Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Navadni oreh - Juglans regia

Odgovori
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Orehi so na tleh pod kozolcem. tam je največ sonca. pa vsake toliko premešam.
Svoj davek jemlejo tudi polhki in ostali kosmatinci. Pa naj, zame je dovolj, še preveč. Pa tako ali tako smo zmenjeni._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
reider

Odgovor Napisal/-a reider »

Ja mi sušimo v plastičnih gajbah za zelenjavo iz tržnice i ndfam pod streho,kjer je prepih.Vedno tako.Le presipaš jih vsak tedn enkrat.Kar iz ene v drugo gajbo in je to to.Gornje grej na pod spodnji pa so pol gori.
No letos jih je hudo dost.Pa sem jih kar v kiperco prikolico vsipal na pod in mešam z grabljami.Je pa lepo postavljena proti sončni strani in sonce nanjo sije podnevi.

Ono o polhih sem pa se do solz nasmejal.

Jaz tut enega polha imel,živel v leseni lopi ob gozdu,pa mi ga maček zaklal.Bil pa tak lep in večkrat sem ga srečal.Pa sem ga našel pred vrati zaklanega .Pogledam kje je maček da še njega stisnem pa ga sreči nisem našel barabe.Najedel se in spal nekje cel dan.Drug dan me jeza minila pa ga kod da ga nisem videl tega mačeka.

Orehe pa lušči pozimi moja babica,ko ni kaj drugega za delat.Njene znanke pa ji pol kupijo če je kaj več ,kot za lastno potrebo.

Ja pri nas je večina orehov ,ki se slabo luščijo.En je katastrofalen,a jih imamo da drži teren.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Hej kravzlj, to bo čisto vredu. Kasneje jih pa lahko obesiš kar v krompir vrečah na kozolcu, najboljše nekje na sredini, da dež ne more zraven. Pri sušenju je itak njabolj pomembno to, da ga osušiš prvotne mokrote. Ko je lupina vsaj malo suha jih pa obesiš na prepihu in pod streho, kar zunaj če želiš.
reider

Pa u kanglah plastičnih ne smejo bit.Tut če je prepih in streha so v njih hin.
Nekaj kar skoz piha,pa streha pa prepih pa je to to.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Samo ubistvu res. Kaj sploh sušimo? Da ni lupina mokra, ali tudi notranjost?
Ker svež oreh notri ni tako dober kot ko se malo osuši.

Mah nič, grem, kotel za šnopc zakurit, da bom lahko zraven sušil ,)_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
reider

Ej da si mi bližeSmile
No če že ravno govorimo o orehih in sušenju.moja babica že lošči prve runde heheh.Sem pri njej bral časopis na mizi.Pa je pričela nabijati na drugi strani,da sem moral kar uiti iz kuhinje heheh.Šplinteri letijo naokoli ko bi bila vojna.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri meni je tudi mama na obisku hotela po vsej sili poskusiti, kakšni so, jaz pravim počakaj, saj so komaj pred par tedni padli - ampak vseeno jih par stre in pravi o, prav dobri so...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

reider je napisal/a:

Ja pri nas je večina orehov ,ki se slabo luščijo.En je katastrofalen,a jih imamo da drži teren.

Tak je tudi naš. Sicer ga močno obrezujem, a mu je letos vseeno uspelo narediti par plodov - velikosti debelejšega lešnika Surprised . In istotako ga puščamo samo zato, da drži teren. Močno sumim, da je bil sosedov oreh, od katerega se je zasejal, cepljen. Ker ob tako mogočnem steblu in samo par plodovih res ne bi pričakovala "orešnikov" Wink .

Orehov je pa tudi na našem koncu letos obilo , lepi so in lepo padajo iz odprtih zelenih ovojnic.
reider

Imel pa bi vprašanje,če gdo ve glede orehov.Ni neke specijalne cepljene sorte.Samorastnik je.Debelina na panju 3/4 metra.
In bi bilo pomladi nujno odrezati eno 12 cm do15 cm debelo vejo ob strani.Ali mislite,da je to problem,da bi se kaj začel sušiti,če jo odrežem?ker namreč pravijo,da bi bilo obrezovati potrebno augusta(takrat sem pa bil malce len,pa nisem).
Tista veja dela 3 jablanam veliko senco i njo bo treba odstraniti.
Zdaj v jeseni vrjetn oni pametno odrezati,da ne pomrzuje rana kajne?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne morem trditi za staro drevo, ampak mlado prenese praktično vse. Parkrat sem ga oskubila čisto na bonsaj, pa se je vsakič veselo obrasel.
Naš raste približno 20 let in ga zelo mačehovsko obrezujem. Takoj, ko se mi zdi, da veje delajo senco, gredo stran, pa naj bo to pred olistanjem, pozno spomladi ali poleti. Sosed je podobno mlado drevo posekal pri tleh, pa je pognalo iz korenin.
Odgovori