Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Neznana rastlina

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne, ne, ni dresnik, ta ima, če jih sploh ima, suha semena s krilci.
To je navadna barvilnica (Phytolacca americana. Tudi invazivna tujerodka, a dosti manj agresivna od japonskega in sorodnih dresnikov.
Lad20

Odgovor Napisal/-a Lad20 »

Hvala metuljc... Verjetno bo vseeno šla ven... Smile
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Pri meni tudi cel kup navadne barvilnice, ki se m jo izruval in upam da se dobro skompostira.

Sicer pa jagode fajn zgledajo, super bi bilo, če bi bile užitne... baje pa so mladi poganjki užitni (ne me držat za besedo, vir mi ni najbolj všeč). V resnici je zadeva strupena, da ne bo kdo probal, uporablja pa se kot zdravilo in barvilo. In nekdo na bolhi jo je prodajal kot zdravilno rastlino Idea (oglas je že umaknjen)

Imam pa še eno zanimivo rastlino, ki je zrasla vmes. kot plodove ima neke ježice, ki so sicer še zaprte, le pri eni se skozi špranjo vidi nekaj črnega. Kaj bi to bilo?

Nazadnje urejal/a aladin 07 Sep 2015 21:41; skupaj popravljeno 2 krat
metuljc

Kaj takega?
In tole?
Če je, pazi, je zelo strupena.
Cveti pa takole.
Pred leti so zaradi prisotnosti njenih semen odstranili mnogo ajdove moke iz prodaje. Zanimiva zgodba, za kdaj v živo, poučna.
aladin

Točno tole... kako pa se temu po slovensko reče?

Gre na kup kjer so plesnivi paradjzlisti, okrog pa dračje. Malo bolj se bo kadilo...
aladin

Aja, mimogrede, tako barvilnico kot daturo? in slak mi je pripeljal na parcelo bager oz. traktor na svojih gosenicah... prej tega ni bilo.
metuljc

Upam, da vsaj dresnika ni bilo vmes. Ja, le skuri daturo, bo najbolj varno.
aladin

Ne, dresnika nimam, ga je pa nekaj v okolici.

Jutri kurim.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

aladin je napisal/a:
Aja, mimogrede, tako barvilnico kot daturo? in slak mi je pripeljal na parcelo bager oz. traktor na svojih gosenicah... prej tega ni bilo.

K našemu sosedu se je na dovoz na ta način priselila ambrozija. Letos in lani sem (z njegovim soglasjem) populila že preko 200 rastlinic. Enaka zgodba je na gozdni poti, kjer so najeti delavci s svojimi stroji pospravljali drevje.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

No, nas je pa letos "osrečil" kombajn, druge razlage ni. Na strnišču je vzklilo ogromno dature (kristavec po slovensko). V žitu in predhodnih kulturah ga ni bilo._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Odgovori