Rdeča pesa - Beta vulgaris

Odgovori
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Mami pravi, da pri nas doma pesa ni nikoli uspevala. Imamo pa peščeno zemljo. V mojem vrtu, kjer imam pa bolj težko zemljo pa sem že nekaj let zapored imela lep pridelek. Mislim, da je nekaj zagotovo odvisno tudi od zemlje. Kajti ene dve leti nazaj sva sejali istočasno, seme iz iste vrečke. Pri meni je uspela, pri mami pa zopet ne.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Tiana je napisal/a:
Mami pravi, da pri nas doma pesa ni nikoli uspevala. Imamo pa peščeno zemljo. V mojem vrtu, kjer imam pa bolj težko zemljo pa sem že nekaj let zapored imela lep pridelek.
Če to drži, je zelo meni v prid. Na maminem vrtu, kjer mi ni uspevala kaj prida, je zemlja peščena, na trenutnem vrtu je pa težka glinasta_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Letos imam prvič podolgovato rdečo peso. Obrodila je lepo, pridelka ni veliko, saj je tudi nisem veliko posejala.

Prejšnja leta sem vedno sejala BIKOR od Semenarne in je tudi lepo uspevala.
Rdečo peso redko posejem, nič ne okopavam, po potrebi oplevem, pazim, da ne premikam korenin. Potem pa redčim tako, da populim najdebelejše.

Sedaj bom posejala še enkrat, vedno sejem dvakrat. Sem kupila seme BIKOR.

Tajana hvala za seme podolgovate rdeče pese. Se priporočam za seme.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Letos sem tudi jaz prvič sejala peso, ponavadi jo je mama za vlagat, sem do letos jedla samo takšno.

Posejala sem rdečo, belo, rumeno in progasto (proge se nekako porazgubijo pri kuhanju). V okusu nisem opazila razlike, jo pa letos prvič jemo kar tako kuhano in narezano v solati s feta sirom, timijanom in naribanimi kumaricami. Njami ...
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kako pa kaj rdeča pesa prenaša presajanje. So rastline malo pregosto skupaj, pa bi bilo verjetno koristno razredčiti. Ampak mi je kar malo škoda izruvane potem stran vreči ...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po moje ne bi smelo biti problemov, enako kot blitva, pa krmna pesa,.....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nekateri rdečo peso stalno vzgajajo s presajanjem in to uspešno. Meni osebno se pa to ni preveč obneslo. Ampak tudi sicer zemlja na mojem vrtičku rdeči pesi ne ustreza. Presadi, izgubiti nimaš kaj. Pred presajanjem obreži vse liste, razen srčka, da rastlinica ne bo po nepotrebnem izgubljala vlage skoznje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Letos sem po dolgem času spet sejala rdečo peso. Samo po 1 seme na jamico precej vsaksebi. Vreme je bilo naklonjeno in je zelo lepo vzklila. Iz posameznih semen najmanj 2, največ celo 5 sadik (ja, to je, kot je nekje omenila že metuljc, posebnost semen pese in blitve). Kar mi je ostalo semena (Ana, hvala zanj), sem ga posejala v lončke in danes z grudo (kolikor se je je uspelo obdržati na koreninicah) presadila na vrt. Me prav zanima, kako se bo obnesla taka predvzgoja. In kako junijsko sejanje. Na pobiranje računam konec septembra/začetek oktobra.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Letnik 2018 je bil bolj ubogi. Stalno so mi jo napadali bolhači ali nekaj podobnega. Posledično sem pobirala "tenis žogice".

Letos sem setev pokrila s kopreno proti insektom. Splačalo se je. Kar nekaj jih je bilo čez 0,5 kg. Sočna, sladka (prav v ta namen sem jo dober teden še zorila v gajbici). Je že v kozarcih. Very Happy

Poskusno sem jo sejala še med šalotko. Dokler nisem pobrala šalotke, je bila dokaj zanikrna, močno je zaostajala za tisto, ki je bila sejana na svojo gredo. Ko sem populila šalotko, sem peso pognojila z biogreno, okopala in oplela. Praktično čez noč se je okrepila. Ni še docela dorasla, še vsaj en teden jo bom pustila na gredi. Gomolji so tudi tu že solidno debeli.

Še to: nekako mi setve ni uspelo redčiti. V parih posameznih šopih so bile tudi 4 pese, seštevek teže vseh štirih je nanesel približno enako, kot pri samostojnih kapitalkah. He, he, včasih lenoba le ni kaznovana. Wink Laughing
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, v enem semenu pese je več kalčkov, zato zrastejo v šopih.
Odgovori