z vilami nežno zrahljam in prekrijem z debelo plastjo sena, malo pomešanega z gnojem, v katerem mrgoli deževnikov. Upam, da mi bodo do pomladi lepo predelali to zimsko pokrivalo
Bojo, bojo, saj čutijo, kako skrbiš zanje, da jim je prijetno pri tebi!_________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Kdor ne ve, kam z odpadom po obrezovanju dreves - tukaj je rešitev:
Spiralna greda z biomaso
Skopal sem 120 cm premera luknj, kakih 30 cm globoko. Rušo sem shranil posebej.
Po obodu sem zabil primerne kole, nato pa še oblikoval sredino.
Iz šib z bližnje jablane smo potem spletli obod. noter smo nametali nekaj vej, ki niso uporabne za nič drugega. Vmes sem namettal nekaj bokaši posipa in zalil s sladkano vodo. Na veje je šla plast ovčje volne, na to pa ruša.
Na severni strani sem pod rušo dal nekaj plastičnih banjic od sladoleda, da se bo v njih zadrževala voda (zemlja je zelo peščena).
Potem je prišlo na vrsto pletenje spirale. Gor pride še preostanek ruše, potem pa zemlja in zasaditev.
A ti daš volno kar v plasti? Jaz sem lani dajala v manjših količinah. Se mi zdi, da se večji skupki slabše predelujejo. Dajala sem jo v grede, kjer sem sadikam "postlala" z volno, zalila in nato sadila. Ponekod, kjer je je bilo več, so bili vidni ostanki, nekako skrepeneli. Je pa res, da je bilo lansko poletje zelo sušno in mogoče volna ni imela dovolj vlage.
Lpmami, pa ti ne veš, da jim občasno hodim še prepevat - najraje imajo klasiko !
Kar se volne tiče - jaz sem jo letos spomladi tudi dala kar v plasteh, kot se je pač držala skupaj. Saj če se ne razgradi, še vedno greje deževnike in preganja voluharje.
Brez heca - jaz bi rada, da bi se čim manj razgradila, ker mi deluje spomladi kot izolacija, da se zemlja bolj na vrhu grede prej segreje od sončka _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Lpmami, pa ti ne veš, da jim občasno hodim še prepevat - najraje imajo klasiko
Hehe, mojim pa prepevajo ptički, ko sem jaz bolj daleč doma, pa ne utegnem _________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
O uporabi neoprane ovčje volne v vrtnarstvu je govora tudi v poročilu neke raziskave, ki je(še) ne morem najti na spletu. Ga. Klavdija Kancler s Kmetijsko gozdarskega inštituta Nova Gorica je izsledke predstavila letos jeseni v Solčavi in na Jezerskem. Tam so poskuse delali tudi z volno, ki so jo vkopavali vsaj 40 cm globoko, da naj bi vlekla vodo iz nižjih plasti zemlje proti koreninam._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Malo revizije moje spirale: v najvišjih nadstropjih so se rastline začele sušiti, ker je preveč zemlje spralo v spodnje plasti. Treba je vedeti, da imam zelo peščeno zemljo. Zadevo sem rešil tako, da se zemljo dodal.
Nauk: na peščenih, odcednih tleh ni priporočljivo kakorkoli kopati v tla in podlagati vejevja, pač pa gradiš kar na površini. V gredo se lahko vstavi še kakšno banjico od sladoleda, ki deluje kot zbiralnik vode.
Še moja izvedba visoke grede, ki sem jo že pripravila na zimovanje. Prva je topla greda je na visoki gredi in bo na njej nekje do močnega sneženja(upam da bomo solato v njej že pojedli). Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Druga topla greda je pa že v plastenjaku,na drugo stran se ji bo pridružila prva , ki je za zdaj še zunaj.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Obe topli gredi pa bosta šle na visoko gredo zunaj, nekje marca drugo leto ko bodo že pripravljene prve flance.Pokrito-odkrite bodo do nekje do sredine maja, potem pa pokrove pospravim ,okviri, pa so opora višjim rastlinam._________________Lep dan in uspešno delo.