Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kompostiranje
papasmrk
Pri nas doma sta dva komposta. Zgoraj opisani je moj. Tastov kompost pa se polni dnevno. Polni se z ostanki hrane(olupki, gnilo, postano sadje), odkos trave, vrtnine z vrta..... V glavnem precej mokre zadeve. V tem kompostu gomazijo iste ličinke kot na tvoji sliki. Zgleda pa da opravljajo dobro svoje delo. Nahajajo se v prvi zgornji četrtini kupa kjer so zadeve dokaj sveže. Čez zimo pa zginejo.
Ko sem iskal kaj bi to bilo me je najbolj spominjalo na ličinko vojaške muhe(Hermetia illucens). Če je to prava stvar naj pove še kdo.
L.p.
Pri nas doma sta dva komposta. Zgoraj opisani je moj. Tastov kompost pa se polni dnevno. Polni se z ostanki hrane(olupki, gnilo, postano sadje), odkos trave, vrtnine z vrta..... V glavnem precej mokre zadeve. V tem kompostu gomazijo iste ličinke kot na tvoji sliki. Zgleda pa da opravljajo dobro svoje delo. Nahajajo se v prvi zgornji četrtini kupa kjer so zadeve dokaj sveže. Čez zimo pa zginejo.
Ko sem iskal kaj bi to bilo me je najbolj spominjalo na ličinko vojaške muhe(Hermetia illucens). Če je to prava stvar naj pove še kdo.
L.p.
je kdo že probal tehniko leafmould v vrečah za smeti, po slovensko ne vem kako se reče.
princip je, da nagrabljeno listje zbašeš v črne vreče za smeti (priporočeno čimbolj na drobno sesekljat), jih naluknjaš na dnu, vse skupaj zaliješ z vodo postaviš za hišo in pozabiš na vse za 6-12 mesecev-
zanima me, če se priporoča listje specifičnih vrst dreves za hitrejše kompostiranje?
Kakšni naravni triki za pospešitev postopka, da listje ne bo razpadalo več let?
Je tak kompost primeren za jagodičevje in sadno drevje ali samo za okrasne rastline?
LP
Dejan
princip je, da nagrabljeno listje zbašeš v črne vreče za smeti (priporočeno čimbolj na drobno sesekljat), jih naluknjaš na dnu, vse skupaj zaliješ z vodo postaviš za hišo in pozabiš na vse za 6-12 mesecev-
zanima me, če se priporoča listje specifičnih vrst dreves za hitrejše kompostiranje?
Kakšni naravni triki za pospešitev postopka, da listje ne bo razpadalo več let?
Je tak kompost primeren za jagodičevje in sadno drevje ali samo za okrasne rastline?
LP
Dejan
Kar se vrst liszja tiče vem samo, da orehovo listje zavira razgradnjo zato na kompostu ni zaželeno. Je pa zato po drugi strani dobro za prezimpovanje korenovk (zakopane v orehovem listju se zelo dobro obdržijo do pomladi).
In še podatek o bukovem listju: enkrat sem kupila ene občutljive ciklame. Vrtnar mi je rekel naj jih čez zimo pokrijem z listjem in to z bukovim, ker se najdlje obdrži._________________naredimo svet lepši
In še podatek o bukovem listju: enkrat sem kupila ene občutljive ciklame. Vrtnar mi je rekel naj jih čez zimo pokrijem z listjem in to z bukovim, ker se najdlje obdrži._________________naredimo svet lepši
Saj VEM oziroma berem, da oreh zavira rast drugih rastlin, ampak VIDIM pa v nasadu šestnajstih orehov, kjer za barvanje volne po tleh junija pobiram odpadle zelene orehe in septembra zelene orehove lupine, prav takšen travnik kot v širši okolici. No, skoraj tak, ker ga tu pogosteje kosijo.
Mogoče zavira kaljenje drugih rastlin, tiste, ki so pod njim že ukoreninjene, pa veselo rastejo naprej.
Ve kdo kaj bolj natančnega o tem zaviranju?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Mogoče zavira kaljenje drugih rastlin, tiste, ki so pod njim že ukoreninjene, pa veselo rastejo naprej.
Ve kdo kaj bolj natančnega o tem zaviranju?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
kompostiranje in uporaba pepela - http://forum.gartlc.si/gartlc-about3076.html
Zuf pozdravljen
Včeraj sva šla v gozd in nabrala kar precej lilstja. V glavnem bukovega. Pod liastjem ni bilo nič predelanega listja. Danes sva ga na grobo scefrala s tistim sesalcem za listje. Za ene tri huboke večje od jupola je tega scefranega listja.
Sedaj ga imam v eni veliki vreči. Sprašujem te, če je dobro, da s tem potrosim pod drevesi, med jagode in med trajnice. Šla bom še v gozd in bi isto naredila. Bi pa potem to imela za mešat z otrobi, sladkor, tisti tvoj BIM. To potem v kante natlačim in pustim v garaži na 10 stpinjah. Bi bilo tako ok?
Hvala ti zuf za odgovor in lepo pozdravljeni vsi tvoji
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Včeraj sva šla v gozd in nabrala kar precej lilstja. V glavnem bukovega. Pod liastjem ni bilo nič predelanega listja. Danes sva ga na grobo scefrala s tistim sesalcem za listje. Za ene tri huboke večje od jupola je tega scefranega listja.
Sedaj ga imam v eni veliki vreči. Sprašujem te, če je dobro, da s tem potrosim pod drevesi, med jagode in med trajnice. Šla bom še v gozd in bi isto naredila. Bi pa potem to imela za mešat z otrobi, sladkor, tisti tvoj BIM. To potem v kante natlačim in pustim v garaži na 10 stpinjah. Bi bilo tako ok?
Hvala ti zuf za odgovor in lepo pozdravljeni vsi tvoji
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
lepa kata je napisal/a: |
Zuf pozdravljen Včeraj sva šla v gozd in nabrala kar precej lilstja. V glavnem bukovega. Pod liastjem ni bilo nič predelanega listja. Danes sva ga na grobo scefrala s tistim sesalcem za listje. Za ene tri huboke večje od jupola je tega scefranega listja. Sedaj ga imam v eni veliki vreči. Sprašujem te, če je dobro, da s tem potrosim pod drevesi, med jagode in med trajnice. |
To bo vredu.
lepa kata je napisal/a: |
Bi pa potem to imela za mešat z otrobi, sladkor, tisti tvoj BIM. To potem v kante natlačim in pustim v garaži na 10 stpinjah. Bi bilo tako ok? Hvala ti zuf za odgovor in lepo pozdravljeni vsi tvoji lp |
Kaj točno želiš nardit?