Domač Bokashi posip
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 367
- Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am
juglans je napisal/a: |
... Računajoč, da zaustavim življenje v semenih, nameravam vso količino zakompostirati po postopku "bokaši kompostiranje"..... |
Fermentacija sigurno ustavi sposobnost nadalnje rasti koreni. Bokaširane korenine ne poganjajo več, ne glede na vrsto plevela.
Semena paradižnika ipd. pravzaprav fermentirajo pred kaljenjem.
Vprašanje, če bo fermentacija ustavila sposobnost kaljenja semena trav. Morda za kakšno vrsto trave
![Question](images/smiles/icon_question.gif)
Sam sem populjen plevel "opral" v samokolnici in bokaširal, pa zahteva postopek preveč dela in sem se naveličal.
Fotosinteza proizvaja sladkor
![Idea](images/smiles/icon_idea.gif)
Zato sem že jeseni in sedaj spomladi ves plevel metal (ne glede na semenjenje) na kup ograjen s "poleni" - koncev tramičkov. Znotraj sem obložil s polivinilom in kup občasno polil kakšno flaško urina, da je vse hitreje propadalo.
Sedaj sem na vrh stresel dve kanti zemlje, pokril s polivinilom (40x80cm), naredil luknje in vsadil bučke. Rastejo kot nore.
-
- Prispevkov: 367
- Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am
juglans je napisal/a: |
Ahoj A-A. Sem te že malo pogrešal. ![]() ...Bi bilo silno žalostno, če se po dveh tednih čakanja situacija izkaže za "ponovi vajo". ... |
Vaje ni potrebno ponoviti ampak samo podaljšati čas fermentacije posipa. Če se izkaže, da pa kljub temu nekaj ne fermentira dobro pa poliješ z malo sirotke ali "vodo od postano namočenega svežega zelja" (BREZ SOLI) in tako dodaš laktobaciluse, zadihtaš in daš na toplo. Čez lahko napneš folijo za živila ali nek PVC da bolj "dihta" in nato kanto zapreš .
Prehitet ne moreš. Mikroorganizmi potrebujejo toliko in toliko časa da posip predelajo. Če jim ne daš dovolj časa je posip manj predelan in manj učinkovit. V bistvu dalj časa ko pustiš kanto zaprto, boljši posip postaja (leto, 2 leti
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Polna luna in dan za plod: izkoristila sem tale današnji najbolj idealen dan za pripravo bokašija. Je kar luštno delo, še namanj všeč pri vsem mi je tlačenje v posode, a tu se res poplača biti natančen. Pravkar sem porabila zadnjo kantico od lani, trilitrsko in čeprav je bila odprta že vsaj 3 mesece, je še vedno prijetno dišala, o kaki plesni pa niti sledu
. Aja, tudi lani sem ga pripravljala na polno luno in dan za plod.
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)