Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šipek

Odgovori
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

sem dobila šipek. berem po spletu in naj bi dlačice odstranili skozi več vrst sit. eni vse kuhano zmiksajo in naj ne bi bilo čutiti dlačic.

kakšne izkušnje na temo skuhanega celega šipka in zmiksanega? se res ne čuti dlačic v marmeladi?

vem, je prezgodaj, ni ga še dobila slana, ampak podarjenemu konju se pač ne gleda na zobe._________________Lp, Živa
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

muha je napisal/a:
juglans je napisal/a:
Končno od končnega sem uspel nabrati nekaj šipka, ki bo za čaj. Količina mega velika, cca 1-2l.
Se je tudi že posušil, polovičke v ABC-ju in sedaj ne vem kako je s semeni in tistimi dlačicami, če bo za čaj. Moram to dvoje odstranjevati ali ne?

Kot razumem tale članek, bi bilo škoda odstranjevati semena šipku, namenjenemu za čaj.

Itak da ne! Sam šipek posušim v sušilniku (ker se v pečici preveč), ga zelo na hitro zdrobim v mlinčku za kavo in to je to. Tudi kupljen za čaj je komplet, "polnozrnat" Smile
Za nabiranje je letos seveda še krepko prezgodaj, saj se okus še razvija...
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Grgr, eni tudi pišejo, da kavni mlinček z mletjem uničijo.
marmelado kuhaš?_________________Lp, Živa
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Šipek uporabljam za čaj. V ta namen šipek najprej na grobo sesekljam v sekljalniku, maso razporedim v sušilnik in posušim.
Če bi delala marmelado, bi ga najprej izsočila v sokovniku (Emo) in potem iz soka skuhala marmelado. Tega nisem še probala, zato je to samo razmišljanje. Mogoče se ne bi obneslo, ker se mi zdi šipek precej suh..._________________naredimo svet lepši
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Posušen šipek v mlinčku le zdrobim, max.par sekund. Škode pri tem ni.
Marmelada ni aktualna sploh, ker ni porabe.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Lepim objavo Matjaža Mastnaka, ki sem jo našla na njegovem FB profilu.

"Češnje septembra
Šipek je bil v posodi videt kot rdeče češnje. Nabral sem ga v začetku septembra, pa bi ga lahko že dva tedna prej. Šipek mora namreč biti za predelavo trd.
Čvrste sadeže sem zmlel v multipraktiku in jih posuši na 40 stopinjah v priprti pečici. Zdaj si iz posušenega šipka kuham čaj tako, ga pustim na malem ognju vreti četrt ure, da dobi okus po sadju, morda celo po kompotu. Brez sladkorja, da ne bo pomote.
Šipkovi sadeži so dolgi dobre 3 cm in mesnati. Gre za sadjarski šipek sorte 'Karpatia'.
Kako zraste grm, vidite na fotografiji. Arboretum Volčji Potok ima v svoji zbirki tudi tovrstne šipke, da preverjamo, kako uspevajo pri nas. Po štirih letih lahko rečem, da odlično."
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Melona hvala za tole.
Matjaža sicer bolj občasno spremljam.

Sama imam 2 šipka Rosa Rugosa,kupljeno pri naši članici z vrtnicami.

Čedalje bolj pa si želim kupit eno gmajno ,kjer bom lahko nasadila vsaj 20 sadik šipkov in glogov,ter kakšne leske.
Vrt ob hiši je čist premajhen za moje želje._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ha, ha, Notranjka, vedno kaj fali. Prej ko slej pa pridemo do let, ko se je težje sklanjati, pleti, kopati ...
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hu, Melona, kako presneto prav imaš.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Melona je napisal/a:
... Prej ko slej pa pridemo do let, ko se je težje sklanjati, pleti, kopati ...
Potem pa nasadimo več grmovnic, ki jih lahko obrezujemo in obiramo stoje Laughing_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori