Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2020

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ja, maj je še daleč, glede na vremenske napovedi ..... Rolling Eyes_________________mfranc
ahonen

Odgovor Napisal/-a ahonen »

Lep pozdrav. Imam vprašanje ki ga je verjetno že kdo postavil. Nekaj cilija sem vsadil februarja, zdaj pa so si doma namislili da bi posadil se nekaj jalapeno craigs grande, carolina reaper ter purple prince in thai sun. Posadil sem jih teden dni nazaj in me zanima, ali sem prepozen da bi mi letos cili obrodil kot je treba.

Hvala za odgovor.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Z nobenimi ne bo težav, če so bili dejansko posajeni (sadike). Če pa si sejal (semena), bo pa kar šment. Purple Prince sicer (po mojih izkušnjah) kar hitro naredi grm, nastavi cvetove in bogato obrodi, tako da tudi v tem primeru ne bi smelo biti problemov.

Jaz sem svoje sadike danes prvič (!) malo prezračil - so bili zaradi vetra sicer v zavetju, ampak izgleda, da jim je kar godilo Smile_________________go with your instinct to live as you want
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Stvar postaja resna, sicer le pri enem izbrancu (no 3 rastline v loncu) - sorta "Erika".

Rastlinice imajo neizmerno srečo, da je stanje koronce prisililo gojitelja na delo bliže domu v objektu z dosti okni na 3 strani neba in se med tednom pustijo prenašati skladno z gibanjem sonca. Mislim, da žal ne bo nikoli več take prilike....
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Super. Vsa čast prenašalcu!

Hja, če bi korona udarila malo prej, bi jih lahko podaril že za osmi marec - moja bi jih bila zelo vesela Laughing . Kako zgodaj si jih začel?
mfranc

palec gor

Bicikel je napisal/a:
Rastlinice imajo neizmerno srečo, da je stanje koronce prisililo gojitelja na delo bliže domu v objektu z dosti okni na 3 strani neba in se med tednom pustijo prenašati skladno z gibanjem sonca. Mislim, da žal ne bo nikoli več take prilike....

Mah, saj ti skoz svetujem da greš v penzijo Laughing_________________mfranc
Bicikel

mfranc je napisal/a:

Bicikel je napisal/a:

Mah, saj ti skoz svetujem da greš v penzijo Laughing

Jah, ko bom v penziji ne bom več v službi, ne? Ergo ne bom imel takih pogojev. Saj sem napisal, da zaradi koronce delam bližje domu, ne pa doma. Shocked
mfranc

Imaš prav, sem si tisto bližino predstavljal, da bi tja hodil sadike pedenat v penziji Wink ._________________mfranc
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bicikel, a to so letošnje rastline Shocked Spoštovanje! kdaj si jih pa sejal?

Moji so sicer veliki, tudi cvetijo, a taki ne bodo še do avgusta, se mi zdi. Morala sem jih presadit v 1/2L lončke, ker bodo šli v zemljo šele čez kakšen mesec.
Veliko rastlin je na spodnjem delu stebla začelo nastavljati korenine, zato sem jih prepikirala kar globoko. Upam, da jim všeč.

Mislim, da bom drugoi leto paprike in čilije sadila malo kasneje, ker so že zdaj več kot dovolj veliki za presaditev na stalno mesto in se v lončkih samo mučijo, jaz pa imam več dela._________________naredimo svet lepši
Bicikel

Jah, sejal sem tako kot običajno vse paprike in jajčevce - konec januarja. Ta rastlina je edina, ki ima plodove zato ker sem jo najbolj ujčkal in je bila potem v pisarni ves čas na toplem in svetlem. To naredi takšno razliko. Vsi ostali šele nastavljajo popke. Res pa sem pri vseh ostalih prve popke odstranjeval, da so se rastline malo razrasle. Poleg tega je to sorta, ki naredi šop plodov na vrhu in ne raste več v višino, zato tej sorti ne odstranim prvih popkov.

Glede termina sejanja je pa tako, da nikoli ne veš v kakšnem stanju bodo rastline proti času za sajene. Če dobro pogledaš, je letošnje vreme do sedaj izrazito sončno, konkretne zime ni bilo. Ne vem, če je bilo kakšekrat negativno tudi čez dan. Posledica tega je, da so tudi naše sadike malo večje kot običajno.
Sklep, da kasneje seješ naslednje leto je lahko napačen ali pa tudi ne, ne veš v naprej, ampak na podlagi enega leta, se jaz ne bi odločal.
Odgovori