Stran 8 od 11
Objavljeno: Po Jul 18, 2022 10:09 am
Napisal/-a brbr
Iskra, s tistim za jest so lahko težave, če je zrnje zrastlo na bolni rastlini. Drugače pa je to dosti cenejša možnost.
Muha, super!_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jul 18, 2022 3:55 pm
Napisal/-a živa
brbr, s semenenjem je pri meni tako: veliko bi ga morala posaditi za seme, ker ga veliko sadim za uživanje.
ko ga za vikend obtrgujem, to naredim temeljito. pri meni rad postane pikast, temnejše zelene pike se pojavijo, kot da bi bil masten na teh mestih._________________Lp, Živa
Objavljeno: Pe Avg 12, 2022 11:52 am
Napisal/-a pep
tri krat sem ga obiral zdaj
pa spet cveti
Objavljeno: Pe Avg 12, 2022 12:20 pm
Napisal/-a mfranc
Ko že govorimo o fižolu ....
Gospa ki občasno prinese stročji fižol, se zadnje tedne pritožuje kako slabo ji raste. Stroki kar predčasno zaključijo z rastjo,
s samo nekaj bunkami (zrni).
Sprašujem zato, ker se nekaj takšnega nakazuje tudi pri meni ._________________mfranc
Objavljeno: Pe Avg 12, 2022 4:23 pm
Napisal/-a metuljc
Mfranc, vročina, suša in je tako. So pri žlahti pobrali mizek češnjevec, veliko strokov na vrhu praznih, v mnogih niso vsa zrna razvita, lupina mladega fižola zelo debela.
Tako pač je letos.
Objavljeno: Pe Avg 12, 2022 8:03 pm
Napisal/-a mfranc
Saj; se mi pa fržmaga ko po veliko letih sadim fižol .... _________________mfranc
Objavljeno: Če Avg 25, 2022 1:22 pm
Napisal/-a muha
S to sorto fižola imam težave pri vkuhavanju. Doslej sem vkuhavala Trionffo Violetto, s kisom, za solate in Berggold v slanici za enolončnice. Vse mi je dobro uspevalo in shranki so brez težav zdržali tudi dve leti.
Letos pa poskušam in poskušam vkuhati Temo v slanici. Čeprav so kozarci po ohlajanju tesno zaprti, sčasoma zavre. Pasterizilala sem jih celo nekaj dlje, kot je v receptu. V receptu je navodilo, da par dni po prvi pasterizacijo kozarce pasteriziramo ponovno. To sem naredila, a ne vem, če bo okus še vedno v redu.
Par kozarcev, pri katerih sem se zanesla, da bo tesnenje zdržalo, in pozabila pravočasno preveriti, je že šlo na kompost. Te sorte ne nameravam več saditi.
Objavljeno: Če Avg 25, 2022 1:59 pm
Napisal/-a brbr
Zanimivo. Ali letos vkuhavaš tudi drugi dve sorti in pri njiju nimaš problemov?_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Avg 25, 2022 2:27 pm
Napisal/-a muha
Ja, trionffo violetto. Z njim nimam težav. Bergolda pa letos nimam. Tudi sicer opažam, da pri Temi nadlje traja, da je kuhana.
Objavljeno: To Avg 30, 2022 9:00 am
Napisal/-a živa
Muha, jaz pa vlagam samo Temo in nikoli nimam nobenih težav. Zelo hitro je kuhan, odlijem toliko te osoljene vode, da bo še vedno dovolj za vlivanje v kozarce, dodam jabolčni kis po občutku, res malo, za 7 kozarcev mogoče 4 dcl, ker ne maramo preveč kisle slolate, prevrem in nadevam v kozarce, zalijem s to vodo, zaprem in kot vse ostale vložnine, kozarce potopim v vodo, ki mora zavreti. poberem ven, nič ne zavijam, ko so ohlajeni, gredo v klet.
do sedaj se mi nikoli ni nič pokvarilo na ta način vlaganja._________________Lp, Živa