Stran 71 od 124

Objavljeno: Pe Avg 31, 2018 2:03 pm
Napisal/-a mravlja
Prvo leto rodijo, niso vsi enaki, mogoče je moje opažanje prezgodnje. Bom gornjega shranil.
( upam, da mi ga kdo pomotoma ne "pospravi" )

Objavljeno: Pe Avg 31, 2018 2:14 pm
Napisal/-a dafo
Muha hlebčar je v gospodarskih, obrtniških in narodnih novicah iz leta 1888 poimenovan tudi z imenom čebular (nem. zwibelapfel). Pod tem imenom se najde več informacij v slovenskem jeziku, sama preveri ali ustrezajo tvojim spominom.

Objavljeno: Pe Avg 31, 2018 5:03 pm
Napisal/-a muha
dafo: hvala za trud, a žal ne bo pravi. V vseh virih za čebularja -zwiebelapfel navajajo, da ima kiselkast okus. Pri "mojem hlebčarju" pa kisline sploh ni bilo. Že sveži so bili nekako "suho-sladki". Tudi pri posušenih kisline ni bilo zaznati. Odkar kmetje ne sušijo več sadja za zimske kompote, se je sorta kar nekam izgubila. Kot namizno sadje se najbrž ne bi obnesla. Je premalo sočna in presladka. Vprašala sem samo iz radovednosti, če morda pa le še kje raste in rodi.

mravlja:
tale na zadnji fotografiji me močno spominja na našo (pokojno) voščenko. Če ima tudi bleščeč olupek, potem je prava. Ali je bila dolenjska ali gorenjska ne vem, kupljena je bila na Gorenjskem, desetletja nazaj.

Objavljeno: Pe Avg 31, 2018 5:38 pm
Napisal/-a mravlja
Je "voskana", je. Se mi zdi, da ima dafo čisto prav.
Za voščenko - kakršnokoli že, se mi sicer zdijo jabolka (pre)velika (a samo zdijo, ne poznam... ), jih bom pa zase vseeno vodil v oklepaju - pod "(gorenjska voščenka)" - in jih spremljal...


Se zahvaljujem za pomoč - do naslednjega vprašanja Rolling Eyes Wink.

Objavljeno: Pe Avg 31, 2018 6:13 pm
Napisal/-a muha
Plodovi naše voščenke so bili med večjimi. Tako veliki, kot en pošteno rejen zlati delišes, recimo.

Objavljeno: Pe Avg 31, 2018 6:25 pm
Napisal/-a mravlja
Potem bo to - to, odstranim oklepaje.


Naj dodam še...

- gorenjska voščenka - besniška voščenka
- dolenjska voščenka - sevniška voščenka

Če me spomin ne vara naj bi prav v Besnici imeli vsako leto nekakšen praznik voščenk.

Objavljeno: Pe Avg 31, 2018 7:30 pm
Napisal/-a ck
Če rodi prvič in gre za mlado jablano, potem ne okus ne trpežnost najverjetneje še ne bosta taka, kot kasneje.

Za voščenko je značilno, da je zimska sorta, ki je užitna relativno kmalu po obiranju a ostane sočna še dolgo, zato sedaj še nebi smela biti mokasta.

Je pa pri mladih drevesih in letošnjem prehitevanju zorenja marsikaj drugače kot je običajno oz. značilno za določeno sorto._________________lp

Objavljeno: Pe Avg 31, 2018 8:46 pm
Napisal/-a mravlja
ck, velja to za obe sorti voščenk?

Objavljeno: So Sep 01, 2018 6:14 pm
Napisal/-a ck
Gorenjska voščenka je še bolj trpežna in se dlje časa skladišči._________________lp

Objavljeno: To Sep 04, 2018 3:16 pm
Napisal/-a živa
Dolenjska voščenka je izredno okusno jabolko, sočno, da se sok cedi. debelo.
Ima pa hudo pomanjkljivost - zdrži morda do konca januarja (hladilnica je druga zgodba).
Ko se obira, je zelene barve, čez čas postane rumenkaste._________________Lp, Živa