Stran 8 od 26
Objavljeno: Ne Mar 30, 2014 1:27 pm
Napisal/-a zuf
bobolino, če je masa povečini predelana, jo lahko preseješ in kasneje uporabljaš pri presajanju sadik na vrt - zelo bodo hvaležne za to.
Objavljeno: Ne Mar 30, 2014 2:22 pm
Napisal/-a bobolino
Zuf, tako sem sprva razmišljala, a ker sva imela razgrnjeno vsebino in me čas lovi, ni bilo časa za to. Zato je mož prejle na hitro zmešal obe vsebini in nazaj naložil v tavelik odprt kompostnik. Naslednje poročilo sledi jeseni._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: To Okt 07, 2014 2:09 pm
Napisal/-a zuf
copatka je napisal/a: |
Mene pa zanima par stvari v zvezi z organkom.
Kljub temu, da imam vrt, organka še vedno nimam, ker se mi je vedno zdelo, da če imam kompost, organka ne rabim . Ampak po vsem prebranem v zadnjem času sem ugotovila, da ga rabim .
Vprašanja: Ko gledam video na organkovi strani, pravijo, da lahko vanj mečeš tudi olupke citrusov (jaz jih na kompost nikoli ne mečem zaradi vseh strupov). Ali uniči organko tudi ostanke škropiv in vso svinjarijo na njih? Vi mečete citruse vanj?
Razne lupine, ki se na kompostu ne razgradijo, oziroma očitno strašno počasi: lupine od arašidov, peške od nektarin, orehove lupine ... se to v organku razgradi?
V videu pravijo, da vanj ne spada olje - ampak v ostankih hrane je tudi olje. Je mišljena samo večja količina olja, npr. od cvrenja?
Predvidevam, da imate vsi vrtičkarji tistega dvojnega?
In še zadnje - ste zadovoljnji z njim? |
Objavljeno: To Okt 07, 2014 2:10 pm
Napisal/-a zuf
Optimist je napisal/a: |
Jaz notri mečljem vse razen mesa in olja! Jajčne lupine prej razdrobim, olupke citrusov, banan in drugih južnih sadežev pa na čim bolj drobno zrežem in isto leti noter. Torej po domače praavi "sekret" |
Objavljeno: To Okt 07, 2014 2:14 pm
Napisal/-a zuf
Pravijo, da lahko pri temu načinu kompostiranja vse notri daješ, tudi meso in kuhano hrano, citruse, ...saj se zaradi fermentacije se snovi hitreje in bolje razgradijo.
Kar se tiče strupov pa ne bi vedel.
Objavljeno: To Okt 07, 2014 2:45 pm
Napisal/-a lpmami
Jaz nisem kupila Organko koša, so mi naredili dva v domaci izvedbi. Ker imam občasno veliko materiala, uporabljam tudi navadno PVC vedro s tesnim pokrovom. Na dno dam žaganje ali otrobe.
Ja, s tem fermentiranjem sem zelo zadovoljna :-)_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: To Okt 07, 2014 3:28 pm
Napisal/-a muha
lpmami je napisal/a: |
uporabljam tudi navadno PVC vedro s tesnum pokrovom. Na dno dam zaganje ali otrobe.
|
Po letih uporabe in zasledovanja, kako se obnašajo odpadki, sem prišla do istega zaključka: če ne mečemo v organko veliko zelo sočnih odpadkov (sočno sadje, paradižnik ...) potem popolnoma zadostujejo otrobi ali žaganje, saj se tekočine v vsem času v Organku ne nabere niti za en liter.
Zlasti primerno za tiste, ki odpadkov nimajo veliko in so jim klasični Organki preveliki , saj bi lahko uporabili posodo poljubne velikosti.
Objavljeno: To Okt 07, 2014 6:11 pm
Napisal/-a lpmami
muha je napisal/a: |
Zlasti primerno za tiste, ki odpadkov nimajo veliko in so jim klasični Organki preveliki , saj bi lahko uporabili posodo poljubne velikosti. |
Ja, to sem delala, preden sem odšla na dopust. Da se mi ne bi napol polno vedro med odsotnostjo v poletni vročini (ki je potem sicer ni bilo) usmradilo, sem kuhinjske odpadke polnila kar v malo večje kozarce. Na dno sem vsula otrobe in seveda vmes posipala. Ko je bil natlačeno poln, sem zaprla, opremila z datumom, morebitnimi opombami in pustila en mesec. Potem sem pomešala z zemljo, počakala še okrog tri tedne in zemlja s kompostiranimi fermentiranimi kuhinjskimi odpadki je bila pripravljena za setev ali sajenje.
Pomembno je, da pokrov dobro tesni. Na enem kozarcu ni, kar sem spregledala. Opozorili so me roji mušic, ki so po določenem času izletavali iz njega. Na pokrovu znotraj je bilo precej jajčec, bodočih mušic. Vse skupaj je romalo v kontejner.
Po moje je kakšna mušica zašla z ostanki vred tudi v druge kozarce, a je tam v anaerobnih pogojih, ko so mikroorganizmi porabili ves zrak, preminila, ne da bi legla jajčeca._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: To Okt 07, 2014 6:36 pm
Napisal/-a metuljc
lpmami je napisal/a: |
Na pokrovu znotraj je bilo precej jajčec, bodočih mušic. |
Nak, to niso bila jajčeca, teh se s protim očesom ne vidi. Bile so bube, zadnja stopnja pred izleganjem novih vinskih mušic, ali bolje, le še njihove ovojnice, saj so se mušice že večinoma vsaj, izlegle. Življenjski cikel vinskih mušic je v dobrih razmerah zanje okoli 14 dni, če ne še kak dan manj.
Objavljeno: To Okt 07, 2014 6:43 pm
Napisal/-a lpmami
No, saj, pri mušicah se ne izražam znanstveno korektno. Laično se zame mušice izležejo iz jajčec, vmesne stopnje razvoja me ne zanimajo. Bolj me zanima - in mogoče mi ti lahko odgovoriš - če pravilno domnevam, da so se morebitne mušice, vnesene v druge kozarce, zadušile v tesno zaprtih kozarcih, ko je potekala fermentacija. Zanima me, kaj se tudi sicer dogaja z drugimi morebiti prisotnimi žuželkami potem, ko je kozarec zaprt in poteka fermentacija, ki jim porabi kisik._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje