Česnovi cvetni popki - pski

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne, če jih potem osušiš. Če pa ne, bi znalo res slabo vplivati.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Precej izkušenj z njimi ima tudi brbr, morda še ona doda svoje izkušnje.
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

muha je napisal/a:

Podobno vlagam čemaž. En kozarček imam v hladilniku odprt že cel mesec pa se ni nič pokvarilo.



jaz imam precej čemaža v res dobrem domačem olivnem olju od lanskega leta, torej pomlad 2018. Izgleda vse v redu, na okusu in videzu ni opaziti, da bi bilo kaj narobe. A lahko še uživamo? Shranjeno v kleti od 10-14°C.
Ne razumem, kako lahko imajo v trgovinah na svetlem in toplem čemaž v olivnem olju? Kako izgleda, če napadejo bakterije Clostridia botulinum? Tega se je treba bati, a je še kaj drugega?
Bio
Prispevkov: 6
Pridružen: Po Dec 16, 2019 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Bio »

Ja prav to se isto jaz sprašujem. V trgovinah imajo pesti in namazi preko leta rok trajanja, pa vsi vemo da so temperature, sploh na kakih kamionih med prevozom izredno visoke...

kako to uspejo da se ne pokvari?
Andrej Banko
Prispevkov: 5295
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Konzervansi, K-sorbat ... ?!
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moj postopek priprave namaza iz pskov je sledeč:

- pski morajo biti kar najbolj sveže porezani,
- jih ne perem. Če pa jih, jih res zelo skrbno obrišem in pustim nekaj ur razprostrete na pultu,
- potem jih z nožem na grobo narežem, ker sem ugotovila, da se tako narezani kasneje v multipraktiku lepše zmeljejo,
- grobo narezane stresem v multipraktik, dodam kvalitetno olivno olje in grobo piransko sol. Razmerje: 1/4kg pskov, 2-2.5dcl olja (sprva sem dodajala samo 1.5dcl olja, a je zmes malo presuha),
- vse skupaj dobro zmiksam. Če so koščki še preveliki, zmes še dodatno obdelam s paličnim mešalcem,
- pesto skrbno nadevam v manjše kozarčke (ccs 1dcl), dobro potlačim, da ni vmes zračnih žepkov, na vrh pokapam nekaj kaplijc olja in dobro zaprem,
- hranim na temnem v shrambi (cca 18-19st),

Tako pripravljen pesto se ohrani leto in več. Po odprtju, kozarec hranim v hladilniku, kjer zdrži zelooo dolgo.

Je pa res, da se je lani kar nekaj kozarcev čudno "obnašalo" - namaz je spremenil barvo (bolj rumeno zelene barve) in olje je začelo iztekati. Drugače ni nič vrelo ali kazalo kakšne druge znake pokvarjenosti. Tako jih nismo uporabljali in so še zdaj v skladišču, kjer čakajo, da jih odnesem na kompost. Hecno je, da se v več kot letu njihova pojavnost ni več nič spremenila. Tako nisem prepričana, da so se res pokvarili...

No, tudi letos so bile pri shranjevanju težave - tokrat je kar nekaj kozarčkov zavrelo - na dnu se je začela nabirati tekočina in zmes je posatjala bela. Zakaj je do tega prišlo, ne vem. Na sumu imam preveliko vsebnost vode v pskih, ker je bil maj tako deževen.

Tako sem vse neoporečne kozarčke pasterizirala. Zdaj so OK._________________naredimo svet lepši
Bio
Prispevkov: 6
Pridružen: Po Dec 16, 2019 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Bio »

brbr hvala za kompleten postopek.

ali lahko prosim če ni preveč še podatek po kakšnem postopku ste pasterizirala, da ne bom jaz odkrival preveč tople vode Very Happy

LP
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kozarčke sem postavila v hladno pečico, temperaturo nastavila na 150st. Ko se je pečica ogrela na nastavljeno temperaturo, sem jo ugasnila in kozarčke v njej ohladila.

Drugače pa pasteriziram tako, da dam kozarce (ne tesno zaprte) v hladno vodo, ki sega do pod pokrova, počasi segrevam do malo pod vretjem - začno se dvigati mehurčki in vzdržujem to temperaturo cca 10min. Potem vzamem kozarce iz vode, do konca zaprem in pokrijem z odejo, da se počasi hladijo._________________naredimo svet lepši
Bio
Prispevkov: 6
Pridružen: Po Dec 16, 2019 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Bio »

Hvala, dolžan za kavico ob priložnosti Very Happy
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

bio: če prideš na katero od naših stalnih srečanj , bo prilika pri roki. Wink Laughing

Pa še pske lahko prinesemo na pokušino.
Odgovori