Perujsko volčje jabolko - Physalis peruviana
-
Temo o 'volčjem jabolku' bi morali pošteno pregledati in razdeliti na dve. Physalis peruviana in Physalis pruinosa. Sorodnici, a totalno različni..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
-
juglans je napisal/a: |
Zanimive so, dobre tudi, ne pa nekakšen silen presežek. Prijetna zadeva. ... |
Juglans, katero od physalis-ov si mislil? Gojis / si gojil obe?
Po spominu bi si upal trditi, da so tuji viri physalis peruviano po okusu postavljali (precej) nad physalis pruinosa. In me res zanima, ce kdo goji obe, da pove svoje mnenje...
Physalis pruinose v prodaji pri nas se nisem zasledil - sem bolj sezonski obiskovalec trgovin.
Res bi se lahko rubrika delila na dve (ali vec, v kolikor se goji tudi preostale "fizalise").
-
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Physalisi so že razdeljeni in to na 4 teme:
Physalis pruinosa - talna jagoda
Physalis alkekengi - navadno volčje jabolko
Physalis ixocarpa - tomatilo
in tale tukaj o perujskem volčjem jabolku.
A kaj, ko pišete vsevprek. Jaz se pa na fizalise ne spoznam toliko, da bi si upala delati čistko, ker bi lahko naredila še večjo zmedo. Da ne omenjam, da so opisi v prispevkih dostikrat taki, da ne veš, o kateri rastlini je pravzaprav govora.
Physalis pruinosa - talna jagoda
Physalis alkekengi - navadno volčje jabolko
Physalis ixocarpa - tomatilo
in tale tukaj o perujskem volčjem jabolku.
A kaj, ko pišete vsevprek. Jaz se pa na fizalise ne spoznam toliko, da bi si upala delati čistko, ker bi lahko naredila še večjo zmedo. Da ne omenjam, da so opisi v prispevkih dostikrat taki, da ne veš, o kateri rastlini je pravzaprav govora.
-
- Kraj: Ljubljana
muha je napisal/a: |
A kaj, ko pišete vsevprek. Jaz se pa na fizalise ne spoznam toliko, da bi si upala delati čistko, ker bi lahko naredila še večjo zmedo. Da ne omenjam, da so opisi v prispevkih dostikrat taki, da ne veš, o kateri rastlini je pravzaprav govora. |
Eeeh, res je
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Pa še med sortami so lahko razlike. Pika je v temi Talna jagoda napisala - in to že 30 Jun 2013 17:02
pika je napisal/a: |
Ta 'mala' rastlina se je kar razrasla, v višino in širino že kar okrog 70cm, pa tudi zori že lepo. |
se mi zdi, da je za talno malo visoko? Pika, se kaj spomniš, koliko je bila končna višina?_________________mfranc
-
Ja, muha, res je - malo tu, malo tam...
Sem malo "brskal" - in kaj najdem...? Na Biotehniski fakulteti je bila nekoc profesorica po imenu Meta Petric, ki je doktorirala na temo o physalis peruviana - in to daljnega leta 1958!
In mi "studiramo" tole nase "novodobno" cudo leta 201x... ! Le kako slabo "se poznamo"! (in sam naravo tudi... :( )
https://sl.wikipedia.org/wiki/Meta_Petri%C4%8D
(to delo mislim, da bi bilo zelo zanimivo zimsko branje...)
Sem malo "brskal" - in kaj najdem...? Na Biotehniski fakulteti je bila nekoc profesorica po imenu Meta Petric, ki je doktorirala na temo o physalis peruviana - in to daljnega leta 1958!
In mi "studiramo" tole nase "novodobno" cudo leta 201x... ! Le kako slabo "se poznamo"! (in sam naravo tudi... :( )
https://sl.wikipedia.org/wiki/Meta_Petri%C4%8D
(to delo mislim, da bi bilo zelo zanimivo zimsko branje...)
-
muha je napisal/a: |
Physalisi so že razdeljeni in to na 4 teme: Physalis pruinosa - talna jagoda Physalis alkekengi - navadno volčje jabolko Physalis ixocarpa - tomatilo in tale tukaj o perujskem volčjem jabolku. A kaj, ko pišete vsevprek. Jaz se pa na fizalise ne spoznam toliko, da bi si upala delati čistko, ker bi lahko naredila še večjo zmedo. Da ne omenjam, da so opisi v prispevkih dostikrat taki, da ne veš, o kateri rastlini je pravzaprav govora. |
Grem po etiketo ki je bila na lončku bom dodal fotko.-