Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Volna v vrtnarjenju

Odgovori
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Mene je pa klicala ena soseda, ki letos obnavlja del vrta, in me vprašala, če bi lahko namesto surove volne dala v gredo kar stare volnene nogavice iz domače volne. Menda jih ima ogromno Wink .

Sem ji rekla, da naj jo kar da, verjetno čisto enake funkcije ne bo opravljala, ampak koristna je lahko v vsaki obliki. Svetovala sem ji še, naj jih prej še enkrat opere brez praška, da spere ven možne ostanke kemije.

Sem ji prav svetovala?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kot sem že večkrat potožila, mi zdaj ptiči veselo razvlačijo tisto volno, ki sem jo poskusno pustila jeseni na površini zemlje. Ko je prišel njihov čas, so začeli spletati gnezda v de luxe izvedbi: ne samo dračje, lepo postlano z (mojo) volno. Čeprav se je od jeseni že lepo sprijela z zemljo, jo uspešno cufajo in odnašajo. Mama je gledala dve sivi vrani, ki sta si pri tem še pomagali Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Danes sem zasadil gredo, ki že drugo leto ni prekopana... prvi dve leti je bila zastrta s košnjo, v jeseni pa sem jo 10cm na debelo prekril z volno.

Sajenje je bilo majčkeno zamudno, ampak brez večjih problemov. Volno sem zavihal navzoter in tako naredil posamezne vdolbine, v vsako nasul eno pest komposta, naredil luknje z ošiljenim štilom od lopate in posadil zgodnje zelje.

Sledi še brokoli, cvetača, kasneje tudi paprika... bomo videli...

Volna odlično brzda enoletni in trajni plevel. Za zdaj sem zadovoljen z njo!
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Nasadila sem eno gredo čebulčka. V jarke sem nastlala neoprano striženo volno, zalila, predvsem zato, da se bolj uleže v zemljo, zasula z zemljo in nato potikala čebulčke. To je bilo včeraj. Danes je volna že gledala ven. Ptički so se "kopali" v suhi zemlji in zbrskali ven nekaj volne in čebulčkov. Očitno bom morala za nekaj časa pokriti s kopreno._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pa ne bo tako, lpmami, preveč dušika za čebulčke?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

metuljc je napisal/a:
Pa ne bo tako, lpmami, preveč dušika za čebulčke?
Po moje ne, saj z volne niso abrnki viseli. Je bila samo zmerno umazana. Toliko, da bi jo pravzaprav lahko skoraj vso oprala in spredla če bi že znala Embarassed Tako delam že tretje leto._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zanimivo, da imam volno zunaj na kupu, kjer čaka, da jo zakopljem pod sadike, pa do danes še nisem opazila, da bi se kak ptič usedel nanjo in jo cefral Surprised . Čisto zraven imam še vedno kos loja privezan na kol, ki ga siničke pridno obiskujejo. Očitno so lepo vzgojene Wink Laughing Laughing .

Včeraj sem sadila solato. Skopala sem jarek, notri položila volno, čez zemljo in nato sadike, katerim sem dosula še domači kompost. Če ta solata na bo bujno rasla, ji bom krepko zamerila Evil or Very Mad Wink .

Sadike sem vzgojila kot "zimsko sejanje". Na dno posode sem dala cm debelo plast volne, obneslo se je zelo dobro. Tudi tiste sadike, ki jih nisem uspela pravočasno prepikirati, so kompaktne in čvrste.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Presneto, očitno je samo moja urbana ptičja mularija tako nevzgojena Rolling Eyes_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Eno gredico sem pripravila za grah. Z vilami sem prerahljala in nato v vrstah vkopala debele kosme volne. Sem jih kar z roko pomagala noter tlačiti, da ne bodo kukali iz zemlje in dražili ptičev. Ta volna je bila precej bolj umazana, držalo se je je kar nekaj lepo staranega ovčjega gnoja. Na to sem posadila grah provansalec, zalila in pokrila s kopreno.
Lani so mi ga na gredi v bližini vztrajno cufali ptiči, upam, da letos ne pride "v goste" kakšna druga konkurenca Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Jaz sem lani, ko sem delala gomilasto gredo, dala plast volne nad rušo, torej tik pod plast zemlje. Vse mi je krasno uspevalo, a težko reči, če zaradi volne kaj bolj Rolling Eyes . Letos je v bistvu ne najdem več, ko kopljem kakšno luknjo, očitno se je razgradila.

Na del grede, kjer očitno stanuje moj voluhar, sem letos dala plast volne, čez malo zemlje in posejala bob. Bom poročala, kako uspeva.

Natlačila sem jo tudi v voluharjeve rove pod jagodami (kar jih je ostalo po njegovi pojedini Wink ). Jagode spet rastejo - mogoče se je fant vseeno malo zamislil ...

Sicer pa jo dajem v jamice pod sadike, čez pa nekaj zemlje in komposta.

In v bale slame jo bom dajala, prav tako pod vsako sadiko, verjetno bo pomagala zadrževati vodo. Trenutno so bale šele v fazi namakanja in gnojenja._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori