Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Srne - kako zaščititi pridelke pred njimi

Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Kravzlj je napisal/a:
Mogoče malo pomaga, če pustiš svoj vonj in prisotnost.

Pri nas so jagode, ki smo jih redno trgali enkrat one "pospravile". Srne so tudi prilagodljive, ne samo mi in sčasoma vedo, da nekaj ni več nevarno.
Lad20

Odgovor Napisal/-a Lad20 »

Če je sadovnjak v bližini hiše, potem pomoje PES dobro odganja...
Tudi označi si svoj teritorij...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Pri nas je zanimiva. Tisti, ki ste bili tukaj veste, da smo obdani z gozdom. Okoli parcele imamo el. pastirja, 2 liniji, prva na višini kolen, druga na višini pasu. Prvotno je bilo narejeno za prašiče, a mislim, da zelo dobro odganja tudi lisice, srne, zajce.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Sosed na gruntu pomladi natakne fižolovke (late) in jih premaže s svežo krvjo! Nakar posadi fižol! Nikoli nima ograjenega in vedno pobere vsega... Idea_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

zuf je napisal/a:
Pri nas je zanimiva. Tisti, ki ste bili tukaj veste, da smo obdani z gozdom. Okoli parcele imamo el. pastirja, 2 liniji, prva na višini kolen, druga na višini pasu. Prvotno je bilo narejeno za prašiče, a mislim, da zelo dobro odganja tudi lisice, srne, zajce.
Samo to naj bi srne preskočile kot za šalo. Meni so drugače tudi svetovali, da je 1.5 visok pastir dovolj za srne, samo vaš je postavljen še nižje._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Naš hišico so sosedje ogradili s treh strani Eden pase konje, drugi je ogradil vinograd tretji pa vikend. Dokler je bila ograja s treh strani je prekinila stečine srnjadi samo navidezno. Srnjad 1.3 metra preskoči brez vsake muje
Zdaj, ko smo še mi ogradili zadnjo stran pa so se naveličale skakati preko.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Mislim, da pri električnem pastirju ne gre za to, da ga lahko preskoči, ampak, da srnjad najprej preveri kaj je to in dobi lekcijo ter se umakne.
Tako se želja po preskakovanju zelo zmanjša.
V tvojem primeru bi najbrž bilo smiselno dodati še tretjo ali četrto linijo za višino 1.5m.
Če sprobaš, definitivno poročaj prosim!
Šeki

Odgovor Napisal/-a Šeki »

Živjo.

Imam eno vprašanje. Razmišljam o zaščiti večjega dela parcele proti divjadi. Vsako leto sadim sadno drevje, koliko mi finance dopuščajo, letos pa imam namen na enem delu imeti tudi njivo in več manjših gredic za zelenjavo. Problem so srne (mogoče tudi zajci). Mogoče kdo ve, kaj se bolj izplača - mreža za drobnico (proti divjadi), ali el. pastir (trakovi na treh višinah)?
v prihodnosti imam namen nabavit tudi race tekačice in kokoši (čeprav za kokoši imam predviden en drug plac, ki pa je že skoraj ograjen z mrežo).

Investicija bi bila dražja pri izvedbi ograje (zaradi velike metraže), čeprav bi jo v prihodnje lahko dejansko uporabil tudi za živali. Mnenja, izkušnje več kot dobrodošle Smile
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Šeki,
jaz bi se za trak odločil šele kot zadnja možnost. Imam pašnik za konje in
prva izvedba je bila ta s trakom. Sprva to lepo zgleda, vendar čas (1 - 2leti)
naredi ta svoje. Zima, moker sneg, žled in veter naredijo svoje. Trak se prične raztezat in posledično trgat, tudi vročina plastiko počasi načne...
Opazil pa sem veliko razliko med štiri in šest žičnimi trakovi. Štiri žični trakovi so vendar nekoliko bolj vzdržljivi, kot oni s šestimi.
Moja naslednja verzija, ki še sedaj funkcionira je bila nabava akacijevih stebrov (višine cca 175cm) in na njih montaža izolatorjev ter napeljava žice.
Ta pašnik meri približno 200m v dolžino in 15m v širino.
Kasneje smo nabavili še kokoši in sledila je namestitev ograje. Ta parcela pa zajema omenjeni pašnik in še dodatnih 20m širine. Uporabil sem prav tako akacijeve stebre ter mrežo za drobnico (1,4m visoko). Tudi ta ograja dobro funkcionira. Je res nekoliko več dela in stroškov, vendar imaš potem mir iz obeh strani, ničesar ne pride notri, nič ne gre ven (razen piščancev Laughing )
Stebre za mrežo sem dal na razdaljo 4m, tam, kjer je pa samo žica za el. ograjo
pa na razdaljo 6m. Prej sem pa imel trakove na stebričkih (bambus) na razdalji 5m.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Tukaj se nahaja en spis kako se ubraniti divjadi - z gumijastimi kačami Confused Smile
http://growyourowngroceries.org/a-simple-deterrent-for-deer/

Skratka: divjad je na vrtu pojedla vse mlade fižole. Po nasvetu je lastnica nastavila povsod po vrtu in še posebej okoli mladih sadik - plastične kače.

Menda se je obneslo! fižol je ostal in zrastel neobjeden Idea Question Exclamation
Odgovori