Stran 71 od 98
Objavljeno: To Avg 30, 2016 4:00 pm
Napisal/-a mfranc
No, evo, še dobro da tale forum ženske gor držijo ....
_________________mfranc
Objavljeno: So Sep 03, 2016 11:01 pm
Napisal/-a thag
Jaz sem pa danes se lotil in ščistil semena, terjih dal sušiti, za naslednje leto, nekaj sem jih dal še sušit, iz nekaterih bom še eno močnejšo omakico naredil... Eno sem jo že naredil, a, ko sem jo podaril kolegom in znancem, plus, da sem jaz že dva kozarčka jo pojedel ...
Večino, pa jih bom posušil, saj najraje jih zmlete uporabljamo.
Sem pa jih tudi kar nekaj svežih raztalal
zanima pa me, če mi lahko kdo pomaga pri identifikaciji čilijev
rastlina je nižje rasti z manjšimi listi, plodovi so oranžne barve in rasejo navzgor. Velikost ploda je nekje med 2- 3 cm
tako, od leve proti desni je "cherry bomb" srednji ne vem kaj je ima obliko bučke, rase obrnjen navzgor, zadnji pa je topik
[i]tej mali zmajčki tudi ne vem kaj so, so dolgi do nekje 4 cm ozki in imajo zelo dolg pecelj, rasejo navzgor, rastlina je manjša in ima manjše liste.
Tukaj imam 3 chilije, kateri so na prvi pogled vsi Cayennski, od leve proti desni prvi, je veliko ožji kot navaden cayennski, a po dolžini so nekateri skoraj enako dolgi (slab primerek sem izbral za sliko) rasejonavzdol, srednji je navaden cayennski zadnji pa je veliko večji kot moji cajennski bolj močno rdeči oz. bolj bordo. veliko bolj mesnati in "nabiti" morda so cayennski pa so drugačni samo ker je rastlina letošnja? [/i]
To sem pa zadnjič kupil ppravite če se motim zgoraj je oranžen cayennski? Ne vem kaj je za ena vrta tale pod njim? Nato imamo oranžen rdeč in ruen habanero?
tako sem pa letos pospravil semena, da se posušijo. za nekatere sem si kar po domače napisal kaj so, saj ne vem katee vrste so, bom dopisal ko izvem
ekola pobrano pred nekaj dnevi.
tako sem danes pripravljal [/i]
No dovolj slik saj, če ne se ne ustavim več
Za naslednje leto bom imel semena (upam da tudi sadike )
- moruga scorpion
- habanero red, orange in yellow
- carolina reaper
- fatalih
- cherry bomb
- topik
- "mali zmajčki"
- "oranžni"
- Cayennski rdeč in oranžen
- Makedonski resasti
- Japeleno
Verjetno se še najde pa se ne spomnem zdaj na pamet. Po pošti pričakujem še habanero chocolate in chocolate bhutalah.
Se bom pa nasl. leto osredotočil na habanerote in močnejše od le teh ostalih bom le kakšno rastlinco imel.
Seveda, če kdo želi kako seme (vem da niso nič posebnega) naj se javi pa se zmenimo in pošljem
Lep večer vsem
Objavljeno: Ne Sep 04, 2016 10:41 pm
Napisal/-a Spiridon
Ugotavljanje sort na podlagi fotografij s 100% gotovostjo, je "misija nemogoče", tisto, po sistemu "zdi se mi, da bi to lahko bil..." pa itak nima
nobene konkretne oz. uporabne vrednosti. Je isto, kot če bi kdo napisal, da je čili na fotografiji dejansko "kratkodlaki nemški ovčar"
Objavljeno: Po Sep 05, 2016 1:56 pm
Napisal/-a Bicikel
Hej, hoj, pozdrav z dopustovanja. Sem na Pagu našel gospoda, ki goji razne vrte feferonov (ali čilijev kakor bi rekli mi). Od njega sem dobil na vrvico nanizane raznovrstne posušene plodove. Bom kasneje probal naložiti kakšno fotko.
Ker dežuje in imam čas, še vprašanje: Kaj narediti s precejšnjo količino Habanero May Red, pri čemer sem seveda na dopustu omejen na klasično kuhinjsko opremo?
Na voljo imam nekaj paradižnika, paprike, čebule, česna, nimam pa kozarcev za vlaganje. Slednje mogoče lahko kje kupim. Nekaj sem razmišljal tudi o kakšni kombinaciji z breskvami....
Izgledajo pa takole:
Objavljeno: Po Sep 05, 2016 2:21 pm
Napisal/-a Plamenka
Če boš kupil kozarce za vlaganje, naredi omako iz vseh teh sestavin, druga varianta je, da jih posušiš.
Objavljeno: Po Sep 05, 2016 2:47 pm
Napisal/-a Bicikel
Ja za sušenje vem, a bo te dni hladno in za sušenje neprimerno. Bo res treba razmisliti o kakšni omakci. Malo me skrbi, da bo reč pri taki količini čilijev preveč pekoča.
No tukaj pa so slikice posušenih plodov feferonov s Paga - cel niz v treh delih:
Mali okrogli so menda najbolj pekoči. Če bo kdo želel kaj ekperimentirati, bo seveda lahko dobil nekaj semen.
Objavljeno: Po Sep 05, 2016 3:05 pm
Napisal/-a Plamenka
Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10.
Lepo je nanizal plodove na vrvico. S česnom. Mogoče boš odkril še kako zanimivo sorto, kot si Guindillo Rojo.
Objavljeno: Po Sep 05, 2016 4:14 pm
Napisal/-a metuljc
Enostavno: narežeš, prekuhaš, spraviš, doma pa potem dokončaš po želji........................se obnese, sploh, če nimaš vseh sestavin na voljo. Vsaj kozarčki, sploh majhni, bi znali biti problem.
Objavljeno: Po Sep 05, 2016 7:56 pm
Napisal/-a julijak
Evo, tako kot je nekdo tukaj gor predvidelval, moji čiliji so komaj zdaj v razcvetu in razplodu! Še sreča, da imamo kar lepo sončno, tako mi še rastejo
Objavljeno: Po Sep 05, 2016 9:52 pm
Napisal/-a nikolaj
Bicikel je napisal/a: |
Ja za sušenje vem, a bo te dni hladno in za sušenje neprimerno. |
A je kakšen problem, če se čiliji počasi sušijo v prostoru, pred oknom? Traja res kakšen teden ali 2...
BTW: Kateri mlinček uporabljate za mletje suhih čilijev? Danes sem bil v Merkurju in iskal med mlinčki za kavo, pa mi je trgovka odsvetovala nakup takega strojčka, ker ne bi dobil željenih rezultatov. Električni mlinčki se menda hitro zapacajo in tudi skurijo, problem če želiš zares fin prah, pregrevanje...