Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2016
Letos imam zelo veliko česna na pikiranega ki je lansko leto ostal pri sosedu v zemlji ,pa me zanima kdaj ta česen dozori in če ravno tako naredi dovolj primerne glavice, ali to postim za drugo leto ,tega še dozdaj nisem počela zato tudi sprašujem_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Melona. tole ni rja, a mpak rumenenje vršičkov, ki nastopi (pravijo) ob pomanjkanju kisika v zemlji (zbita tla). Ukrep- rahljanje zemlje (plitko, da ne zmotiš korenin). Mislim pa, da bi bilo tudi dobro,če mu posipaš lesni pepel ali pa skropiš z gabezovo/koprivovo gnojevko. Zna biti, da je tudi malo lačen.
Jaz sem mojemu na njivi včeraj dosula pepel.
No, zdaj mi je uspelo pripeti tudi sliko._________________naredimo svet lepši
Jaz sem mojemu na njivi včeraj dosula pepel.
No, zdaj mi je uspelo pripeti tudi sliko._________________naredimo svet lepši
Se popolnoma strinjam z Brbr, to ni česnova rja ampak dokaj običajno rjavenje konic, kot sem predvideval. Razlogov je lahko več, je pa to lahko tudi čisto normalno po takem vremenu. Sem pogledal svojo Anko in se tu in tam tudi kažejo rjavi listi. Sklepam, da je to pretežno posledica snega.
Melona, za tvojega težko rečem kaj mu manjka. Se nikoli nisem rabil poglabljat v tako situacijo.
Vodenka, tudi sam nisem nikoli sadil česna spomladi. Verjetno je odvisno tudi od sorte ali je jesenska ali spomladanska. Če si, kot razumem, jesenskega sedaj prepikirala, bo verjetno pridelek nekoliko manjši, saj se mora ponovno ukoreniniti. Časovno bo dozorel mogoče malenkost kasneje. Boš videla kako velik bo. Za sajenje naprej bo zagotovo.
PS. spomni se na mojo knjigo....
Melona, za tvojega težko rečem kaj mu manjka. Se nikoli nisem rabil poglabljat v tako situacijo.
Vodenka, tudi sam nisem nikoli sadil česna spomladi. Verjetno je odvisno tudi od sorte ali je jesenska ali spomladanska. Če si, kot razumem, jesenskega sedaj prepikirala, bo verjetno pridelek nekoliko manjši, saj se mora ponovno ukoreniniti. Časovno bo dozorel mogoče malenkost kasneje. Boš videla kako velik bo. Za sajenje naprej bo zagotovo.
PS. spomni se na mojo knjigo....
Vodenka: jaz vsako leto pozabim kar nekaj česna v zemlji. Ta v naslednjem letu naredi prav lepe glavice. Tudi, če so bile pozabljene cele glavice in zdaj česen raste v šopu (iz vsakega stročka ena rastlina) ni nič hudega. Tekom rasti in dozorevanja se te rastline nekako razmaknejo - si naredijo /vzamejo proctor in vsaka oblikuje lepo glavico. Vsaj pri Anki je tako. Sem v eni od preteklih sezon spremljala enega takega pozabljenca in tudi objavila rezultate v tej temi. Na kateri strain so slike pa zdajle ne vem. Če te zanima malo pobrskaj nazaj...
Oh, zdajle sem prebrala odgovor Bicikla in sem očitno narobe razumela tvoje vprašanje. No, vseeno puščam tale moj odgovor. Mogoče pride komu prav._________________naredimo svet lepši
Oh, zdajle sem prebrala odgovor Bicikla in sem očitno narobe razumela tvoje vprašanje. No, vseeno puščam tale moj odgovor. Mogoče pride komu prav._________________naredimo svet lepši
Brbr, jaz to kar nalašč prakticiram. Sadim po vrsti največje stroke proti manjšim, ko pa/če začne zmanjkovati prostora in je sadilnega česna še dovolj, vtaknem v zemljo cele glavice. Običajno zrastejo kar solidne glavice. Na ta način na manjšem prostoru tudi hitreje razmnožuješ sorto s ciljem debelejšega pridelka. Iz zarodnih čebulic, se mi zdi, rabiš tri sezone do debelih strokov.
Bicikel, super. Jaz si to v mojem kamnolomu (beri njivica) ne upam načrtno narediti, ker je zemlja tudi za česen preskromna. Ravno zaradi tega se trudim na njivo spraviti kar se da veliko organske mase, da bi pridelala kakšen milimeter humusa. Se pa moj trud že obrestuje - deževnikov je znatno več, kot jih je bilo še lani. Tako, da čez ene 30let, bom imela globoko humusno plast - samo ne vem, kje bom jaz takrat _________________naredimo svet lepši
Danes kar dobro dežuje, zato sem že včeraj potresel ves česen z lesnim pepelom. K sreči se na sosednji kmetiji grejejo na les in jim ostane nekaj pepela. Tole vreme bo kar dobro za česen, ki ne mara neke vročine
Še bolje bi bilo, če bi bil že drugč okopan, ampak ne znese..... Zaenkrat malo rumenijo konice listov, ampak ni neke sile. Rje še ni na vidiku. Upam, da čim kasneje.
Še bolje bi bilo, če bi bil že drugč okopan, ampak ne znese..... Zaenkrat malo rumenijo konice listov, ampak ni neke sile. Rje še ni na vidiku. Upam, da čim kasneje.
Ja, letos je dež kar lepo razporejen. Moj česen na njivi mi pravi, da mu nekaj manjka, a ne vem, kaj. Vršički listov mu kar dobro rumenijo in se potem posušijo. Ni pa na vsej njivi enako - nekje skoraj nič, nekje pa kar pošteno. Bom šla te dni v Kalijo vprašat, kaj je narobe. Mislim pa, da mu manjka dušik, ker je tudi svetlejše barve od tistega, ki raste na vrtu. Ta je temno modro zelen, brez trohice rumenila na koncih listov.
Bicikel, ali proti rji kaj prevetivno škropiš s preslico?_________________naredimo svet lepši
Bicikel, ali proti rji kaj prevetivno škropiš s preslico?_________________naredimo svet lepši