Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Cepljenje sadnih dreves
Zdravo. Tudi sam sem lani precepil na sejance zelena očesa iz odrasle, cepljene limone in moram reči, da je zaenkrat bilo 100% uspešno, kljub temu, da sem popolni začetnik. Podlage so stare 2, 3 leta, tista dilema o obliki cepiča je pa odveč, saj se vsa odprta mesta (tudi milimeterske špranje) lepo zacelijo z belo trdo snovjo 0z. smolo, ki jo odda podlaga. Cepil sem lani avgusta, par dni prej izdatno zalil podlago, rane pa samo ovil z izolir lepilnim trakom.
Mislim, da je pri tvojem primeru moralo iti narobe več stvari, ali je to sterilnost, nepravilna priprava podlage, cepiča, neprecizno izvedeno cepljenje (kar glede na slike ni povsod),... to je težko reči, vendar nikar ne vrzi puške v koruzo.
Mislim, da je pri tvojem primeru moralo iti narobe več stvari, ali je to sterilnost, nepravilna priprava podlage, cepiča, neprecizno izvedeno cepljenje (kar glede na slike ni povsod),... to je težko reči, vendar nikar ne vrzi puške v koruzo.
juglans, bomo pač gumice zamenjali s čim podobnim, da ne bo prihajalo do prehitrih odpadanj
tinko, citruse cepiš s ploščično okulacijo, T okulacijo ali s katero drugo tehniko?
dafo, si me kar malo pomiril s tvojimi izkušnjami Pri meni je najtanjša podlaga stara okoli 3-4leta, ostale tri pa krepko čez 5. S katero tehniko si cepil, in obvil z izolir trakom?? Po kolikem času pa si potem odvil cepljeno mesto? Ni izolir trak ob odvijanju s seboj potegnil cepiča?
Pri mojem cepljenju je bil zagotovo največji krivec neprecizno izvedeno cepljenje in priprava cepiča. Rezal sem z razkuženim olfa nožom, cepiče sem pripravil prej, jih dal v posodico z vodo, povijal pa z razrezanimi vrečkami.
tinko, citruse cepiš s ploščično okulacijo, T okulacijo ali s katero drugo tehniko?
dafo, si me kar malo pomiril s tvojimi izkušnjami Pri meni je najtanjša podlaga stara okoli 3-4leta, ostale tri pa krepko čez 5. S katero tehniko si cepil, in obvil z izolir trakom?? Po kolikem času pa si potem odvil cepljeno mesto? Ni izolir trak ob odvijanju s seboj potegnil cepiča?
Pri mojem cepljenju je bil zagotovo največji krivec neprecizno izvedeno cepljenje in priprava cepiča. Rezal sem z razkuženim olfa nožom, cepiče sem pripravil prej, jih dal v posodico z vodo, povijal pa z razrezanimi vrečkami.
Zdravo. Cepil sem na T okulacijo, tako da lepilni trak ni potegnil s seboj cepiča, kar bi bilo, če pomislim sedaj, bolj verjetno pri ploščični. Lepilni trak sem odstranil po recimo dveh mesecih (rana se je že zadovoljivo zacelila), ker v zimskih dneh nisem zdržal in sem pač moral nekaj drezati, bi pa mogoče bilo bolje počakati še mesec dlje.
Olfa nož pa le zamenjaj za cepilnega saj že protikorozijska zaščita na rezilih za olfa nože po mojem mnenju pripomore k neuspehu pri cepljenju.
Olfa nož pa le zamenjaj za cepilnega saj že protikorozijska zaščita na rezilih za olfa nože po mojem mnenju pripomore k neuspehu pri cepljenju.
Citiram: |
Lepilni trak sem odstranil po recimo dveh mesecih (rana se je že zadovoljivo zacelila), ker v zimskih dneh nisem zdržal in sem pač moral nekaj drezati, bi pa mogoče bilo bolje počakati še mesec dlje. |
Meni so šle na takšen način češnje, razen dveh rakom žvižgat. Cepljenih je bilo deset, vse lepo kalusirale, a so kasneje očesa ostala "na suhem", ker se je lub s katerim je bilo prekrito oko (cepiček) enostavno razprl. Nestrpnost, "not gud".
Sedaj sem kar lepo potrpežljiv, kar lepo do spomladi. Razvijam pa kljub vsemu, kot kakšen otročaj.
Se pa mi zdi pomembno poudariti, da je potrebno z elastiko pri T okulaciji kar vestno oviti, povsem do očesa. Pa tudi tesno mora biti dovolj. Poleti sem okuliral hruško in pri dveh sem bil preveč "nežen" pri povijanju. Lubje se ni povsem lepo prijelo ob očesu, kot bi bili mali žepki. Kasneje sem ovil malce tesneje, sedaj pa upam, da bo spomladi lepo zalilo te žepke.
TwityPity je napisal/a: |
Koliko časa lahko hranimo cepiče v hladlniku? |
Če imaš dober hladilnik komot do sred maja. Vendar pa ni vse od hladilnika odvisno(sposoben pridelat dost nizko temp. 2-4C), ampak tudi od kondicije cepičev! Morda je dosti odvisno tudi od časa v katerem jih nabiramo... Pišem po svojih izkušnjah.....
Verjetno so mnenja forumašev o tem različna
lp_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Cepiče narežemo, ko je optimalni čas za določeno skupino sadja (koščičarji, pečkarji).
Cepimo , ko je podlaga v soku - lahko tudi v začetku junija.
Vmes so pa v hladilniku malo nad 0°C ( pazimo le , da se NE posušijo) ._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Cepimo , ko je podlaga v soku - lahko tudi v začetku junija.
Vmes so pa v hladilniku malo nad 0°C ( pazimo le , da se NE posušijo) ._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Hvala obema!
Me je pa rahlo zmedel naslednji video posnetek: http://www.youtube.com/watch?v=-z4JDJnTX6o#t=354
V začetku omenja hladilnik, na koncu pa cepiče shrani v zamrzovalnik na temp. okoli -5°C.
Imate kakšne izkušnje z zamrzovanjem cepičev?
Me je pa rahlo zmedel naslednji video posnetek: http://www.youtube.com/watch?v=-z4JDJnTX6o#t=354
V začetku omenja hladilnik, na koncu pa cepiče shrani v zamrzovalnik na temp. okoli -5°C.
Imate kakšne izkušnje z zamrzovanjem cepičev?
Hm, za zamrzovanje jaz prvič slišim. Se pa spomnim da so pri vinkozu doma nekoč delali ene poiskuse
Gospod v prispevku pravi da je potrebno papir fajn namočt, da s tem držimo vlago cepičev. Vendar v zamrz. vse skupaj zamrzne in o kakšni vlagi tukaj po moje ne more biti govora!
Je pa potrebno biti pazljiv pri dodajanju vlage v zvitek za hladilnik!Jaz na papir dodam samo par kapljic vode, je več kot dovolj! Sicer pa lahko vmes zvitek odpreš in preveriš stanje.
V kolikor jo je preveč, cepiči ko pride njihov čas poženejo, pa čeprav v temi in hladu!
Predlani sem imel spravljene v hladilniku cepiče breskev. Hranil sem jih za poskusno pomladno ceplenje "za lub". Malce sem pozabil nanje in cepič je v hladilniku zacvetel _________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Gospod v prispevku pravi da je potrebno papir fajn namočt, da s tem držimo vlago cepičev. Vendar v zamrz. vse skupaj zamrzne in o kakšni vlagi tukaj po moje ne more biti govora!
Je pa potrebno biti pazljiv pri dodajanju vlage v zvitek za hladilnik!Jaz na papir dodam samo par kapljic vode, je več kot dovolj! Sicer pa lahko vmes zvitek odpreš in preveriš stanje.
V kolikor jo je preveč, cepiči ko pride njihov čas poženejo, pa čeprav v temi in hladu!
Predlani sem imel spravljene v hladilniku cepiče breskev. Hranil sem jih za poskusno pomladno ceplenje "za lub". Malce sem pozabil nanje in cepič je v hladilniku zacvetel _________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....