Skupno naročilo EM koncentrata

Odgovori
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Se bomo torej pomenili na srečanju!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8510
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

muha je napisal/a:
Kupiti mislim tudi tistega za greznico, ker imam pretočno in želim, da gre naprej čimmanj oporečna voda.

A to vodo iz greznice kje uporabljate ali zakaj naj bi bila čim manj oporečna?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Prispevkov: 9475
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:
muha je napisal/a:
Kupiti mislim tudi tistega za greznico, ker imam pretočno in želim, da gre naprej čimmanj oporečna voda.

A to vodo iz greznice kje uporabljate ali zakaj naj bi bila čim manj oporečna?


Ker gre pač taka voda v širni svet (beri: podtalnico), bi rekla.
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8510
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Zanima me še Muhin odgovor Smile
Pri moji mami greznico praznijo tisti od komunale (za lepe denarce)._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17491
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moj odgovor je enak tistemu od metuljc.

Greznica je že sicer zasnovana podobno kot so novejše hišne čistilne naprave, vendar ker gre voda naprej v zemljo, mi ni vseeno. So pa v glavnem kar vse greznice pretočne. Če ne bi bile, bi jih morali komunalci prazniti vsaj enkrat na mesec. Povprečna poraba na osebo je vsaj 100 litrov na dan, to je 3 m3 mesečno. V glavnem komunalci odvažajo zaradi usedline in klobuka na vrhu, dodajanje ustreznih EM v greznico pa tudi to dvoje zmanjša na minimum.

Več o uporabi v greznicah
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8510
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Ti dodatki bi zelo verjetno zanimali tudi mojo mamo. Sicer živi sama in z vodo "špara", sicer pa je usmerjena prav permakulturno oziroma po zdravi kmečki pameti. Prekrivanje tal, tuneli, kompost, koprivovka, ... to je imela, ko se je o tem še zelo malo pisalo.
A lahko poveš kaj o količini in ceni, prosim?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

muha je napisal/a:
... sem šla pokukat, kako izgleda. Takrat je bilo samo malo bele plesni ob robovih. Ko sem čez par dni spet pogledala, je bio pa že vse čezinčez črno ...

Muha, pri vseh teh variantah, tako ali drugače je treba povečat količino posipa. Od kar dajem dobro mero posipa nimam več težav.

Pa imam zelo švoh posip (diši skoraj bolj po melasi, kot po tropinah) narejen lansko zimo t.j feb 2014 iz EM od skupnega nakupa jesen 2012, torej je stal v hladilniku 1,5 leta. Ko sem delal sem hotel "pojačati" pa sem se uštel nekje v merah in sem naredil dvojno količino iz dvojne doze tako da je bila enake koncentracije. Odpadke pustim fermentirat več kot 3 tedne, da imajo mikroorganizmi čas se namnožit in odpadke obdelat. Na nalepko napišem datum in čez kakšne 4-5 tednov (sedaj pozimi v garaži pri 11oC pa 6-8 tednov - v bistvu ko potrebujem prazno kanto, saj zunaj na mrazu itak vsi mikroorganizmi stojijo). Res pa je, da v kanto ne hodim gledat.

Še vedno imam 1,5dcl tistega EM(2012) v hladilniku in ga bom spomladi poskusil uporabiti za posip.

Tokrat bom del novega EM(2015) zamrznil kar v vrečko za led in potem probal, če se tako bolje ohrani za dalj časa.

Hočem reči, da so ti mikroorganizmi kar žilavi, samo dovolj jih mora biti. Mogoče je domač EM (kot moj že toliko star) manj koncentriran z mikroorganizmi, a če daš dobro mero (strošek so samo otrobi) in jim pustiš dovolj časa, bi stvar morala delovat.
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

Citiram moje iz prejšnjega foruma:

Na spletu sem iskal kako razmnožit EMa v EMa?
Nekako takole naj bi bilo:
EMa lahko "namnožiš" enako kot EM1. Enak recept. Problem pri takšnem "množenju" je le v tem, da iz kopije dobiš lahko malo slabšo kopijo. Torej iz EM1 v EMa dobiš nekako podobno razmerje posameznih mikroorganizmov kot so v EM1. Z nadalnjim množenjem nastaja to odstopanje vedno večje, kar ni nujno slabo - le da ne veš kakšna so ta odstopanja, kar lahko v skrajnem pomeni le to da pride "do napake" pri vretju in moraš tekočino zavreči. Ker pa gre za množenje EMa v EMa pa tudi ni tak problem če kdaj do tega tudi pride.

Ob tem iskanju pa sem naletel tudi na dve zanimivi zadevi. Prva je "analiza" uporabe EMa pri gojenju paradižnikov. Gre sicer za neznanstveno analizo. Rezultati pa poleg nekih analiz NPK elementov v zemlji, da se je z uporabo EMa (špricanje na vsakih nekaj dni) povečala masa plodov v primerjavi s kontrolno skupino, niso pa mogli primerjati hitrost zorenja, ker je paradižnike z EMa napadla bela plesen. EMa naj bi ugodno vplival na razvoj te vrste plesni (fungi). Po moje je lahko razlog za razvoj te plesni dodatno vplival tudi še kakšen drug vzrok. Vsekakor za vsak slučaj ne pretiravat z vlago.

Druga zanimivost pa je ta, da v nekaterih deželah (običajno manj razvite) lokalni pridelovalci zelenjave namesto da kupujejo škropiva in insekticide, ... uporabljajo zelišča, ki pač pri njih rastejo in odganjajo npr. eno vrsto škodljivca. Ta zelišča namočijo za nekaj dni v EMA. Zdi se da EMa uspe iz zelišča bolje ekstrahirati snovi, ki odganjajo škodljivca in potem s tem špricajo. Prednost tega načina je v tem, da z insekticidi ne ubijejo naravnih sovražnikov škodljivca in tako naravni sovražniki in snovi iz zelišča uspešno odženejo tega škodljivca.
http://www.em-la.com/archivos-de-usuario/base_datos/em_disease_pest_control_india.pdf?sa=t&rct=j&q=experiences%20with%20effective%20microorganisms%20in%20disease%20and%20pest%20control&source=web&cd=1&ved=0CFMQFjAA&ei=cVIWUMbAD-304QTc0YHoBQ&usg=AFQjCNFQV6dZWyrFKRfCFcCmvUKCgxwiwA&cad=rja
Nazadnje urejal/a rukola 02 Mar 2015 12:46; skupaj popravljeno 1 krat
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

muha je napisal/a:

EM koncentrat = osnova za pripravke
EM1 = razredčen pripravek (EM koncentrat + melasa + voda) za pripravo biogena in škropiv
EMa = pripravek za zalivanje in škropljenje, še bolj razredčen (EM1 + melasa + voda) mislim, da sem si v redu zapomnila. Če si nisem, naj me kdo popravi Embarassed


koncentrat: EM je samo skrajšava od EM1

Aktivirani mikroorganizmi - EMa je EM1+voda+melasa (fermentacija 5-10 dni da pade pH<4)

Za škropljenje se EMa samo dodatno razredči z vodo (in morda priboljški)

RECEPT
Zimsko škropljenje ,pomladno škropljenje in škropljenje Pred cvetenjem :
4,7 l VODE
0,4 l EMa
60,0 g biolit-nano montanit

Po cvetenju :
4,7 l VODE
0,2 lEMa
30,0 g biolit-nano montanit



[v kakšni literaturi so lahko označbe: EM (je naš EM1), EM1 (je naš EMa) in EM2 (je naš pripravek za škropljenje)]
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

Muha, vzel bi

3 dcl koncentrata in
1 lit melase
Odgovori

Vrni se na “Skupinski nakupi in delavnice”