Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žlahtnjenje vrtnic in sejanci

Moderator: Melona

Odgovori
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Dekani it is!

Vso srečo!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Zelo vesela, da je bil ves trud poplačan! Čestitam! Barve zgleda pa res posebna.
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Hvala punce. Meni sicer to še zdaleč ni vrtnica mojih sanj, a ima neke posebnosti. Zaenkrat je cvet velik le 4 cm, upam da bo z razvojem večji. Garden-ja mogoče se malo spogleduje z lososno barvo, a samo malo. Danes zjutraj jo povoham in vonja ni. Saj ni čudno pri tej vročini. Potem jo zalijem in čez nekaj časa se vonj vrne, ne sicer v taki intenzivnosti kot takrat, ko se je pravkar razprl, a vseeno je to vonj, ko držiš nos noter.

Danes sem opazila, da nastavlja drobni popek sejanec križanja med Astrid Grafin von Hardenberg x Zagreb 900.
Rastlina je fenomenalna, od zdravja kar poka in je že pravi razvejan grmiček z tremi poganjki. Na dveh pogajnkih so živalice pojedle nastavek za cvet, ostal je samo ta. Daj narava ne razočaraj me, ko bi le bila barva od Astrid in ne roza, pa ko bi bil poln cvet, pa daj mi še vonja prosim.... Smile Confused

Ostalih par katere so preživele v tej suši pa so take vrste, katere bodo verjetno cvetele šele naslednje leto.
Sejanec ramblerja Paul's Himalayen Musk je pravi velikan, zdrav kot dren.

Sejanec Rose Multiflore je zelo zanimiv, ker ima drugačne, širše liste, ki so tudi trši od matične rastline, zato predvidevam, da se je skrižal z neko vrtnico. Bomo videli drugo leto. Izjemno zdrav.

Za tiste, kateri boste poizkušali in enkrat dobili sejance še eno opozorilo. Opazila sem lani in letos, da sejančke rade obiščejo pršice (ne uši), katere sesajo sok na rastlini. Na tej sliki se to opazi po drobnih svetlejših pikicah. Če boste začeli opažati tudi objedene liste, poglejte pod liste in oberite majhne, komaj nekaj mm velike - zelo drobne zelene črvičke. Jaz jih ročno uničim.
Na tej sliki spodaj je kombinacija takih objedanj teh zelenih črvičkov in izsesavanje rastlinskega soka pršic. Spodaj pod listi včasih najdete kakšno nitko neke pajčevine. Sedaj jih ni več. Letos imam non stop sejance ob SV steni fasade, kjer je v glavnem senca in tukaj bodo tudi ostali.

Spodaj je potaknjenec enega mojega sejance (se nisem spomnila kaj sem potaknila že lani), katerega sem spoznala, ko je zacvetel.
Healer a izgleda, da je sportiral na tej rastlini, bo treba narediti nov potaknjenec za Doli.
Vidim neke črtice, pustila bom, mogoče pride do tega še na kakšnem cvetu.

Sicer pa mi je poni spet ušel in pojedel šipke nekih super križanj butnglava . Potem pa sem še jaz porezala z škarjami Grahama Thomasa in gor šipek tup
Tako je to, to so prigode in nezgode žlahtnenja. Pestro je vsekakor._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Doli bo potrpežljivo in z veseljem počakala.
Poezija

...in nadaljujemo s prigodami in nezgodami žlahtnenja. Čudim pa se, kako ostajam tako mirna tudi ob nezgodah. Ob vsaki si rečem. To je tvoja cena če hočeš več....In tako gre naprej. Vedno navzgor z mislimi.
Moj tako pričakovani popek (že tretji nastavek za cvetenje) je obgriznila kobilica. Toliko, da sem na drugi strani še videla kakšne barve bo, a manjkalo je nekaj dni. Popek Astrid Grafin von Hardenberg x Zagreb 900 je izgledal takole z še ne dokončno razvito barvo.

Spet se vidi, da AGVH daje zelo zanimive barve. Roza, ki ima malo lavande noter. Prašniki izraziti. Cvetnih lističev okrog 17. Ni videti črt (spet škoda). Sedaj moram počakati, če bo letos sploh še nastavila cvet.
Sejanec z Eyes for you je odmrl že takrat, kmalu po cvetenju, potem ko ga je po zalivanju ujel še močan dež in je bila zemlja namočena. Spet sem bila mirna.

Glede začetka prodaje vrtnic žlahtniteljev pri vrtnarijah, vseh potrebnih postopkov, registracij, zaščite, cenah, ipd. sem se te dni pogovarjala z Petrovićem, kateri je vprašal Wernerja kar ni vedel, vprašala sem tudi Warrena Millingtona iz Avstralije ter še nekatere, tako da sem si ustvarila vsaj približno sliko. Na Roginu je, da odloči ali bo svoje vrtnice dal v prodajo v Nemčijo. Enostavno tu gre največ za zaupanje. Če vrtnica ni patentirana, te lahko izkoristijo. Warren pravi, da te ravno tako lahko tudi če je, zato je važno s kom delaš.

Pred kratkim je nek poljski žlahtnitelj na svetovnem forumu žlahtniteljev objavil Roginovo vrtnico Kristov Jubilej 2000 in spraševal, če kdo ve katera vrtnica je to ter da jo je našel v Hrvaški. Seveda sem odgovorila in poslala še nekaj slik. Požela je zanimanje. No sedaj vidim, da so jo že vpisali v HMF, sicer brez slike.

Ta poljski žlahtnitelj mi je pisal ZS in vprašal, da se eden slovaški žlahtnitelj zanima za Roginovo vrtnico, da pa ne more kontaktirati z njim in če lahko preko mene. S tem sem sedaj v kontaktu. Baje se en zelo znan žlahtnitelj iz Češke zanima za prodajo Kristusovega Jubileja 2000 (mi niso še razkrili za koga gre). Če se iz tega vsaj nekaj izcimi bo dobro. Kot poznam Rogina, pa se lahko premisli in pusti, da stvari ostanejo take kot so.

Na svetovnem forumu žlahtniteljev sem objavila sliko mojega sejanca Dekani v smislu, da res nikoli ne vemo kaj dobimo, kajti glede na barvo staršev je prišlo ven vse kaj drugega. Dobila sem 3 komentarje. Eden je bil od Jim-a Sproula!!!!
-------
Lepa vrtnica Irena! Ja, sejanec je lahko velikokrat veliko presenečenje - najboljše želje za tvoj žlahtniteljski program!
-------
Potem moj odgovor:

Nič ni lepšega kot odpreti ta forum to jutro in videti pozitivni komentar od mojega priljubljenega žlahtnitelja Jim-a Sproula. Hvala Jim. Tvoje delo zasledujem tretje leto. Ti in Dominique Massad me ispirirata tako zelo, da me prav zaboli v trebuhu od lepote, ko gledam tvoje vrtnice. Lansko leto sem se spraševala, kaj več lahko naredi? In to leto sem bila še enkrat presenečena nad tvojimi čudovitimi kreacijami. Jim, kje so tvoje meje? Smile
--------------------------
In potem mi je napisal en lep odgovor, ki ponazarja to kar čutimo:

Preveč si prijazna - hvala. Kakorkoli uspeh katerega sem dosegel, je bil le skozi uporabo vrtnic vzgojenih od drugih in z veliko pomoči preko mentorjev, kateri so potrpežljivo delili z mano njihovo znanje in povratne informacije. Čeprav lahko sodelujemo v procesu kreacije novih vrtnic, je dejanska kreacija božja oblika. Sodelovanje je zame to, kar dela ta hobi tako poseben. Jaz imam enak občutek kot ti, ko pogledam kakšno novo vrsto, nikoli videnega sejanca, kateri ima posebno - novo kvaliteto od prejšnjih. Dobro si opisala ta občutek. Vsi smo že izkusili to blaženo stanje, ko pogledamo nekatere od svojih sejancev, z zavestjo, da smo imeli čast sodelovati v njihovi kreaciji.
----------------------------_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Pridružujem se čestitkam. Zelo lepa vrtnica, jaz se je ne bi nič branila. Smile
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Poezija, še 1x čestitke za tvoje dosežke. Moraš biti posebno potrpežljive sorte za žlahtniteljstvo Wink
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

klanjam se, Poezija!

Jaz si še vedno želim, da bi bila Slovenija dežela vrtnic. Če boš ti še naprej tako ustvarjalna in uspešna, boš lahko za vsak kraj naredila svojo vrtnico in potem bo to nekoč celo res... Wink_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Poezija čestitke ! Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala._________________
Poezija

Punce hvala, saj ni še rafal veste. Takrat ko bo res nekaj vrednega, vam bom povedala in takrat upam, da boste lahko same iz slike to tudi videle. Verjetno bo treba čakati do naslednjega leta. Vsekakor nisem zadovoljna z povprečnim videzom. Mora biti posebna, drugačna, imeti svoj pečat. Sicer ima sejanec Dekani ščepec tega, a gremo naprej. Ko vidim kaj drugi delajo..._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Odgovori