Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Brokoli - Brassica oleracea var. italica
Oldi, si sadike kupil? Ali pa mogoče ta dež in pol vročina naredi svoje. Jaz imam še eno serijo čisto majhnih - sem malo pozna letos za ta jesenske. Ti jih lahko konec meseca nekaj pripravim, da vidiš, kako se bodo obnašale v isti zemlji.
Je pa res, odkar imam svoje sadike, trkam za ziher, imam res lep brokoli. Močna sadika marsikaj prenese. Samo bolhače jim pomagat pregnat. Kapusnice vedno dobijo po sajenju - gledam da je potem vsaj nekaj dni sonca, biokil. Ni eko, ne pobijem čebel, kapusnice pa potem naredijo.
Tako jaz znam.
Je pa res, odkar imam svoje sadike, trkam za ziher, imam res lep brokoli. Močna sadika marsikaj prenese. Samo bolhače jim pomagat pregnat. Kapusnice vedno dobijo po sajenju - gledam da je potem vsaj nekaj dni sonca, biokil. Ni eko, ne pobijem čebel, kapusnice pa potem naredijo.
Tako jaz znam.
Huh, kar 5 let od zadnjega posta o brokoliju?!? Sicer pa, glede na to, kar bom napisal, kar razumljivo:
- kapusnice dam v zemljo takoj, ko so naprodaj krepke sadike (običajno konec februarja ali začetek marca),
- del v toplo gredo, ostale pa miiirno izven, v kopno zemljo, saj so izkušnje pokazale, da jih ne motita ne sneg, ne mraz,
- brokoli kupujem različen, 6-packe si razdeliva s frendico, a vedno, VEDNO se zgodi, da prva runda dozori vsa naenkrat, ne glede na "sorto",
- če zamudim 2 dni z obiranjem je že kilav, za v skrinjo pa je švoh (smutiji, sočenje ipd. na Dolenjskem niso aktualni ).
Rezime: že par let napovedujem, da ga ne posadim več, frendica enako.
Pa vaše izkušnje na to temo (hkratno dozorelost)?
PS
Imam zelo različne lege okrog hiše, prav tako zemljo, a ni razlik v času dozoretja, ampak le v velikosti glavic.
- kapusnice dam v zemljo takoj, ko so naprodaj krepke sadike (običajno konec februarja ali začetek marca),
- del v toplo gredo, ostale pa miiirno izven, v kopno zemljo, saj so izkušnje pokazale, da jih ne motita ne sneg, ne mraz,
- brokoli kupujem različen, 6-packe si razdeliva s frendico, a vedno, VEDNO se zgodi, da prva runda dozori vsa naenkrat, ne glede na "sorto",
- če zamudim 2 dni z obiranjem je že kilav, za v skrinjo pa je švoh (smutiji, sočenje ipd. na Dolenjskem niso aktualni ).
Rezime: že par let napovedujem, da ga ne posadim več, frendica enako.
Pa vaše izkušnje na to temo (hkratno dozorelost)?
PS
Imam zelo različne lege okrog hiše, prav tako zemljo, a ni razlik v času dozoretja, ampak le v velikosti glavic.
Jaz posadim spomladi samo tri (šele včeraj ) in enkrat kasneje še tri. Seveda vsi trije dozorijo več ali manj istočasno. A ga kar hitro pojeva, najraje zabeljenega z drobtinami na oljčnem olju ali z zeliščnim maslom. Kar ostane kuhanega, ga pa zmiksam za juhico in zamrznem. Okus se ohrani bolje, kot če zamrznem surovega ali blanširanega.
Če grejo že majčkeno v cvet, me pa tudi nič ne moti.
Iz rastline pa itak še dolgo časa izraščajo majčkene glavice za sproti._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Če grejo že majčkeno v cvet, me pa tudi nič ne moti.
Iz rastline pa itak še dolgo časa izraščajo majčkene glavice za sproti._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Jaz ne znam vzgojiti lepega brokolija. Posajen spomladi mi gre vedno v cvet še predno naredi lepo glavico. No, saj potem ga vseeno obiramo in jemo, tudi še pozimi. Pojemo tudi sočna stebla in liste, a kot rečeno - velikih glav ni pri meni nikoli.
Lani sem probno (glede na nasvet iz ene vrtnarske knjige) sejala brokoli in cvetačo (pri meni naredi še slabše kot brokoli) avgusta. Rastline so do zime nekoliko zrastle. Pozimi je brokoli celo naredil mikro glavice. Potem je ena zadnjih pomladanskih zmrzali pobrala skoraj vse brokolije. No, eden od preživelih je te dni naredil "vele glavo". Ravno dovolj velika je, da bo zadostovala za eno omaka za testenine.
Aja, cvetača ni prezimila nobena..._________________naredimo svet lepši
Lani sem probno (glede na nasvet iz ene vrtnarske knjige) sejala brokoli in cvetačo (pri meni naredi še slabše kot brokoli) avgusta. Rastline so do zime nekoliko zrastle. Pozimi je brokoli celo naredil mikro glavice. Potem je ena zadnjih pomladanskih zmrzali pobrala skoraj vse brokolije. No, eden od preživelih je te dni naredil "vele glavo". Ravno dovolj velika je, da bo zadostovala za eno omaka za testenine.
Aja, cvetača ni prezimila nobena..._________________naredimo svet lepši
Hm, mogoče en nasvet iz hudo stare angleške knjige o vrtnarjenju, ki se ga držim, odkar sem ga prebral: pri vseh kapusnicah je treba zemljo ob sadiki po sajenju MOČNO potlačit. Če se sadika maje, bo delala liste na polno, plodu pa ne. Če je res trdno v zemlji, pa lahko naredi tudi krepak "plod".
Meni delajo krasno, so pa letos glavice vseh manjše kot običajno. Sestra jih ima v visokih gredah, glavice vseh so velikosti kot na tvoji sliki...
Meni delajo krasno, so pa letos glavice vseh manjše kot običajno. Sestra jih ima v visokih gredah, glavice vseh so velikosti kot na tvoji sliki...