Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,
Jaz imam doma 8 različnih sort AB. Nekatere so stare že kar nekaj let, druge malo manj. Gnojim jih s tistim posebej za borovnice namenjenim naravnim gnojilom v peletih in to vsako pomlad, letos pa sem dal vsaki še malo zajčjega in zorjenega kurjega gnoja. Zaenkrat lepo rastejo in so polne. Sem pa letos spomladi naredil neumno napako in sicer v koncu marca, ko je bilo zelo toplo vreme in nekaj časa ni bilo dežja, sem eno AB, ki sem jo posadil lani, potem ko sem ji dodal zajčjek in kurjek preobilno zalil (hoteč, da se drekec hitro spere v korenine), potem je pa nastopil april in se je ohladilo in začelo deževat in je še dodatno zmočilo šoto v kateri raste, tako da so se zgornji konci na 5 od 8 novih začeli sušiti. Najprej mi ni bilo nič jasno, no potem ko sem malo prebral zadeve sem dojel, da je to škoda od moče s katero se vse do sedaj še nisem soočil oz. nisem imel problemov, zato mi na začetku ni bilo nič jasno, a sem hitro dojel v katerem grmu tiči zajec. Kaj čem, sedaj bo ta Bluegold sorta malo poškodovana in se bo z leti spet obrasla. Vsako leto se nekaj novega naučim, večinoma iz napak.
Kar se pa zakisovanja zemlje tiče, ne vem na kateri strani sem tule bral, da je eden spraševal... Moj bratranec ima eno že dokaj staro ameriško borovnico in bujno raste in mi je rekel, da ji vsako jesen, potem ko spreša jabolka ali dobi štok od znanca, tisti kisel jabolčni štok vmeša okoli korenin v zemljo in očitno zadeva deluje, ker mu tudi letos bujno cveti in mu bo tako bujno rodila. Moram ga bolj natančno povprašati koliko štoka ji da v zemljo, ker baje tudi ni dobro, če se zemlja preveč zakisa. On dela kar tako na pamet, po občutku, in očitno zakisovanje zemlje z jabolčnim štokom deluje.
-
- Kraj: Domžale
Boštjan je napisal/a: |
V torek se obetajo nizke temperature, ponekod (Celjska kotlina in Slovengradski konec) se obeta celo slana. Je potrebno ameriške borovnice pokriti s kopreno ali bodo zdržale morebitno slano? Sadeži sem prebral, zdržijo -2°C... |
Povem iz lastnih izkušenj. Pri prekrivanju cvetočih borovnic so cvetovi, ki so bili v stiku s kopreno pozebli oz porjaveli.
Ferdo36, a je še čas za tretje spomladansko gnojenje? Zmanjkalo mi je tvojega gnojila, če kupim drugega - kaj mi priporočaš?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Hvala! Bom kar izpustila . Ko se naslednjič srečamo, te bom pa prosila, da mi ga spet prineseš._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)