SPOMLADANSKO VSESLOVENSKO SREČANJE V SINJI GORICI, 2O.4.2024
-
- Prispevkov: 5259
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
- Lpmami
- Prispevkov: 8507
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17487
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
-
- Prispevkov: 5259
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
- Lpmami
- Prispevkov: 8507
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Oooo, hvala, Andrej in Danilo! Še domov nisem prišla, pa me že čaka odgovor. Morchélla costáta torej.
Še kakšen enostaven recept? Gobe dobim zelo poredko in nimam veliko prakse v pripravi. Jem jih pa zelo rada.
Pa na spletu piše, da je pogojno užiten. Da potrebuje dolgo kuhanje. Koliko je to v minutah?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Še kakšen enostaven recept? Gobe dobim zelo poredko in nimam veliko prakse v pripravi. Jem jih pa zelo rada.
Pa na spletu piše, da je pogojno užiten. Da potrebuje dolgo kuhanje. Koliko je to v minutah?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
- Prispevkov: 9471
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
-
- Prispevkov: 5259
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
lpmami je napisal/a: |
Pa na spletu piše, da je pogojno užiten. Da potrebuje dolgo kuhanje. Koliko je to v minutah? |
Vsi smrčki ( mavrahi ) so pogojno užitni. To pomeni, da potrebujejo termično obdelavo - surovi lahko povzročijo kakšne neprijetnosti.
Večina ljudi, ki jih poznam, jih uživa ocvrte. Videl sem pa tudi že recepte za drugačne jedi z njimi; npr. omake za k mesu ...
- Lpmami
- Prispevkov: 8507
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Hvala, Andrej!
Ja, pometli smo temeljito, zato je bolj dolgo trajalo.
Današnja tombola je bila najboljša v tem, ko sem dobila nazaj svoj prispevek in ga takoj zamenjala za krasne čajote.
Vesela sem bila vseh, ki ste prišli, saj se prispevki tule na forumu čisto drugače berejo, če poznamo osebo in se srečujemo tudi osebno.
Pa hvala organizatorjem - še vreme ste "zrihtal"!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 20 Apr 2024 23:16; skupaj popravljeno 2 krat
Ja, pometli smo temeljito, zato je bolj dolgo trajalo.
Današnja tombola je bila najboljša v tem, ko sem dobila nazaj svoj prispevek in ga takoj zamenjala za krasne čajote.
Vesela sem bila vseh, ki ste prišli, saj se prispevki tule na forumu čisto drugače berejo, če poznamo osebo in se srečujemo tudi osebno.
Pa hvala organizatorjem - še vreme ste "zrihtal"!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 20 Apr 2024 23:16; skupaj popravljeno 2 krat
-
- Prispevkov: 748
- Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am
Andrej Banko je napisal/a: | ||
Vsi smrčki ( mavrahi ) so pogojno užitni. To pomeni, da potrebujejo termično obdelavo - surovi lahko povzročijo kakšne neprijetnosti. Večina ljudi, ki jih poznam, jih uživa ocvrte. Videl sem pa tudi že recepte za drugačne jedi z njimi; npr. omake za k mesu ... |
Lpmami, če si našla le enega, ti predlagam, da ga začasno daš v zamrzovalnik. Zelo verjetno se bo v naslednjih dneh ali čez teden pojavil še kak, da bo za malo porcijo. Mavrahi so votli in tankomesnati in za dobro porcijo jih potrebuješ kar nekaj. Vsebujejo strup Giromitrin, ki ob kuhanju večinoma razpade, izhlapi v zrak, malenkost ga ostane v vodi(hidrolizira v drugo strupeno obliko) ki jo je teba zavreči. Druga metoda (tako jih pripravljamo pri nas in kolikor se pogovarjamo, pri vseh znancih gobarjih. Z dušenjem oz. praženjem cca 30 minut izhlapi in razpade večino strupa in postanejo krasna delikatesa. Da bi dobro občutili njegovo aromo, se pri pripravi izogibajte močnim začimbam (enako pri ostalih gobah).
Kdor smrčkov ne pozna dobro, naj bo pozoren. Vse vrste smrčkov imajo nekakšno strukturo satja. Če pa naletite na nekaj po obliki podobnega možganom, ste našli enega od Hrčkov (Orjaški, Spomladanski, Rogljati). Ti vsebujejo večje količine Giromitrina in so terjali že kar nekaj življenj. Literatura pravi o zastrupitvah z hlapi ob kuhanju in tudi znanec, izkušen gobar, je imel težko izkušnjo. Čeprav jih je kuhal in vodo odlil, ni bilo dovolj.
Lpmami, če bo pognalo še kaj primerkov na manjšem prostoru, obstaja možnost, da rastišče ostane tudi drugo leto. Borova zastirka ali materijal gozdnega pogorišča, ki bi ga dodala, to možnost precej poveča.