Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Filtriranje pitne vode

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

pozdravljen furman,

pomagas si lahko tukaj (so na vecih lokacijah): http://www.nlzoh.si/organiziranost/center-za-mikrobioloske-analize-zivil-vod-in-drugih-vzorcev-okolja ,
lahko ti pa pomagajo tudi tu - na Zdravstvenem Inspektoratu - http://www.zi.gov.si/ - pri situaciji, ki jo imas, sploh ne bi bilo napak, da se obrnes nanje (mogoce ze z izdelano analizo).

Pa srecno resi...
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Furman, tvoja situacija se bere kot veliko ogrožanje zdravja.

Lahko samo upam, da boš lahko pridobil ustrezno analizo vseh primesi/substanc, ki se nahajajo v vaši vodi.

Skoraj bolje je, da čimprej ukrepaš in investiraš v vaše zdravje ... ups, v filtrirni sistem Wink .
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Se bom obrnil na eno od ponujenih organizacij. Drugače pa nas zastrupljajo glih na vsakem koraku.

http://www.zi.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/10946/5856/_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Da napišem izid dopisovanja z uradnimi službami, ki naj bi skrbele za naše zdravje. Očit5no je voda v bloku od vstonega števca naprej uporabnikov problem in nič več dobavitelja vodovoda ali inšpekcijskih služb. Pripenjam kar kopijo meila:

Spoštovani,

Iz vsebine vašega sporočila lahko sklepam, da gre za problematiko internega vodovodnega omrežja - to je omrežje med vašim (hišnim) priključkom na sistem za oskrbo s pitno vodo in mesti uporabe pitne vode, kar pomeni da gre za omrežje v zasebni lasti, samo vzdrževanje internega vodovodnega omrežja pa je najverjetneje predmet pogodbe med upravnikom in etažnimi lastniki stavbe.

Glede informacij o kvaliteti pitne vode se lahko obrnete na vašega upravljavca vodovoda, ki razpolaga z laboratorijskimi rezultati pitne vode od vodnih virov do vašega priključka, tako iz naslova monitoringa pitne vode kot notranjega nadzora. V kolikor se boste sami odločili za vzorčenje, pa vam predlagam, da izberete laboratorij, ki izpolnjuje pogoje, ki sem vam jih navedel v prvem sporočilu.

V pomoč pri vzdrževanju internega vodovodnega omrežja so vam lahko priporočila in strokovna mnenja na temo pitne vode, ki so objavljena na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: http://www.nijz.si/sl/priporocila-navodila-mnenja-za-pitno-vodo kjer so objavljena npr.: Priporočila lastnikom objektov za vzdrževanje hišnega vodovodnega omrežja, Priporočila lastnikom objektov o ukrepih za zmanjšanje in odpravo tveganja, če je vzrok neskladnosti pitne vode hišno vodovodno omrežje).

Lep pozdrav,

zdravstveni inšpektor
mag. Klemen Urh

Zdravstveni inšpektorat RS,
OE LJUBLJANA
Vilharjeva 31, 1000 Ljubljana
tel: 05/ 931 03 33
faks: 01/ 420 45 32
mail: klemen.urh@gov.si_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dokaj logično - naloga upravljalca zgradbe.
Umazana voda iz cevi ni redek pojav v starejših stavbah, če se toči le občasno in še to v manjših količinah. Tudi sama sem to že doživela v stanovanju, v katerem pol leta ni bilo nikogar. Po domače se temu reče, da teče rjasta voda.

Jaz bi s tem problemom najprej seznanila hišni svet. Če si ti edini s tem problemom, je morda težava v napeljavi v tvojem stanovanju. V nasprotnem primeru se obrnete na upravljalca zgradbe.

Kako izgleda tole s hidroforjem še kako dobro poznam. Med drugim je bil to eden močnih razlogov, zakaj smo šli v gradnjo hiše.
figula

Furman, to je pa res žalostno. Treba bo vložiti peticijo, da se vse inštitucije, katere se ponašajo z nazivom "zdravje/zdravstveno" preimenujejo v "bolezensko". Ker njihov glavni cilj je, da smo nenehno bolani in nas farmacija lahko cuza ... in imamo v možganih meglo in smo preutrujeni, da bi se borili zase.
Boš šel naprej da izveš, kaj bo povedal upravljavec vašega vodovoda??

Jaz sem še dolžna opisati mojo inštalacijo. Bom to storila v teh dneh. Sem izredno zadovoljna. Učinek je viden in občuten. V bistvu prav osvobaja, ker vem, da se z vsakim požirkom dodatno ne zastrupljam.
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

figula je napisal/a:
Ker njihov glavni cilj je, da smo nenehno bolani in nas farmacija lahko cuza ... in imamo v možganih meglo in smo preutrujeni, da bi se borili zase.

Kako so teorije zarote fajn stvar.

figula je napisal/a:
Sem izredno zadovoljna. Učinek je viden in občuten. V bistvu prav osvobaja, ker vem, da se z vsakim požirkom dodatno ne zastrupljam.

Se pravi placebo efekt.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

krnekdo je napisal/a:
Se pravi placebo efekt.

Ne bi se strinjal...

ps: Upam, da nam figula kaj opise napravo.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Včeraj sem spet slišal po radiju, da je nekje poplavilo področje z zajetjem pitne vode in voda ni primerna. Tisti, ki tega niso čuli, se lahko zanesejo le še na placebo učinek trditve, da je njihova voda užitna.
figula

Tonček, a veš da sem tudi sama zadnje časa večkrat slišala napotek za prekuhavanje vode. In ob tem razmišljam, kaj je notri takega, da klor in ostale čistilne kemikalije ne uničijo, bi pa odstranila vročina ? fekalije mogoče?

krnekdo, tako tipično razmetavanje s floskulami, brez razumevanja kaj sploh je "teorija zarote" in kakšni so mehanizmi "placebo efekta".
Saj razumem. Težko je. Aktivirati možgane in se razgledati. Biti general na kavču je tako udobno in ležerno Laughing Laughing
Bilo bi fino, če bi res bila teorija zarote, tako pa je le čedalje pogostejši vsesplošni osnovni princip poslovanja: profit brez odgovornosti.

mravlja, samo zate Smile :
Tole je mrcina spodaj na glavnem vhodu:

Z desne strani je vstop vode v filtre. Kot rečeno, je prvi filter za trde delce, drugi za kamen in tretji za kemikalije in klor. Sistem filtrira do velikosti 0,5 mikronov. Kar je zelo dobro, uidejo mu lahko le morebitni paraziti (za njih je treba imeti 0,3 in manj).
Zgoraj nad filtri smo naredili obvod ali baypass, v primeru .... ??? to sicer ni nujnost, ampak, ker je opcija, smo pač postavili tako. Če bi recimo menjali filtre in bi v istem času tudi nujno mogli prati perilo Rolling Eyes . Mislim, da tega ne bomo uporabili, ker nočem več imeti slabe vode v sistemu.
Je pa nameščeno - za vsak slučaj - to imamo ljudje zelo radi. Eno dodatno opcijo Laughing Laughing
Ta sistem: stojalo za filtre + na njem namontirana ohišja filtrov+5 filtrov je s prevozom v SLO stal cca 340 eur.
Malo me je zmotilo, ker sem ponekod brala, da se lahko filter za trde delce očisti in ponovno vstavi, zato za ta filter nisem naročila rezervnega. No, moj ni samočistilen. Ob priliki bom naročila rezervo, bo še ceneje, ker sem si z nakupom prislužila 7% popust Smile.

Na vhodu in na izhodu iz filtra sta merilca pritiska. Približno prve 3 dni je bil izhodni za malenkost manjši, sedaj sta izenačena.
Zaradi velikosti filtrov pritisk vode v hiši ni padel. Ob inštalaciji sem skrbno zapisala datum in števec na uri, da bom spremljala, kdaj bomo menjali filtre; koliko časa in koliko vode bo preteklo.

Naslednji dan po menjavi so zgoraj pri meni še leteli čudni kosi iz pipe, zrak je tudi naredil svoje po ceveh, je pljuvalo na vse strani.

V kuhinji imam dodatno filtriranje. Se mi zdi, da sem s to kombinacijo naredila "skoraj" reverzno osmozo, ker mi zgornji filtri dodatno čistijo trde delce/rjo, potem kamen, potem klor, potem kemikalije, težke kovine in železo in na koncu je membrana, ki prepušča 0,2 mikrona (paraziti stop!).

Inštalacija je skrita pod koritom:

Ta sistem ima svojo pipico. V začetku smo se še poigravali z mislijo, da bi te filtre povezali na dovod hladne vode na obstoječo pipo.
Dobro, da tega nismo realizirali, ker ima ohišje male vhodne in izhodne cevke in je zato tudi pritisk majhen. Razlog za majhne cevke je v tem, da voda čimbolj počasi prehaja skozi filtre, da se "ima čas" očistiti.
Ohišje s filtri + 4 rezervni filtri je bil cca dodatnih 100 eur. Skupaj vse 440 eur, čakava še račun vodovodarja za kolena in dodatne cevi spodaj.

Voda iz dodatnega kuhinjskega sistema je bila nekaj dni prav "močna", ne znam opisat. Se mi je zazdelo, da se mogoče izloči preveč kamna in se je voda premaknila v alkalno območje.
Sčasoma se je tudi ta oster okus umiril. Ali pa sva ga midva sprejela.
Kakšnega okusa je pravzaprav maksimalno primerna voda za pitje ?? saj tega več nobeden ne ve.

In sedaj opažanja. Ker nimam laboratorija, da bi vam povedala kaj je opaziti v eni, drugi ali tretji vodi, se bomo zadovoljili z vidni opažanji in občutki.
Če ima kdo doma super/druper mikroskop, mu z veseljem prinesem kozarec vode, pa naj gleda in šteje kar bo ali ne bo migalo v vzorcu Laughing Cool

Prva ugotovitev je bila, da voda "ne peče". Pri delu na vrtu brez rokavic si dostikrat pridelam ranice in razpokice, ki so pri umivanju skelele ko hudič. Možu se zaradi bolezni naredijo še globje rane, ki so v stiku z vodo še bolj pekle. To se več ne dogaja.
Čudni izpuščaji, ki so se mi pojavili po rokah in hrbtu in so srbeli, da sem se spraskala do krvi, so v 10 dneh izginili. Koža po tuširanju ni več suha, srbeča in ne vleče skupaj.
Občutek odžejanosti po pitju kozarca vode je drugačen (placebo, itak Laughing )
Po čaju mi ni več slabo.

Gospodinja v meni je tudi zadovoljna. Imava modro kopalnico, ki je kmalu po čiščenju dobila grški pridih = modro/belo. Ogromnih količin kamna ni več in zato belih oblog tudi ne. Takisto v kuhinjskem umivalniku.
Kozarci in steklovina so enostavno čisti in hitreje se posušijo. Celo krpa za umivanje je bolj zadovoljna, bolj čista in manj smrdeča ... porabila bom manj čistil za čiščenje ....

Brez da bi znala natančno opisat - voda se drugače "obnaša", pa si razložite kot si hočete.
Ne vem, mogoče se kamen in kemikalije spojijo v takšno lepljivo mešanico, ki ostaja na površinah ....

To je vse kar imam za povedat o vodi in filtrih.
Odgovori