Česnovi cvetni popki - pski
-
- Prispevkov: 439
- Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am
muha je napisal/a: |
Podobno vlagam čemaž. En kozarček imam v hladilniku odprt že cel mesec pa se ni nič pokvarilo. |
jaz imam precej čemaža v res dobrem domačem olivnem olju od lanskega leta, torej pomlad 2018. Izgleda vse v redu, na okusu in videzu ni opaziti, da bi bilo kaj narobe. A lahko še uživamo? Shranjeno v kleti od 10-14°C.
Ne razumem, kako lahko imajo v trgovinah na svetlem in toplem čemaž v olivnem olju? Kako izgleda, če napadejo bakterije Clostridia botulinum? Tega se je treba bati, a je še kaj drugega?
-
- Prispevkov: 5295
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Moj postopek priprave namaza iz pskov je sledeč:
- pski morajo biti kar najbolj sveže porezani,
- jih ne perem. Če pa jih, jih res zelo skrbno obrišem in pustim nekaj ur razprostrete na pultu,
- potem jih z nožem na grobo narežem, ker sem ugotovila, da se tako narezani kasneje v multipraktiku lepše zmeljejo,
- grobo narezane stresem v multipraktik, dodam kvalitetno olivno olje in grobo piransko sol. Razmerje: 1/4kg pskov, 2-2.5dcl olja (sprva sem dodajala samo 1.5dcl olja, a je zmes malo presuha),
- vse skupaj dobro zmiksam. Če so koščki še preveliki, zmes še dodatno obdelam s paličnim mešalcem,
- pesto skrbno nadevam v manjše kozarčke (ccs 1dcl), dobro potlačim, da ni vmes zračnih žepkov, na vrh pokapam nekaj kaplijc olja in dobro zaprem,
- hranim na temnem v shrambi (cca 18-19st),
Tako pripravljen pesto se ohrani leto in več. Po odprtju, kozarec hranim v hladilniku, kjer zdrži zelooo dolgo.
Je pa res, da se je lani kar nekaj kozarcev čudno "obnašalo" - namaz je spremenil barvo (bolj rumeno zelene barve) in olje je začelo iztekati. Drugače ni nič vrelo ali kazalo kakšne druge znake pokvarjenosti. Tako jih nismo uporabljali in so še zdaj v skladišču, kjer čakajo, da jih odnesem na kompost. Hecno je, da se v več kot letu njihova pojavnost ni več nič spremenila. Tako nisem prepričana, da so se res pokvarili...
No, tudi letos so bile pri shranjevanju težave - tokrat je kar nekaj kozarčkov zavrelo - na dnu se je začela nabirati tekočina in zmes je posatjala bela. Zakaj je do tega prišlo, ne vem. Na sumu imam preveliko vsebnost vode v pskih, ker je bil maj tako deževen.
Tako sem vse neoporečne kozarčke pasterizirala. Zdaj so OK._________________naredimo svet lepši
- pski morajo biti kar najbolj sveže porezani,
- jih ne perem. Če pa jih, jih res zelo skrbno obrišem in pustim nekaj ur razprostrete na pultu,
- potem jih z nožem na grobo narežem, ker sem ugotovila, da se tako narezani kasneje v multipraktiku lepše zmeljejo,
- grobo narezane stresem v multipraktik, dodam kvalitetno olivno olje in grobo piransko sol. Razmerje: 1/4kg pskov, 2-2.5dcl olja (sprva sem dodajala samo 1.5dcl olja, a je zmes malo presuha),
- vse skupaj dobro zmiksam. Če so koščki še preveliki, zmes še dodatno obdelam s paličnim mešalcem,
- pesto skrbno nadevam v manjše kozarčke (ccs 1dcl), dobro potlačim, da ni vmes zračnih žepkov, na vrh pokapam nekaj kaplijc olja in dobro zaprem,
- hranim na temnem v shrambi (cca 18-19st),
Tako pripravljen pesto se ohrani leto in več. Po odprtju, kozarec hranim v hladilniku, kjer zdrži zelooo dolgo.
Je pa res, da se je lani kar nekaj kozarcev čudno "obnašalo" - namaz je spremenil barvo (bolj rumeno zelene barve) in olje je začelo iztekati. Drugače ni nič vrelo ali kazalo kakšne druge znake pokvarjenosti. Tako jih nismo uporabljali in so še zdaj v skladišču, kjer čakajo, da jih odnesem na kompost. Hecno je, da se v več kot letu njihova pojavnost ni več nič spremenila. Tako nisem prepričana, da so se res pokvarili...
No, tudi letos so bile pri shranjevanju težave - tokrat je kar nekaj kozarčkov zavrelo - na dnu se je začela nabirati tekočina in zmes je posatjala bela. Zakaj je do tega prišlo, ne vem. Na sumu imam preveliko vsebnost vode v pskih, ker je bil maj tako deževen.
Tako sem vse neoporečne kozarčke pasterizirala. Zdaj so OK._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Kozarčke sem postavila v hladno pečico, temperaturo nastavila na 150st. Ko se je pečica ogrela na nastavljeno temperaturo, sem jo ugasnila in kozarčke v njej ohladila.
Drugače pa pasteriziram tako, da dam kozarce (ne tesno zaprte) v hladno vodo, ki sega do pod pokrova, počasi segrevam do malo pod vretjem - začno se dvigati mehurčki in vzdržujem to temperaturo cca 10min. Potem vzamem kozarce iz vode, do konca zaprem in pokrijem z odejo, da se počasi hladijo._________________naredimo svet lepši
Drugače pa pasteriziram tako, da dam kozarce (ne tesno zaprte) v hladno vodo, ki sega do pod pokrova, počasi segrevam do malo pod vretjem - začno se dvigati mehurčki in vzdržujem to temperaturo cca 10min. Potem vzamem kozarce iz vode, do konca zaprem in pokrijem z odejo, da se počasi hladijo._________________naredimo svet lepši
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
bio: če prideš na katero od naših stalnih srečanj , bo prilika pri roki.
Pa še pske lahko prinesemo na pokušino.
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Pa še pske lahko prinesemo na pokušino.