Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dipsacus fullonum (sy. D. sylvestris) - divja ščetica

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Moja je narejena decembra in je rjava.
Sem pa še eno zanimivost odkrila: če v poltemi z baterijo posvetiš v nekatere tinkture - tudi ščetico - je barva zelena Confused
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, moja, narejena spomladi iz tvojih sestavin je rdečerjave barve. Poskusila je pa nisem._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Potem bo krivec najbrž tekočina saj sem ščetico namesto v žganje nehote namočila v nerazredčen jedilni špirit Embarassed . Od tu tudi "špiritni" okus Confused .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Danes spet izkopavam ščetico. Prej je bila zemlja še zamrznjena in ni šlo

Pa grem preverjat če imam shranjem pravi recept. Polovica receptov na internetu ima navodilo, da jo "pacamo" na soncu, druga polovica pa, da v temnem prostoru Rolling Eyes . No, jaz bom kar sledila temu prvemu od A-A in jo dala na temno. Saj sonca v teh dneh kaj dosti itak ne bo pa tudi moči še nima kaj prida.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ne zamerite vprašanju nevednega - kje, kdaj do semena ščetice? Letos mi rastejo prvič, cvetenje gre proti koncu. Kako naprej?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Počakaš, da so glavice toliko suhe, da se da seme izluščiti. Lahko ga takoj poseješ ali spraviš do spomladi. Ali pa vse skupaj prepustiš materi naravi, ki bo poskrbela, da boš imel prihodnje leto obilo dela s pletjem. Wink In zapoznele sejančke še par let zatem.

Pri meni tudi zaključuje s cvetenjem. Predvidevam, da jih kak mesec še lahko pustim pri miru, potem jih bom porezala. Nekaj za seme, ostalo za zimske šopke. Tiste za šopke bom verjetno porezala že prej, da ne bodo stresali semen vsenaokrog.

Verjetno bi šlo tudi, če bi jih že sedaj odrezal pri tleh s celim steblom vred in obesil na podstreho. Morda je v steblih še dovolj zaloge, da bi semena vseeno dozorela? Ne vem, ker tega nisem poskušala. Bodičaste zadeve raje pustim pri miru, dokler se le da.
mravlja

Muha, hvala za odgovor. Bom - tako in drugače - preizkušal tudi jaz, saj jih je kar nekaj.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Že nekaj časa me je motilo nekaj v naslovu pri tejle ščetici. Zdaj sem ugotovila, kaj: ni Dipsacus sylvestER, ampak Dipsacus sylvestRIS.
A lahko nekdo od pristojnih popravi v naslovu?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Urejeno, uporabljeno uradno priznano ime, popravljeno tudi slovensko. Da bomo vedeli, o kateri rastlini teče beseda. Wink
mravlja

Hojla,

glavice ščetice so začele spreminjati barvo. So že zrele in je seme za pobrati ali pa bo treba počakati na temnejšo barvo?
(ali bo zaradi čakanja vse skupaj padlo po tleh?)
Odgovori