Izmenjava cepičev

Odgovori
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Jaz sem jo dobil v drevesnici s popustom,,ker se cepič ni prijel. Uporavljajo jo za posredovalko pri kompliciranih sortah hrušk. Je pozna jeseni trda zelena, šele, ko se umedi spremeni barvo v rumenkasto in takrat je užitna. Na mojo žalost je od vseh 7ih drevesc ta najlepša. Moretinijeva se je posušila, tudi ostale bolj vegetirajo, le ta je kraljica vrta. Bo res treba ostale nanjo pocepit._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Furman, ce je ze moralo tako biti, se ti je se dobro izslo.
Si predstavljas, kako bi cepil vse ostale hruske na kako "neprilagodljivo tepko"? Very Happy
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

http://shrani.si/f/3Q/m2/2h1a1yKN/1487422176732-80986779.jpg

To pa res Laughing_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
mravlja

Laughing
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Sicer nisem noben sadjerejec, a se vseeno oglašam tu.
Na maminem vrtu sta dve jablani - bobovec in jonatan, stari kakšnih petdeset let. Obojna jabolka so mi po okusu všeč, bobovec pa še prav posebno, ker dalj časa zdrži.
Zdaj smo po mamini smrti hišo prodali, pa me zanima, če se da ZDAJ kaj storiti, da bi tidve sorti ohranila. Nimam nobene druge jablane, kamor bi precepila (bolj natančno: dala precepiti), pa sprašujem, če se da zdaj kaj odrezati in ali a) cepiti ali b) shraniti (kako?) za kasnejše cepljenje. Dostop imam samo še en teden. Bi mi kdo od Gartlčanov iz Kranja ali okolice lahko priskočil na pomoč?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Ja nista to ravno neki redki sorti in če ju želiš, lahko samo kupiš sadiki v drevesnici. Nebi rekel če bi se šlo za neko sorto, ki je ni mogoče nikjer dobiti._________________Iščem zanimive sadne vrste...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ni isto, kupiti sadike v drevesnici ali ohraniti genski zapis tebi ljubih dreves, ki nosita s sabo spomin na tvoje prednike, a ne, lpmami?
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Za to gre, ja, Metuljc.
Za povrh pa še kakšno leto nimam kam saditi, saj na vrtu pri Golniku in na gredi v Škofji Loki začasno gostujem._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Nisem strokovnjak za cepljenje, a se mi zdi, da je za letos za cepljenje ze prepozno - o tem povprasaj Babaca ali Optimista...

Za zdajsnje rezanje cepicev in hranjenje v hladilniku preko zime - o tem je bilo nemalo casa nazaj ze govora (lahko, da tudi po zs...) - se preko Luze da o tem brati, pri nas pa taksne prakse/navade mislim, da ni. Lahko pa poizkusis. Temperature, ki se napovedujejo, ti ne puscajo vec mnogo casa. Najboljsa varianta je, da prosis "ta nove", da ti do marca puste drevesa pri miru in da lahko rezes cepice januarja, februarja - cepljenje ima v tem primeru normalne moznosti za uspeh (tudi eventuelnega "gostitelja" bos do takrat laze dobila).
Tezko je, verjamem.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ne vem, kaj pa če se vseeno poizkusi s ploščično okulacijo in to takoj. Se mi zdi, da jablana tolerira največ kompromisov, sicer pa je mravljin predlog na mestu. Dvomim, da bodo novi lastniki tako "hladni", razen, če imajo namen graditi in sta drevesi takoj v napoto.

Če se odločiš za cepljenje sedaj, potem lahko greš po lepe zdrave in močne enoletne poganjke iz sončne strani krošnje, jim porežeš liste nekje na pecljih in takšne lažje shraniš za nekaj dni. Te potem lahko predaš nekomu, da zacepi. Tako bo mislim da realnejše, ker konec koncev imaš ti interes, čas pa je neprimeren in ne dovoljuje dogovorov v stilu "enkrat v bližnji prihodnjosti", ker ljudje enostavno ne visijo na obešalniku.

Pač kompromis in angažma obeh strani v želji po realizaciji.
Odgovori