Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
Takole je pri meni na današnji dan v rastlinjaku.
Posajeni so vsi paradižniki,namakalni sistem je uporabljen kar lanski,nove cevi pa bom uporabila pri kumarah.
Tudi vrvice so še lanske,bodo pa verjetno uporabne samo še letos-se nekatere že prav lepo cufajo
_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Posajeni so vsi paradižniki,namakalni sistem je uporabljen kar lanski,nove cevi pa bom uporabila pri kumarah.
Tudi vrvice so še lanske,bodo pa verjetno uporabne samo še letos-se nekatere že prav lepo cufajo
_________________~~~~****~~~~****~~~~
notranjka je napisal/a: |
Ne vem točno kam bi tale link dala,zato ga bom kar tule-pa ga prestavite če se vam zdi da bi bil mogoče bolj pasal v nakupovanje. Jutri pričnejo v Botaničnem vrtu z prodajo paradižnikov. Samo na hitro sem preletela seznam in našla kar nekaj novih,posebnih. Če bodo še imeli bom šla po pelat,ki doseže 10 cm(ime mi je ušlo iz spomina),pa najbrž še kakšnega za kakšen lušt si naredit http://www.botanicni-vrt.si/paradizniki |
Jaz sem bil kake četrt urce po tem, ko so začeli s prodajo, letos pri njih. Prvič mi je ratalo ujet tiste paradižnike, ki sem si jih zamislil na podlagi spiska.
Letos bo šlo vse skupaj bolj v smeri temnih sort: Black Cherry, Black Krim, Black of Tula, Noire Russe.
Nabavil še: Amish Cherry, Green Zebra, Tigerella.
Izkušnje imam od teh le z Black Krim in Green Zebra, ki ju zelo cenim. Sadike so male in niso poceni ( 2 eura), ampak pri majhnem nakupu se ne pozna toliko...
Kakšen komentar na moj letošnji izbor?
Ko omenjate 20 ali največ 30 cm je to mišljeno od zgornjega robu lončka do nivoja zemlje. Sam sem 80cm orjaka b 20cm škatli posadil v luknjo globoko 50cm, na dmu je bila bolj tako zemlja in sem dosul površinsko in zemljo za paradižnike. Sedaj me pa preganja občutek, da so korenine na 40cm pregloboko.
Odkrito moram priznat, da se nimam za uspešnega gojitelja paradižnika. Eno je barjanska klima, ki sigurno ni paradižnikarska .
Drugo je verjetno to, da zaenkrat poskušam gojiti na prostem brez strešice. Ne vem, ali je izključno to krivo ob zelo mokrih in precej hladnih septembrih in oktobrih, kakršne imamo pogosto zadnja leta, ampak lani sem imel od prihoda z morja v začetku septembra na paradižnikih eno samo plesen in gnitje. Nič od niča od septembra naprej.
Kakšen komentar? Bi strešica tu zanesljivo pomagala?
Drugo je verjetno to, da zaenkrat poskušam gojiti na prostem brez strešice. Ne vem, ali je izključno to krivo ob zelo mokrih in precej hladnih septembrih in oktobrih, kakršne imamo pogosto zadnja leta, ampak lani sem imel od prihoda z morja v začetku septembra na paradižnikih eno samo plesen in gnitje. Nič od niča od septembra naprej.
Kakšen komentar? Bi strešica tu zanesljivo pomagala?
Oldi je napisal/a: |
Ko omenjate 20 ali največ 30 cm je to mišljeno od zgornjega robu lončka do nivoja zemlje. Sam sem 80cm orjaka b 20cm škatli posadil v luknjo globoko 50cm, na dmu je bila bolj tako zemlja in sem dosul površinsko in zemljo za paradižnike. Sedaj me pa preganja občutek, da so korenine na 40cm pregloboko. |
Jaz sem govorila o globini sadilne luknje. Torej ne globlje od 30 cm v globino, ker je tam zemlja mrtva. Če želiš zakopati 40 cm rastline v zemljo (lonček s korenine tu šteješ zraven, torej npr. 15 cm lonček + 25 cm stebla), pač posadi bolj postrani, da ne presežeš te globine, če hočeš kaj imeti od zakopanega dela. Čeprav meni se zdi 40 cm že kar dosti.
lovor je napisal/a: |
Drugo je verjetno to, da zaenkrat poskušam gojiti na prostem brez strešice. Ne vem, ali je izključno to krivo ob zelo mokrih in precej hladnih septembrih in oktobrih, kakršne imamo pogosto zadnja leta, ampak lani sem imel od prihoda z morja v začetku septembra na paradižnikih eno samo plesen in gnitje. Nič od niča od septembra naprej. Kakšen komentar? Bi strešica tu zanesljivo pomagala? |
Do jesenske barjanske megle zagotovo. Ko pride megla, pa tudi streha ne pomaga. Pri meni tisti s streho - spredaj in zadaj odprt 3 metrski tunel - v mokrih letih ostanejo zdravi brez škropljenja vsaj mesec dalj, kot oni na prostem z vso bio zaščito. Tesno zaprto pokritje pa res bolj škodi kot koristi, ker se ne zrači dovolj.
Pep: klima na vašem vrtičku in klima na ljubljanskem barju sta popolnoma neprimerljivi. Imate veliko več sonca, da pregovorne ljubljanske megle ne omenjam.
Odkrito moram priznat, da se nimam za uspešnega gojitelja paradižnika. Eno je barjanska klima, ki sigurno ni paradižnikarska . Drugo je verjetno to, da zaenkrat poskušam gojiti na prostem brez strešice. Ne vem, ali je izključno to krivo ob zelo mokrih in precej hladnih septembrih in oktobrih, kakršne imamo pogosto zadnja leta, ampak lani sem imel od prihoda z morja v začetku septembra na paradižnikih eno samo plesen in gnitje. Nič od niča od septembra naprej. Kakšen komentar? Bi strešica tu zanesljivo pomagala? |
Lovor ,fajn je da jih pred dopustom res temeljito zaščitiš z kakšnim pripravkom,recimo kar sodinim.
Jaz sem na 600mnv in smo imeli lani avgusta nekaj dni zjutraj 2 stopinji,seveda se je čez dan ogrelo.Gospod ki mi je pripeljal fige sploh ni mogel verjeti da je tako hladno in je mislil da ima termometer v avtu v okvari.
Jaz res redno škropim in se paradižnik lepo obnese vse tja do začetka oktobra,če nas seveda kakšen sneg ne preseneti.
Mogoče jih zaradi megle in vlage tudi malo bolj porežeš in očistiš odvečnih listov in zalistkov.
Izbor paradižnikov z Botaničnega vrta imaš pa zanimiv.
Se postavljam v vrsto če boš imel kaj semena od Amish Cherry in Tigerella.Vse ostale pa imam.Nekatere prvič,nekateri pa so kar stalnica na vrtu._________________~~~~****~~~~****~~~~
Odkrito moram priznat, da se nimam za uspešnega gojitelja paradižnika. Eno je barjanska klima, ki sigurno ni paradižnikarska . Drugo je verjetno to, da zaenkrat poskušam gojiti na prostem brez strešice. Ne vem, ali je izključno to krivo ob zelo mokrih in precej hladnih septembrih in oktobrih, kakršne imamo pogosto zadnja leta, ampak lani sem imel od prihoda z morja v začetku septembra na paradižnikih eno samo plesen in gnitje. Nič od niča od septembra naprej. Kakšen komentar? Bi strešica tu zanesljivo pomagala? |
Barjanska klima z meglo je res najmanj primerna za gojenje paradižnika. Strehica je bolje, kot nič, pa čimbolj sončna lega, da se rastline prej osušijo in redčenje zalistnikov, pa listov. In ko se začne obdobje deževja in megle, se pravi nekje od sredine avgusta dalje redno škropiti z bio sodinim fungicidom.
Lovor, bi napisal v profil kraj, kjer živiš? Je lažje svetovati, če vemo, kakšne razmere za vzgojo rastlin ima kdo.
pika je napisal/a: | ||
...ne globlje od 30 cm v globino, ker je tam zemlja mrtva.... |
Lansko leto sem sadil paradižnike "do vratu". Izkopal sem luknjo vsaj 20cm globjo kot paradižnik, dal vanjo eno večjo pest uležanega konjskega gnoja, dosul žlico zmletih jajčnih lupin, dal čez plast zemlje in nato paradižnik do globine kolikor ga je le bilo mogoče dati.
Seveda pa je bil cel ta sistem še ene 5cm nižji od okolice t.j. paradižnik vsajen v "jamico" in ne na "hribček", kot videvam drugje. Tako pri zalivanju in pri dežju, voda priteče k paradižniku namesto stran od njega.
Kar nekaj časa so takole počasi rasli, samo ko pa so prišle korenine do hranil..... je npr. Yelow Pear, pa tudi ostali, ponorel da je imel tri veje in na vsaki polno polodov. Ga ni bilo za ustavit vse do pozne jeseni.