Stran 8 od 32

Objavljeno: Če Maj 01, 2014 9:50 am
Napisal/-a Ivčk
htf_lover je napisal/a:
Letos so se vsi lastniki bližnjih njiv odločili sejati koruzo in če je ne bom ročno oprašil bom imel vse skrižano. Kaj se najboljše obnese, da se prepreči kontakt s tujim pelodom? Razmišljal sem, da bi uporabil stare kuverte...


Pri preprečevanju križanja pri koruzah najbolj pomaga to, če sorte ne cvetijo istočasno, kar je ponavadi lep primer, ko gre za zelo različne sorte. V teh primerih ročno opraševanje odpade in dobimo čisto sorto brez težav. Sploh za Strawberry Popcorn vem, da zacveti kar zgodaj.
Torej opazuj, kdaj ti bo kaj zacvetelo in ukrepaj po potrebi.

Če boš moral zščititi svilene laske na storžu, lahko uporabiš tudi stare kuverte (razen v primeru dežja) ali kake papirnate vrečke za pecivo ali od Pošte Slovenije.

Lahko pa cel predel stebla, kjer se nahaja storž, povezneš v kos agrokoprene, ki ga zvežeš le z zgornje strani, da spodaj prosto visi (kot da bi povijal roko). Poviješ, ko vidiš, da začnejo laski poganjati.

Laski so dovzetni za oprašitev nekaj dni, zato je dobro, da istočasno cveti tudi 'metlica' (moški del) na vrhu rastline.
Tudi njo je dobro zaščititi s papirnato vrečko, ki jo zavežemo pod samo metlico, še preden začne spuščati pelod. Metlico potem opazujemo (dnevno odstranjujemo vrečko) in ko opazimo tvorbo peloda, le tega enostavno stresemo v njegovo vrečko, potem ga v roku parih dni porabimo, ker ima zelo omejen rok trajanja. Dobro je dobiti pelod parih rastlin iste sorte in vse dobro pretresti, potem ga uporabiti za čimvečje število storžev, da zagotovimo genetsko raznovrstnost.

Pred ročno oprašitvijo svilnate laske odrežemo s škarjami na dolžino enega centimetra nad mestom, kjer izhajajo iz storža. Tako dobimo ravno povržino velikosti manjšega kovančka, na katero potem z lahkoto nanesem o pelod s čopičem, ob tem pa zagotovimo, da se prav vsak lasek opraši in tvori zrno. Na ta način dobimo lepo oprašen storž brez luknjastih mest...

To je to Very Happy_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: Če Maj 01, 2014 11:27 am
Napisal/-a lpmami
Letos sem (prvič) sejala koruzo v lončke, nekakšno zimsko sejanje. Delajo zelo lepo, največja ima že čez 35 cm. Bojim se, da lonček oziroma odrezana plastenka počasi postaja premajhna. Na vrt pa še ne upam saditi, ker se bojim ledenih mož. Vrt ni ob bloku, kjer stanujem in kakšno hitro reševanje zvečer pred napovedano slano ne pride v poštev.
Ali lahko koruzi prisujem kakšnih 5 cm zemlje? Mogoče bo tako laže počakala do ledenih mož.
Imam pa trdinko. Navdušila sem se zanjo, ker cenim stare sorte in ker je menda precej robustna - nisem navdušena za preobčutljiveže, razen če se odkupijo z lepoto._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Pe Maj 02, 2014 12:11 am
Napisal/-a Aye-Aye
JR Design me veseli Very Happy .Meni pa jo je že dva dni nazaj malo toča oklestila, Crying or Very sad čisto nepričakovano, no mislim, da si bo opomogla. Wink

Ivčk, lepo si predstavila oprašitev Very Happy , dodajam še malo slikic, kako to zgleda kje odrežemo itd. Wink

lpmami, kako velike lončke imaš, se mi zdi, da se tako velika koruza težko presaja, prime, ne mara ravno preveč presajanja. Ne vem jaz bi jo kar presadila, trdinka ni tako občutljiva na hlad in mokroto. Ali če morda še počakaš na ponedeljek, ko napovedujejo hladnejše jutro. Res si pohitela. Smile

Objavljeno: Pe Maj 02, 2014 1:54 am
Napisal/-a lpmami
Niti nisem pohitela, samo vreme je bilo nekako ugodno, pa je veselo rasla.
Presadila bom tako, da bom plastenko prerezala in upam, da bo koreninska gruda ostala skupaj in korenine nepoškodovane._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Pe Maj 02, 2014 10:04 am
Napisal/-a Ivčk
AA, sličice se nažalost ne vidijo, morda jih je lastnik že umaknil, ali jih pa moj brskalnik ne prikaže..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: Pe Maj 02, 2014 11:25 am
Napisal/-a pika
Se vidijo slide show je, če stisneš puščico.

Objavljeno: Pe Maj 02, 2014 11:30 am
Napisal/-a Aye-Aye
hmm, meni odpre v firefox, chrome in ie. Odpre se mi takole:



Naslov slide-a je Corn hand polination in pod njim imaš oznako za razteg okenca čez celo stran in 1/43. Se pravi ima slide 43 slik. Desno pa je še kar nekaj različnih koristnih dokumentov, tudi v zvezi z opraševanjem. Ta dokument sem iskala, ker imam knjigo od Suzanne Ashworth Seed to Seed, kjer je lepo opisano ročno opraševanje koruze z dodanimi slikami.

Ali morda še komu ne dela?

Objavljeno: Pe Maj 02, 2014 12:48 pm
Napisal/-a Ivčk
Zdaj mi pa odpre, ne vem, kaj je prej štrajkalo. Po moje sem vmes med nalaganjem brez internetne povezave ostala. Super fotke so, ravno to, o čemer sem govorila Very Happy
Le da jaz odrežem tudi svilnate laske, ker potem dobiš ravno površino za opraševanje, pa tudi manj peloda porabiš. Vrečico s storža odmakneš, ko začnejo laski rjaveti..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: Pe Maj 02, 2014 12:56 pm
Napisal/-a juglans
Ivčk je napisal/a:
Zdaj mi pa odpre, ne vem, kaj je prej štrajkalo. Po moje sem vmes med nalaganjem brez internetne povezave ostala. Super fotke so, ravno to, o čemer sem govorila Very Happy
Le da jaz odrežem tudi svilnate laske, ker potem dobiš ravno površino za opraševanje, pa tudi manj peloda porabiš. Vrečico s storža odmakneš, ko začnejo laski rjaveti...


... in se ti štoki lepo oprašijo?
V katerem stadiju laskov pa pričneš z opraševanjem?

Slišim prvič za takšen način in bom letos zagotovo poizkusil.

Objavljeno: So Maj 03, 2014 9:57 am
Napisal/-a Ivčk
Seveda se lepo oprašijo, zato se to tudi počne Very Happy
Na tak način sem opraševala vso koruzo za semenski material, da sem ohranila sortno čistost.

Ko vidim, da se začnejo pojavljati prvi laski, počakam še par dni, da jih je čimveč vidnih, nato postrižem in oprašim. Laski morajo biti še svetlo zelenkasto rumeni, oz. belkasti. Če začnejo rjaveti, je za oprašitev že prepozno..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A