Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2024

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Še nikoli ni bil česen pri meni tako hudo rjast kot letos. Prav grdo ga je gledati. Če se drugo leto ponovi v enaki meri, bom - poleg redkega sajenja verjetno prešla na spomladansko._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, glavice še niso zrele... Bojim pa se, da ga bom težko pobirala, če bo v prihodnjem obdobju suša in bo zemlja trša kot zdaj.

Lpmami
, ne vem, če se spomladnskemu česnu godi kaj bolje._________________naredimo svet lepši
brbr

Včeraj sem pobrala dobro polovico jedilnega česna. Rja ga je že dodobra zdelala. Stroki v glavicah so bili že dobro vidni, tudi zunanji luskolisti so že potemneli. Prepričana sem, da je naredil kar je mislil. Mislim pa ni nič Very Happy Tako drobnega česna še nisem pridelala.

Gotovo ni kriv česen, amak jaz, ker ga nisem dovolj zgodaj odrešila okoliških rastlin in je bil preveč v senci.

S pobiranjem (tudi tistega s cvetnimi glavicami), nadaljujem predvidoma v četrtek proti večeru. Upam, da bom uspela pobrati vsega. Zaenkrat je zemlja še lepo vlažna, česen pa še kompakten. Tako je lepo puli.

Semenski pa je dodobra skrit med rastlinjem. Sadila sem same velike zarodne čebulčke, vsakega posebej na razmak 15cm in 25cm med vrstami. Takoo ga bom kar pustiola v zemlji, v upanju, da bo drugo leto naredil uporabne jedilne glavice. Tako imam 80m česna za naslednje leto že posajenega... Spet en poizkus za katerega me prav zanima, kako se bo obnesel.

Drugo leto bo vse drugače... Laughing_________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tale sorta me do sedaj še ni razočarala. Kakšno leto so bile tudi malo večje glave, ampak tudi s takimi, kot so letos, sem zadovoljen.
Skladišči se sicer ne ravno vrhunsko, ampak vsaj do januarja brez težav.

-------
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Izpulila sem tri česne od najdrobnejših zarodnih glavic: imeli so drobno, skromno cimo, a so precej "cveteli". Najtanjši, ki je bil že precej suh, ima en sam strok neskromne velikosti, druga dva, precej rjasta, imata nekaj večjo glavico s stročki. To je tisti drobiž, o katerem smo zadnjič tu razpravljali. Iz približno enako drobnih zarodnih glavic dve varianti.
Vsekakor se izplača, pridelek je tu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
brbr

AB, lep pridelek. Kako pa ima razporejene stroke v notranjosti. Samo v eni vrsti ali v dveh in so notranji stroki drobnejši? Ali v jeseni sadiš debele stroke lastne proizvodnje ali kupiš semenski česen?

Lpmami.
Koliko stročkov pa je v glavicah? Kaj to pomeni, da je drobiž? Ali lahko poslikaš?
Semenske glavice so (praviloma) dosti manjše od jedilnih, a imajo v sebi več življenjske energije in tudi iz malih strokcov zrastejo velike glave...

Tole so različne velikosti semenskega česna Anka, zrastle iz zarodnih čebulčkov. Prve tri od leve proti desni in skrajno desna so glavice z več stroki. ostali so enojni čebulčki. Je pa po navadi tako, da imajo manjše glavice manj strokov (2-4), večje pa več, tudi 6, 8..

_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

brbr je napisal/a:
Lpmami.
Koliko stročkov pa je v glavicah? Kaj to pomeni, da je drobiž? Ali lahko poslikaš?

Levi j en sam strok, druga dva imata 4-5 strokov.
Je bil kar "matr", da sem v tej soparni vročini, pa še lačna, šla po te česne, jih slikala in celo preštela blatne stročke - a za gartlčevsko znanost ni težko Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
brbr

Bravo!
Vsi so primerni za jesensko saditev in vzgojo jedilnega česna..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Saj vem, da so, me pa vsakič premami kakšen ta velik okrogel, da ga sproti porabim: je pa le elegantno vzeti en veeelik strok za kuho in je to to 🙂_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Danes sem pobrala večino česna. Bil je že tako rjast, da ga nisem mogla več gledati na gredi.

In v soboto pred dnevi za česen naj bi deževalo. Zdaj je pa zemlja rahla, so šli ven kot puter Wink .

Bila sem veselo presenečena, saj je zelo lep. Po tem, ko sem ga spomladi zaradi česnove muhe zmetala ven kakšno tretjino, precej zgodaj ga je pa grdo napadla rja, nisem kaj dosti pričakovala. Seveda ga je precej manj, kot sem ga posadila, a tako lepega že nekaj let nisem imela. V povprečju imajo glavice med 5 in 6 cm, nekaj je pa tudi večjih.

Tale kapitalec ima skoraj 8 cm.

Neverjetno lepe imajo tudi korenine. A niso kot eni Bedanci? Laughing

Nekaj me zanima - če gredo rjasti listi na kompost, ali te glive preživijo zimo? Jih je bolje sežgati?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori