Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2014

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Skrb je po mejem odveč. Bodo gotovo odgnale. Če se ne motim, Orhy, imaš moje čebulčke, a ne? No, tudi pri meni le počasi odganjajo, Tudi rastlinice iz strokov še niso vse zunaj. Moram reči, da letos Anka zelo neenakomerno odganja-ene rastline so že precej velike in so odgnale že novembra, druge pa šele kažejo špičke iz zemlje ali pa še to ne. Ker pa vsak dan prikuka na plano kakšna nova, sem prepričana, da bodo kmalu vse zunaj in, da niso propadle..._________________naredimo svet lepši
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Ja, ja tvoje so zarodne čebulice, stroki pa so od MarijaV

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Ampak, če bodo tvoje odgnale, bodo moje tudi. Malo sem vseeno včeraj pobrskala - čisto previdno pa nisem nič našla - bi jih pa bilo res težko najti.
Tudi tale iz strokov je veliko manjši, kot tvoj - očitno je razlog v cca 300 m razlike v nmv. pozdrav_________________
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

orhy, jaz mam česen od Marije, pa je česen že lepo zunaj, zarodne čebulice pa še ne, kot kaže kasneje odženejo.
Mislim, da si lahko pomirjena, ne glede na to kje si dobila, Anka in česen od Marije je zelo podoben, če ne isti vir, le da je Marijin živel na eni kmetiji, Anka pa pri Anki in imata zaradi tega nekaj razlik. Very Happy
brbr

Kolikor sem ju imela možnost primerjat, sta si res zelo podobna. Vednar mislim, da vseeno ne gre ćisto za isto sorto-zdaj, ko opazujem oba pri rastli, je zaenkrat Marijavin opazno bolj rumenozelene barve kot Anka, ki ima modro zeleno barvo listov (kot por). Ju bom pa opazovala in primerjala skozi vse leto, upam, da tudi drugi, ki imate oba na vrtu. In bomo na koncu vedeli kako in kaj._________________naredimo svet lepši
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Imate česen vsako leto na isti gredi, oziroma, ali kolobarite?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Za česen je nujno kolobarjenje, ker si kar precej hranilnih snovi posrka iz zemlje.
Danes sem prvič okopala ves česen , je bila njiva tako mokra, da je sedaj sonce naredilo tako trdo skorjo, se mi je zdelo kot da iz betona raste. Privzdignjene gredice so se že lepo osušile, po potkah pa navzdol še kar potočki tečejo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Brbr, lahko potrdim, da obstaja vsaj minimalna razlika med tvojo Anko in Marijinim česnom. Marijin ima ob vzniku malenkost rdečkasto-rjavo konico poganjka. To je pa tudi vse kar se vidi na zunaj.
brbr

Česen vsako leto sadim na drugo površino. Sadim ga na gredi, kjer je čez poletje rastel paradižnik. To se mi zdi časovno najbolj prikladno-enkrat do srede oktobra je s paradižniki konec in pravi čas za sajenje česna. Sem ga hotela sadit za čiliji, pa ti vsako leto ostanejo dlje na vrtu, tako bi bilo za sejanje česna že malo pozno ali pa tvegano zaradi vremena. Kot sem napisala že pri kolobarjenju, imam na vrtu 3 letni kolobar. To pomeni, da imam 12 približno enako velikih gred. Tako vsaki poljini pripadajo 4 grede. Poldovkam recimo pripadata dve gredi paradižnikov, ena greda čilijev in ena greda jajčevcev, paprik, bučk (kumare imajo prostor drugje). Ker menjam paradižnikove grede tudi med 4 gredami, ki so na razpolago, sadim paradižnik na isti dve gredi vsakih 6let. Ker paradižniku sledi česen tudi on pride na isto gredo vsakih 6 let . No, upam, da nisem preveč komplicirano napisala Confused

Bicikl, ne vem, ali imaš Anko in Mrjav posajena dovolj blizu, da lahko primerjaš tudi barvo listov. Jaz ju imam povsem skupaj in opažam, da je Mrjav opazno bolj rumenozelene barve kot Anka. Jih bom v naslednjih dneh še enkrat poslikala. Ne vem pa ne, ali bo na sliki vidna razlika v barvi, ker res ni nevem kako velika.

Je pa "jedilna" Anka in Tudi Mrajv vsa zunaj (tako na vrtu, kot na njivi). Le na vrtu je prišlo do zelo neenakomernega odganjanja (o čemer sem že pisala). Stvar je sila nenavadna, ker sem vse česne posadila naenkrat, v razmaku recimo ene ure. Glavice sem dan prej razstročkala-torej so bili stroki med seboj pomešani in potem naključno sajeni, odganjali pa so neverjetno zanimivo: dve celi vrsti in tretina tretje (v smeri kot sem jih sadila) so vsi prišli ven že novembra. Preostali 2/3 tretje grede pa začenja kukati iz zemlje šele zdaj. Ostali dve vrsti (na gredi je 5 vrst) sta odgnali ne dolgo tega. Prilagam fotografijo, kjer je poleg kukajočega vršička zapičen pl.nožek. Prilagam tudi fotografiji česnov "pozablječkov".

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije

pozabljen česen (glavica z enim strokom), ki bi bil v jeseni za sadit_________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 09 Mar 2014 20:14; skupaj popravljeno 1 krat
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Bo treba še eno njivo kupit, da bom lahko kolobarila... puli lase_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

brbr, si kdaj probala tele pozabljenčke razsaditi?
Jaz jih imam kar nekaj na gredi, ki bo morala biti sfrezana, zato jih moram nujno presaditi. Če pa že presajam, bi jih še rasadila. No, če nič drugega, jih bom dala med jagode, in od njih pričakovala le to, da jagode varujejo pred plesnijo, na pridelek pa pozabila..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori