Oljka - Olea

Odgovori
gun

Odgovor Napisal/-a gun »

Ja sam še to se res manjka.
Ampak jaz ne razumem točno rodnega les. Veliko spodnjih enoletnih vejic lepih dolgih izrašča iz dvoletnega in nimajo niti enega samega nastavka za cvet.
Nekatere celo imajo in zato ne razumem lih najbolje.
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Slučajno sem med brskanjem našel tole, ker si že spraševal o rezi: http://www.zoob-oljke.si/images/stories/ZOOB_za_splet_Rez_2.4.pdf
forest727

Citiram:
Ampak jaz ne razumem točno rodnega les. Veliko spodnjih enoletnih vejic lepih dolgih izrašča iz dvoletnega in nimajo niti enega samega nastavka za cvet.

Aja, mlade oljke zelo neenakomerno rodijo, tako da je ta pojav, nekaj povsem običajnega. Smile
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

gun je napisal/a:

Imaš odgovor na Forumu Slovenski oljkarji, prosim, če nadaljujemo debato tam. jutranja kavica
gun

Odgovor Napisal/-a gun »

Zanimivo je to da vse ki sem jih lansko leto sadil imajo enoletne veje Polne cvetov. In jih je prav lepo videti.
To govorim o sortah ki so stare nekje 7-8 let in nimajo cvetov. Kje je problem pa mi ni jasno, žal.
gun

Odgovor Napisal/-a gun »

Zanima me ali lahko iz te vodopije pustim rasti glavno vejo ali ima prebujno rast?
Naj jo upognem ali kaj naj naredim?
Lp
forest727

Kolikor vidim, je konec veje (tam ko se začne vodopija) tik po vodopiji.. Glede na to, da nimaš več veje, ki bi nadaljevala rast, če vodopijo odrežeš, bi vodopijo upognil... ČEprav se bojim, da je preveč pravokotna rast.
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

forest727 je napisal/a:
Kolikor vidim, je konec veje (tam ko se začne vodopija) tik po vodopiji.. Glede na to, da nimaš več veje, ki bi nadaljevala rast, če vodopijo odrežeš, bi vodopijo upognil... ČEprav se bojim, da je preveč pravokotna rast.

Morda se motim, ampak jaz vidim nadaljevanje horizontalne veje, sicer je precej šibka. Če to drži, bi jaz vertikalno odrezal, ker bo sčasoma horizontalna ojačala, vertikalna pa res nima neke lepe perspektive. Problem pri obrezovanju je ta, da moraš vedno študirat za naprej in skrbno spremljat rast vej, sploh ogrodnih. Posebno to velja za Istrsko belico.
forest727

Komuna je še hujša, kar se tega tiče.. Smile

Če se da, dej še eno sliko naredi gun.. Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

gun je napisal/a:

Zanima me ali lahko iz te vodopije pustim rasti glavno vejo ali ima prebujno rast?
Naj jo upognem ali kaj naj naredim?
Lp

Sliko sem obrnila, da se bo bolje videlo (in se ne bo za pravi pogled ne bo treba uleči na mizo Wink Laughing )
Odgovori