Z vrta na mizo
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Z vrta na mizo
Sem se spraševala podobno kot Muha, kako to, da "celo dopoldne kuham kosilo". Pa menda res ne bo glavni razlog počasnost zaradi starosti. Sem že razmišljala o drugačnih jedilnikih, ki vzamejo manj časa. Pa je preveč okusno z vrta, da bi opustila.
-
Meni se zdi, da tale se tale časovna razlika zeeeloooo pozna npr. pri solati z vrta, ali pa pri poru. Tole dvoje perem in trebim, da je joj. Nekako sta ta dva pridelka pri meni vedno polna zemlje in zahtevata bistveno daljšo "predpripravo" od trgovinskih.
Solate zato ne perem vsak dan, ampak jo več naenkrat, da je za par dni..
Liste perem cele, enega po enega in jih take shranim v zaprto posodo med dva sloja papirnatih brisačk. Pred kosilom pa liste nato samo narežem. Obdržijo se pa brez problema tudi več kot teden dni, in ostanejo hrustljavi.
Za por bo pa treba naslednje leto poskusiti z rolico papirja
Solate zato ne perem vsak dan, ampak jo več naenkrat, da je za par dni..
Liste perem cele, enega po enega in jih take shranim v zaprto posodo med dva sloja papirnatih brisačk. Pred kosilom pa liste nato samo narežem. Obdržijo se pa brez problema tudi več kot teden dni, in ostanejo hrustljavi.
Za por bo pa treba naslednje leto poskusiti z rolico papirja

- Lpmami
- Kontakt:
Kako to misliš, Beki? Ker pri meni ima poleg nekaj zemlje še vse polno odpadlih cvetov sosednjih rastlin pa še od drugod jih napiha veter.
Solato jaz perem enako, list po list, zdaj je bom pa tako kot ti očistila in shranila večje količine.
Solato jaz perem enako, list po list, zdaj je bom pa tako kot ti očistila in shranila večje količine.
-
Bistvo vrta je, da (večinoma) vsak dan nabereš potrebno količino zelenjave. Če je nabereš za več dni, je skoraj tako, kot bi jo kupil v tgovini. Veliko hranil se izgubi /propade. Pri solati, pravijo, da že naslednji dan vsebuje bore malo uporabnega...
Jaz ponavadi za pripravo kosila potrebujem cca dve uri. Ob cca dveh grem na vrt po zelenjavo, za pripravo porabim cca pol ure do ene ure in pol ure za kuhanje. Tako ponavadi kosimo okili štirih.
Jaz ponavadi za pripravo kosila potrebujem cca dve uri. Ob cca dveh grem na vrt po zelenjavo, za pripravo porabim cca pol ure do ene ure in pol ure za kuhanje. Tako ponavadi kosimo okili štirih.
-
Hja, v idealnih razmerah bi to šlo. Do sedaj sem imela vedno "dislociran vrt" tako da nabiranje tik pred kuho ni bila opcija. Pa tudi dve uri za kosilo imam le za vikende, pa še takrat si jih toliko vzamem le, če delam kaj posebnega. Nam tak kompromis zaenkrat funkcionira. Vseeno imam raje solato z vrta, tudi če malo stoji, kot pa kupljeno (ki tudi stoji?)
Lpmami, kaj te zanima, ne razumem vprašanja:)

Lpmami, kaj te zanima, ne razumem vprašanja:)
-
- Kraj: Rimske Toplice
Brbr, katera hranila se izgubijo, propadejo? Nekaj že, ne rečem. Drugače pa, take rastline lahko v bistvu rastejo naprej. Rane se zacelijo, v glavi solate se razvijajo, rastejo listi. Korenčki poženejo korenine,.....
Mislim, da je zelenjava vseeno čisto dovolj bogata s hranili.
Res nima vsak možnosti dobesedno z vrta v lonec v eni uri prinesti zelenjave.
Tudi shranki imajo marsikaj uporabnega, pa krompir, korenovke, zelje, ki jih skladiščimo.
Mislim, da je zelenjava vseeno čisto dovolj bogata s hranili.
Res nima vsak možnosti dobesedno z vrta v lonec v eni uri prinesti zelenjave.
Tudi shranki imajo marsikaj uporabnega, pa krompir, korenovke, zelje, ki jih skladiščimo.
- Lpmami
- Kontakt:
-
- Kraj: Radegunda, Golte
Me veseli, da nisem edina, ki pripravlja kosilo z vrta tako dolgo. Sem že mislila, da je ta počasnost samo posledica let.
Tudi "vegeto" iz 5 kg zelenjave sem delala skoraj tri dni ...
Solato sicer res uporabim direktno z vrta, a če je očistim, natrebim in operem preveč, jo do naslednjega dne spravim v vakuumsko posodo in dam v hladilnik. Kako hitro je potem pripravljeno kosilo!

Solato sicer res uporabim direktno z vrta, a če je očistim, natrebim in operem preveč, jo do naslednjega dne spravim v vakuumsko posodo in dam v hladilnik. Kako hitro je potem pripravljeno kosilo!

Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
- Melona
- Kraj: Litija
V različnih okoliščinah živimo. Kdor ob petih popoldne pride izmozgan iz službe, gotovo ne bo dve uri porabil za kosilo/večerjo. Moja mama je solato, dokler je hodila v službo, vedno oprala in shranila za par dni. Jaz sem dopoldne doma in jo očistim za kosilo in večerjo. Tašča ni hodila v službo in pri njej je bila solata vedno čisto sveža. Kakršne možnosti imamo, tako se vrtimo.
Moj por pa tako kot pri Lpmami; od zemlje, cvetja ... Ponavadi ga kar razdrem, da ga lahko očistim.
Moj por pa tako kot pri Lpmami; od zemlje, cvetja ... Ponavadi ga kar razdrem, da ga lahko očistim.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Za por sem pred časom poslušala enega od kuharskih gurujev, da se ga vzdolžno prereže in postavi pod curek, ki odplakne vse nečistoče. Ampak meni tisto vzdolžno rezanje nekako ne gre, so mi kolobarčki preveč všeč.