev (predvidevam, da orientalskih), ki so zelo hitro zrasli. So lepi, nedvomno, a se čisto preveč razrastejo, kjer jih imamo mi posajene, pa tudi listje in cvetovi so prisotni skozi celo leto. Ti telohi morajo biti na svojem, ne pa med čebulnicami in podobnim, žal Sad .
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ah, greeny, če boš kaj metal ven, posvojim, pri nas je prostora zadosti, prav zdaj iščem kaj za pod jasminovo trobljo, kjer je zdaj sonce, čez poletje pa za telohe primerno senčno.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ja, najbrž so orientalski. Naročila sem jih pri Bakkerju, imen si pa nisem zapisala. Se strinjam, da telohi rabijo zelo veliko prostora. Jaz sem obdržala le enega.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Črni teloh sem posejal takoj ko je dozorelo seme.

Seme je od tega.
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Čestitam! Lahko poveš kaj več o substratu v katerega si sejal in kdaj je vzkalil Surprised_________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Dajmar

Domača prst, krtine in dodatek šote. Posul sem z zdrobljenim ogljem in pokril s suhim mahom od jaslic. Zalil in postavil pod grm lovorikovca. Sem pazil da se ni presušilo. Mah sem januarja odstranil ker je seme začelo kaliti.
metuljc

Ja, za semena telohov je znano, da so TAKOJ, ko so zrela, kaliva (preden se sploh osušijo, bi rekla), potem preidejo v mirovanje in lahko dolgo časa ne pokažejo znakov življenja. Lahko se po letu, dveh, treh, ko so v prsti, zbudijo. Najbrž večina, ki poskuša s kalitvijo, prej obupa.
Informacije iz prve roke, od ene profesionalke, mi je pred leti pripovedovala svojo zgodbo s kalitvijo telohov.
Dajmar

metuljc je napisal/a:
Ko mešiček (plod) v katerem so semena postaja rjav in se začne odpirati po šivu. (odpre se le na eni strani, ne tako kot fižol, ki strok odpre ne dveh straneh).
Plod črnega teloha. Lepo se vidijo semena, ki imajo bele "dodatke", oljna telesca, ki privabijo mravlje, ki jih raznesejo, oljna telesca pojedo, semena so pretrda in jih pustijo. Podobno je pri malem zvončku (in še drugih spomladankah), kar lepo opiše Matjaž Mastnak
v Cvetličnih zgodbah 6. marca letos.

Takrat sem tudi tole prebral.
metuljc

Ja, verjamem, da kaj več kot enkrat napišem. Upam, da ni odveč. Naj ti malčki lepo rastejo, Dajmar.
Odgovori