Kosmulja - Ribes uva-crispa
-
Jaz imam vzhodno od posajenih kosmulj eno jablano, južno še eno, zahodno pa je zraven vrtnični grm ( portlandska Rose de Rescht), ki tudi lahko požene na 2 metra. Taki kot so še trenutno, bojo metali sredi dneva malo sence na kosmulje, lahko pa jih pustim, da ju s časom zelo ( ali celo preveč) zasenčijo.
Sicer imam poleg še eno kosmuljo od prej ( morda je Invicta, ne vem) - po mojem torej ne bi smelo biti problemov, če katera ( recimo od Lubere) ni najbolj samooplodna, kar pravi juglans za svojo, kajne?
Sicer imam poleg še eno kosmuljo od prej ( morda je Invicta, ne vem) - po mojem torej ne bi smelo biti problemov, če katera ( recimo od Lubere) ni najbolj samooplodna, kar pravi juglans za svojo, kajne?
-
Škropim vrtnice z bakrom. To pač ni problem, saj škropim z bakrom ( in potem še belim oljem) tudi neposredno jagodičevje. Ja, ta klasični rožni grm je nezahteven, lepe rasti, bujno cveti in cvetovi, sicer ne veliki, izrazito in lepo dišijo. Ampak zdaj ga ne bi več sadil na to mesto, ob kosmulje, ribeze, maline, aronije. Nekako mi ne paše najbolj skupaj in malo prevelik je, če bi ga pustil, da gre po svoje. Če že rože, bi prej dal zraven kakšne potonke, narcise. Ali pa česen.
Menda sosedstvo česna ugodno vpliva na zdravje in okus jagodičevja. A kaj veš, kaj je na tem?

- crtj
- Site Admin
- Kraj: Prekmurje
-
Ah, pa sem te našel, da česen okoli jagodičevja sadiš. Nisem vedel. Tudi sam sem pomislil na to možnost, da bi to naredil. Za drobnjak vem, da tudi lepo zgleda, posebej ko cveti, a ne vem, če ima iste učinke kot česen na sosede. Potem so razni okrasni luki. Sploh ne vem, kako izgleda cvet običajnega česna. A je podobno tem okrasnim lukom, tako večje okroglasto ( ponavadi vijolično) socvetje na daljšem peclju?
-
Moj Hinnonmaki Red ima povešeno rast, to pa verjetno zato, ker je že zgodaj zelo zarodil in so se veje pod teže plodov upognile. Pri sosedu je enako. Imam ga že kakih 7-8 let. lani je prvič novi poganjek dosegel višino cca 80 cm (sem odstranil eno strao močno povešeno vejo). Počasi mi bo morda uspelo vzgojiti višji grm, z večjim rodnim volumnom, čeprav me tudi povešene veje ne motijo, samo da je grm roden, zdrav in plod okusen._________________lp
-
- Kraj: Rimske Toplice
Večinoma ne gre za cvetove oz. socvetja, ampak se namesto cvetov razvijejo zarodni brstiči.
In, ja, "pski", kot imenujejo mlada socvetja, so imenitna jed. Pski.
Dodajam en "domač" recept.
Pski v kisu.
In, ja, "pski", kot imenujejo mlada socvetja, so imenitna jed. Pski.
Dodajam en "domač" recept.
Pski v kisu.
-
@lovor; hvala za analizo, pred dvema letoma sem poleg omenjene posadil še neko "no name" trnasto kosmuljo, ki se je prav lepo razrastla. Sedaj bi ,morala že cveteti, pa jo je pes lansko leto tako temeljito zascal, da se je posušila. Sem prepozno opazil, da bi jo rešil, ker je tudi mene zanimalo kako bo z opraševanjem.