Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Popolnoma domač BOKAŠI posip

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Recept za bokashi posip s pomočjo IMO2

Kaj je IMO je opisano TUKAJ.

V približno 10L vode vmešamo žlico IMO2 (fermentirana snov).
Z 10L vode lahko navlažimo približno 20kg otrobov.
Muhi sem dal tale recept: žlička IMO2, 4 litre vode, 8kg otrobov.
Med mešanjem v otrobe dolivamo okuženo vodo, da dobimo primerno vlažnost - ko stisnemo navlažene otrobe v pest ne sme tečt, ostanejo pa sprijeti, ko razklenemo dlan.
Dobljeno mešanico močno natlačimo v vedro s pomočjo železne posode.
Vedro mora imeti možnost pokrova, jupol kante so super, vedra za mleko, večji sodi ipd.
Stoji naj en mesec na sobni temperaturi in posip bo narejen.
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Hej Zuf!

Ste me malo zintrigirali s tem boksahijem.
Zaenkrat ga sicer za kuhinjske odpadke še ne bi uporabljala, me pa zanima to, kar mi je razlagala Figula: da se vliva tudi v odtočne cevi.
Kako je s tem? Very Happy
Nazadnje urejal/a kate 01 Okt 2014 12:09; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

kate je napisal/a:
... se vliva tudi v odtočne cevi.
Kako je s tem? Very Happy

V odtočne cevi se vliva tekočina, ki se nateka v spodnjo posodo organkota (če ga imaš). Jaz zdaj uporabljam neko vedro s pokrovom, ki dobro tesni, spodaj pa nasujem kar žaganje ali pa otrobe, brez odtoka.
Ta tekočina res deluje, sem bila presenečena, kako dobro je očistila odtočne cevi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
kate

Pff. Torej, moram imeti to zadevo (neko posodo in odpadke) doma, če hočem imeti tekočino za odtoke?
No, potem moram pa še malo razmisliti... Embarassed
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

kate je napisal/a:
... s tem boksahijem.
Zaenkrat ga sicer za kuhinjske odpadke še ne bi uporabljala, ...

Jaz sem tudi kar nekaj časa oklevala, potem sem se pa opogumila in posip sama naredila doma. Po enem mescu je dozorel in ga že od pomladi uporabljam. Obnese se odlično Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

kate, ne rabiš kompostirat, da dobiš tekočino.
Zelo dobro tekočino za odtoke lahko sama narediš, glej zgoraj pod postopek BIM.
Na sobni temperaturi je stvar hitro končana, pri meni je bila v enmu tednu.
Z malo vložka imaš lahko tekoči koncentrat za celo leto, pa ne samo za odtoke, tudi ostalo.

Kar se tiče bokashi kompostiranja, tukaj si lahko prebereš začetke nekaterih članov.
http://forum.gartlc.si/gartlc-about368.html
Ljudje so zadovoljni in pravijo, da jim je zelo priročno.
Spet, vse lahko narediš/dobiš sama.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

zuf, še vprašanje glede recepta za bokaši. Malo sem pogledala še za nazaj, a vsega ne, tako te sprašujem ali ni potrebno v ta zadnji recept za posip dodati tudi melaso ali sladkor? Res si sicer nekje pisal, da so otrobi že sami po sebi dobra hrana za drobnoživke a vseeno. Potem tudi v tistih starih receptih za EM, ne bi bilo potrebno dodajati melase? Rolling Eyes
kate

Zuf hvala!
Pri meni gre vse takoj na kompost. Mesa ipd. izdelkov pa ne jem.
Bi pa poizkusila to za odtoke, ker odkar imam plastične cevi, imam nonstop probleme (strupov pa nočem uporabljat).
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

kate, lahko ti prinesem BIM v LJ, pridem drug teden.

Aye-Aye, dodatna melasa gotovo ne škodi, še vedno nisem ziher ali je nujna ali ne.
Se kmalu oglasim, bom naredil večjo količino posipa z IMO2 in/ali BIM, brez dodajanja melase, pa da vidim kako bo uspelo.
Ko sem delal z BIM ali IMO2 mi je vedno ratalo okužit večjo količino otrobov, ampak vedno v prisotnosti zraka, nisem še probal narediti večjo količino anaerobnega posipa na ta način, vedno samo manjšo, tisto je bilo vredu.
Sem pa skoraj ziher, da se da brez dodatne melase...
kate

Zuf, ok. Samo prihodnji teden me ni.
Se bova za kdaj drugič zmenila, a prav. Se ti javim na ZS, ko bom nazaj.
Odgovori