Stran 8 od 14
Objavljeno: Ne Jan 19, 2014 5:46 pm
Napisal/-a zuf
Aye-Aye je napisal/a: |
Biooglje ima visoko vsebnost ogljika, zato v zemlji ohranja vlago in pomaga rastlinam skozi obdobja suše, obdrži hranljive snovi in mikroorganizme, ki vplivajo na izboljšano rast pridelka. Z uporabo biooglja dosežemo več sinergijskih učinkov. Povečanje zaloge ogljika v tleh in s tem zmanjšanje emisij CO2 in N2O, izboljšanje rodovitnosti in onesnaženosti tal in prispevek h krepitvi kmetijskih pridelkov ob zmanjšani potrebi po rabi mineralnih gnojil in fitofarmacevtskih sredstev.
članek na temo biooglja v delu |
... dodal bi še zračnost tal ob primerni velikosti koščkov oglja (1-3cm).
Objavljeno: So Feb 08, 2014 8:28 pm
Napisal/-a bobolino
Nekot sem pogruntala, kako in koliko moram naložiti polena, da me zjutraj pričaka kar spodobna količina oglja . Ker potem zakurimo šele zvečer, je do takrat oglje dodobra ohlajeno in primerno, da ga spravim. Upam, da bodo rastline hvaležne temu dodatku._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Ne Feb 23, 2014 9:24 am
Napisal/-a bobolino
Glede na to, da pride iz enega organko koša kar spodobna količina tekočine, in da se ta ob uporabi dodobra razredči, kam shranite preostanek, da ne zavre?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Po Feb 24, 2014 7:09 pm
Napisal/-a zuf
Shraniš lahko v hladilnik, v plastenko s pokrovom.
Vsake toliko časa odpreš, da sprostiš morebitni pritisk.
Objavljeno: Pe Feb 28, 2014 4:17 pm
Napisal/-a Aye-Aye
bobolino je napisal/a: |
še dobro, da ste omenili shranjevanje organkove tekočine, da jo je potrebno dajat pod 8 stopinj.
je torej nekaj moje, shranjene na sobni temperaturi, zanič? |
Tekočino samo do konca nalijem v litrske plastenke, da so polne do roba, zaprem in pustim, ne dajem na hladno, spomladi in čez poletje porabim, se še ni pokvarila. Ostane lepo fermentirano.
Objavljeno: To Mar 11, 2014 5:44 pm
Napisal/-a rukola
Glede oglja - razlika med bio ogljem in ogljem v kopi je kar precejšnja. Namreč oglje pridobljeno s pirolizo je čistejše, na koži ne pušča črne sledi iz ostankov olj v ne dokonca "izgorenem" oglju iz kope.
Ne vem če sem razumljivo napisal. V glavnem kvalitetno oglje "je čistejše". Je sicer tudi črn prah, ni pa nobenih ostankov katrana ipd.
Tudi v zvoku je razlika. Oglje iz pirolize ima takšen "čist zven" če ga trkamo z ogljem ob oglje, se lepo drobi-lomi, navadno oglje pa ima bolj zamolkel zvok.....
Dodajam link kjer je prikazana izdelava "za vrtičkarje"
https://www.youtube.com/watch?v=COPqvVH7jiw
Če link ne dela, skopiraj link v pregledovalnik spletnih strani.
Objavljeno: To Avg 05, 2014 12:41 pm
Napisal/-a rukola
Konzervirano oglje
Vzameš stare konzerve, vanje zložiš lesene sejance, pokrove pritrdiš s "špilo" (žebelj) in narobe obrnjene postaviš v peč. Naslednji dan, ko je vse ohlajeno vzameš konzerve z ogljem iz peči.
http://shrani.si/f/K/SF/3vAC8EsN/oglje0.jpg
Objavljeno: Pe Avg 22, 2014 12:06 pm
Napisal/-a rukola
Dobro se obnese žaganje za pridelovanje oglja. Lepo poogleni in je že zdrobljen .
Objavljeno: Če Sep 25, 2014 4:28 pm
Napisal/-a copatka
Tudi jaz "pridelujem" biooglje v kuhalniku Biochar. Je super, samo količina je vsakič bolj majhna. Običajno postavim gorilnik kar v odprt kamin, kadar ta ni zakurjen, da malo ogreva tudi hišo .
Oglje ohladim tako, da ga odnesem ven v vedro z mrzlo vodo (da lahko delam naslednjo rundo oglja). Ko je vedro polno, ga pretresem na kuhinjsko cedilo in kasneje v karton.
Zdrobim ga kar s kakšnim večjim kamnom, je pa to zamudno in za ramo rahlo boleče .
Ker ga letos spomladi nisem imela prav veliko, sem ga nekaj dala med kompost, nekaj posula med seno, ki je šlo kasneje za zastirko, nekaj pa sem si naredila prav posebne mešanice komposta, biooglja in še dela kupljene zemlje HomeOgarden - vsaki sadiki sem potem privoščila eno pest tega zaklada kar v sadilno jamico . In so bile vse zelo zadovoljne!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Če Sep 25, 2014 6:08 pm
Napisal/-a copatka
Jaz imam sicer okrog tega biooglja še kar nekaj vprašanj . Najbrž bo prilika, da ga malo predebatiramo na Gartlcmaniji . Pri kemiji sem imela vedno slabe ocene .
Piroliza - gorenje pri visoki temperaturi z malo kisika ...
Če kuriš v odprtem kaminu ali peči brezova drva, je najbrž tudi visoka temperatura, ne? Če potem žerjavico ohladiš v vedru vode - je to potem biooglje ali ne? Ali gori s preveč kisika?
Enako vprašanje - če na vrtu zakuriš velik kup vej po žledu in žerjavico poliješ z vodo - je to bio oglje?
Meni ni jasno, zakaj naj bi bilo oglje iz gorilnika Biochar boljše od tistega v kaminu .
Ali lahko to oglje aktiviram z brozgo (koprive in preslica), ki mi je ostalo letos? Da ga na primer stresem na kompost in polijem z brozgo? Gnojila sem letos samo enkrat, potem nisem hotela dodatno utapljati rastlin in mi je ostalo ogromno te brozge.
Zuf, je to tudi "priboljšek" ali imaš ti v mislih kaj čisto drugega?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)