Stran 8 od 10
Objavljeno: So Apr 20, 2024 10:14 am
Napisal/-a Andrej Banko
Nekega lepega dne bom pa presenetil ...
Objavljeno: So Apr 20, 2024 10:23 am
Napisal/-a Lpmami
Andrej Banko je napisal/a: |
Nekega lepega dne bom pa presenetil ... |
_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: So Apr 20, 2024 5:12 pm
Napisal/-a muha
Že doma,a na toplem. Po poti je bilo vse od sonca, do plohe, mraza in vetra.
Spet nam je bilo lepo, kljub nekoliko nižjim stopinjam zraka in občasnemu vetriču. Še celo sonce nas je spremljalo kar nekaj časa . Res imamo tam zgoraj močne zaščitnike, a ne?
Objavljeno: So Apr 20, 2024 7:39 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Hvala vsem za družbo in sadike ter semena. Malo hitreje sem odpeketal, ker opravkov in dela kar nikoli ne zmanjka ( pravzaprav jih je vsako leto več ).
Dolžen sem še Danilov odgovor glede mavraha :
----------
Objavljeno: So Apr 20, 2024 9:35 pm
Napisal/-a Lpmami
Oooo, hvala, Andrej in Danilo! Še domov nisem prišla, pa me že čaka odgovor. Morchélla costáta torej.
Še kakšen enostaven recept? Gobe dobim zelo poredko in nimam veliko prakse v pripravi. Jem jih pa zelo rada.
Pa na spletu piše, da je pogojno užiten. Da potrebuje dolgo kuhanje. Koliko je to v minutah?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: So Apr 20, 2024 9:58 pm
Napisal/-a metuljc
Pometanje je uspelo, malo dlje kot običajno je trajalo, da smo zadnji pometli. In dočakali vrnitev sonca.
Ni dvoma, bilo je, kot vedno, zelo prijetno, tudi vreme, glede na celotedenske napovedi, zgledno.
Rezervacija za jesensko srečanje narejena, SOBOTA 5. OKTOBER 2024. Zabeležite si.
Objavljeno: So Apr 20, 2024 10:27 pm
Napisal/-a babaco
Zgleda, da se bom moral kar sam spomniti, da narežem fige.
Objavljeno: So Apr 20, 2024 10:33 pm
Napisal/-a Andrej Banko
lpmami je napisal/a: |
Pa na spletu piše, da je pogojno užiten. Da potrebuje dolgo kuhanje. Koliko je to v minutah? |
Vsi smrčki ( mavrahi ) so pogojno užitni. To pomeni, da potrebujejo termično obdelavo - surovi lahko povzročijo kakšne neprijetnosti.
Večina ljudi, ki jih poznam, jih uživa ocvrte. Videl sem pa tudi že recepte za drugačne jedi z njimi; npr. omake za k mesu ...
Objavljeno: So Apr 20, 2024 10:40 pm
Napisal/-a Lpmami
Hvala, Andrej!
Ja, pometli smo temeljito, zato je bolj dolgo trajalo.
Današnja tombola je bila najboljša v tem, ko sem dobila nazaj svoj prispevek in ga takoj zamenjala za krasne čajote.
Vesela sem bila vseh, ki ste prišli, saj se prispevki tule na forumu čisto drugače berejo, če poznamo osebo in se srečujemo tudi osebno.
Pa hvala organizatorjem - še vreme ste "zrihtal"!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 20 Apr 2024 23:16; skupaj popravljeno 2 krat
Objavljeno: So Apr 20, 2024 11:26 pm
Napisal/-a Danilo
Andrej Banko je napisal/a: |
lpmami je napisal/a: | Pa na spletu piše, da je pogojno užiten. Da potrebuje dolgo kuhanje. Koliko je to v minutah? |
Vsi smrčki ( mavrahi ) so pogojno užitni. To pomeni, da potrebujejo termično obdelavo - surovi lahko povzročijo kakšne neprijetnosti. Večina ljudi, ki jih poznam, jih uživa ocvrte. Videl sem pa tudi že recepte za drugačne jedi z njimi; npr. omake za k mesu ... |
Lpmami, če si našla le enega, ti predlagam, da ga začasno daš v zamrzovalnik. Zelo verjetno se bo v naslednjih dneh ali čez teden pojavil še kak, da bo za malo porcijo. Mavrahi so votli in tankomesnati in za dobro porcijo jih potrebuješ kar nekaj. Vsebujejo strup Giromitrin, ki ob kuhanju večinoma razpade, izhlapi v zrak, malenkost ga ostane v vodi(hidrolizira v drugo strupeno obliko) ki jo je teba zavreči. Druga metoda (tako jih pripravljamo pri nas in kolikor se pogovarjamo, pri vseh znancih gobarjih. Z dušenjem oz. praženjem cca 30 minut izhlapi in razpade večino strupa in postanejo krasna delikatesa. Da bi dobro občutili njegovo aromo, se pri pripravi izogibajte močnim začimbam (enako pri ostalih gobah).
Kdor smrčkov ne pozna dobro, naj bo pozoren. Vse vrste smrčkov imajo nekakšno strukturo satja. Če pa naletite na nekaj po obliki podobnega možganom, ste našli enega od Hrčkov (Orjaški, Spomladanski, Rogljati). Ti vsebujejo večje količine Giromitrina in so terjali že kar nekaj življenj. Literatura pravi o zastrupitvah z hlapi ob kuhanju in tudi znanec, izkušen gobar, je imel težko izkušnjo. Čeprav jih je kuhal in vodo odlil, ni bilo dovolj.
Lpmami, če bo pognalo še kaj primerkov na manjšem prostoru, obstaja možnost, da rastišče ostane tudi drugo leto. Borova zastirka ali materijal gozdnega pogorišča, ki bi ga dodala, to možnost precej poveča.